Dilimize Arapçadan geçen vehmetmek kelimesi vehim sözcüğünden türetilmiştir. Var olmadığı halde gerçekmiş zannedilen şeylere vehim denir. Vehmetmek kelimesinin ilk anlamı zannetmek ve yanılgıya kapılmaktır. Bu kelime aynı zamanda aşırı korkmak ve çekinmek anlamında da kullanılır.
Vehmi, olmayan bir şeyin varlığını düşünme, zannetme eylemine denmekte olan bir kelimedir. Bu kelimenin Osmanlıca sözlüklerde de yeri vardır. TDK bu sözcüğün anlamını "kuruntu" olarak vermektedir.
Vaat etmek bir şeyleri yapacağına dair konuşmalar yapmak ya da sözler vermek demektir. Vaat etmek genelde bir işi yapacağına dair söz vermek ve karşı tarafta bir beklenti oluşturmak anlamındadır. Vaat, Arapça kökenlidir ve Türkçeye Arapçadan geçmiştir.
Vehmettirmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: -i Vehmetme işini yaptırmak.
Kelimelerin anlamı ve kökeni hakkında araştırma yapmayı sevenler bu kelimeye ilişkin araştırma yapıyor. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre çeşitli anlamları olan vehmetmek kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da farklı cümleler ile beraber kullanılabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Vehmetmek Bitişik mi Yazılır Ayrı mı? Türkçede anlamca kaynaşan kelimelere birleşik isim denir. Vehmetmek kelimesi de birleşik bir isim olduğu için kelimenin ayrı değil bitişik yazılması gerekir.
Dilimize Arapçadan geçen telakki kelimesi, lika sözcüğünden türetilmiştir. Lika karşılaşmak, kavuşmak ve görüşmek anlamına gelirken, telakki kelimesinin sözlük anlamı görüş ve fikirdir. Telakki etmek ise bir şeyi öyle kabul etmek, öyle saymak anlamında kullanılır.
Durumun, Olayın Vehameti Ne Demek? Durumun / olayın vehameti, yaşanan şeyin ne denli korkunç ve tehlikeli olduğunu vurgulamak için kullanılan kalıp ifadelerden biridir. Örnek Cümleler: 1- Maalesef tüm çabalarımıza rağmen durum vahametini koruyor.
Sözlükte “bir ve tek olmak, tek kalmak” anlamındaki vahd kökünden masdar olup “birlik, teklik, bütünlük” anlamında kesretin karşıtıdır; “varlığa bir (vâhid) adını vermeyi sağlayan mâna” diye açıklanır (Fârâbî, el-Medînetü'l-fâżıla, s.
Vehbi, ismi, Allah'ın kuluna lütfettiği yetenek demektir.
Vaad Etmek Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Türk dil kurumun üzerinden bu kelimenin doğru yazılışı hali, 'Vadetmek' biçimindedir.
Sözlükte vaad (va'd) “gelecekle ilgili olarak birine söz vermek; müjdelemek, tehdit etmek” anlamında masdar-isimdir. Fıkıhta vaad kişinin, tek taraflı irade beyanı ile gelecekte hukukî sonuçları bulunan bir davranışta veya başkası lehine karşılıksız olarak hukukî bir işlemde bulunacağını haber vermesidir.
2- Davranışıyla, tutumuyla bir işi yapacağı duygusunu uyandırmak, umut vermek. VADETMEK NASIL YAZILIR? Bu kelimenin vadetmek mi, vaad etmek mi, vaat etmek mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı vadetmek şeklinde olmalıdır.
Sözlükte “insanın hatırına düşen, aklına gelen şey; doğru zannederek bir şeyi yanlış yapmak, yanılmak” anlamlarındaki vehm (çoğulu evhâm) hadis terimi olarak en genel anlamıyla râvinin kasıtlı olmaksızın hata yapmasını ifade eder.
1 Görüldüğü üzere vehim, insanın be§ duyusu ile duyumladıkları üzerinde i§lem yapan bir iç duyum gücüdür. İbn Sina'ya göre diğer canlılarda da bu düzeyde bilgi yetisi bulunduğu için söz konusu güçlerin hepsine birden hayvanı güçler adı verilir.
[2] Belirsiz fikir ve düşünce. [3] cüz'i mânaların anlaşılmasına yarayan bir idrak kuvveti.
Onlara göre vahdeti vücut inancı imanda ki en üst mertebedir, bizlere göre de küfürde ki en üst mertebedir. Bizlerden kastımız bütün kıble ehlidir. Bütün kıble ehli vahdeti vücut inancının küfür olduğu konusunda müttefiktir.
İBN ARABİ'DE VARLIĞIN BİRLİĞİ (VAHDET-İ VÜCUT) FELSEFESİ
İbn Arabi'nin vahdet-i vücut sistemi, İslam kaynaklarından temelini almakla birlikte, 'varlığın birliği' öğretisini ele alan farklı sistemlerin karışımı üzerine kurulu eklektik bir sistemdir.
Vahdet ismi kuranı kerimde yer almaz. Ayrıca Arapça kökenli bir isimdir ve erkek bebekler için uygundur. Anlam bakımından son derece etkili olarak kabul ediliyor. Aileler bu ismi rahat bir şekilde erkek çocukları için tercih edebilirler.
Vahm kelimesi, sindirim güçlüğü ve hazımsızlık anlamına gelirken vahamet içinden çıkılması güç durum ve tehlike demektir. Kelimenin sıfat hali ''vahim'' ve ''vahametli'' şeklinde yazılır. Örneğin: ''Durum sandığımızdan çok daha vahim''.
Vahim sözcüğünün sözlük anlamı ise; ağır, çok tehlikeli ve korkulu şeklindedir. Vahim olaylar yaşanıyor. Bu durumun hali çok vahim.
Rehavet kelimesi Arapça kökenlidir. TDK'ye göre, rehavet kelimesi "Vücutta görülen gevşeklik, ağırlık, tembellik" anlamına gelir. - Bayıltıcı bir rehavet hissediyordu, uykuya çok ihtiyacı vardı ve uyudu.
Muhayyile TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit muhayille kelimesi adına, 'Hayal gücü' kelime grubu olarak ön plana çıkmaktadır. Kişinin herhangi bir konu hakkında yaratmış olduğu fikir ve düşünceler bütünü olarak da ifade etmek mümkün.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Mülahaza Etmek Ne Demektir? Bir konu hakkında emin oluncaya kadar etraflıca düşünmeye mülahaza etmek denir. Bu kelime aynı zamanda gözlem yaparak sonuç çıkarmak ve incelemek manasına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri