Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kiraya veren depozitoyu kiraya sayabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kiraya veren depozitoyu kiraya sayabilir mi?

Ancak yerleşik Yargıtay uygulaması gereğince; kiracı, kira ilişkisi devam ettiği sürece depozitoyu kira bedeline mahsup edemez. Dolayısıyla kiracı, sözleşme süresince bütün kira bedellerini ödemelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Depozito kira yerine geçer mi?

Depozito, kira sözleşmesi nedeniyle kiraya verenin uğrayabileceği zararları teminat altına almak için verilen bir bedel olduğundan kiraya mahsup edilmesi mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozdogruhukuk.com

Ev sahibi depozito üstüne para isteyebilir mi?

Mal sahibi, teminat bedeli konusunda Borçlar Kanunu çerçevesinde belirlenmiş sınırlara sahiptir. Buna göre ev sahibi, 3 aylık kira bedelini depozito olarak isteyebilir; ama daha fazlasını isteyemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Depozito hangi şartlarda iade edilmez?

Depozito Hangi Durumlarda Geri Verilmez

Kiracının evin kendisine yahut demirbaşlara zarar vermiş olması, Kiracının kira borcunun olması, ödemekle yükümlü olduğu giderleri ödememiş olması, Aidatını ödememiş olması, Şayet ev eşyalı bir şekilde kiralanmış ise eşyalara zarar verilmiş olması

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Depozito Kira arttıkça artar mı?

Yani faizsiz bir şekilde sadece aldığı depozitoyu iade edemez. Bu sebeple kira sözleşmesine, depozitonun tutarını değil, kaç aylık net kira bedeli karşılığı olduğu yazılması daha doğru. Aksi takdirde depozito sabit kalır, kira bedeli yıllık kira artışlarıyla yükselmiş olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Kiracı depozitoyu kiraya sayabilir mi? | Av. CİHAT DEMİRBAĞ - Show Haber Röportaj

İlgili 18 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Depozito ilk kira mı son kira mı?

Eğer depozito, aylık kira olarak alındıysa iade durumunda da kira artış oranı dikkate alınarak son güncel kira bedeli üzerinden iade yapılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: atamer.av.tr

2 kira depozito yasal mı?

2. Depozito En Fazla Ne Kadar Kararlaştırılabilir? TBK'nın 342. maddesine göre, konut ve çatılı işyeri kiralarında depozito, üç aylık kira bedelini aşamaz. Kiracının korunması adına getirilen bu sınır, yalnızca konut ve çatılı işyeri kiralarında uygulama alanı bulabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Mal sahibi depozitoyu vermezse ne olur?

Depozitoyu Vermeyen Ev Sahibi

Bu durumda kiracılar önce icra takibi başlatarak, takibe itiraz edilirse de sulh hukuk mahkemesinde dava açarak depozitonun iadesini istemelidir. Önce icra takibi başlatmadaki amaç dava sonunda %20'den az olmamak kaydıyla icra inkâr tazminatına hak kazanmaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gayrimenkulhukuk.com

1 yıl dolmadan kiracı evden çıkabilir mi?

Türk Borçlar Kanunu 35. maddede yer alan hükümlere göre; kiracının kira sözleşmesi bitmeden önce evden çıkması mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mukyenhukuk.com

Kiracı erken çıkarsa depozito alabilir mi?

Kiracının sözleşmeye aykırı olarak haklı bir nedeni olmaksızın kiralanandan erken çıkması halinde belli bir tazminat yükümlülüğü oluşsa da; bu durum kira ilişkisi kapsamında ödediği depozitonun iadesini talep edemeyeceği anlamına gelmeyecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Ev sahibi değişince depozito ne olur?

Eğer kiracı ile yeni malik arasında sözleşme devam edecek ise, yeni malikin kural olarak kira sözleşmesinin tarafı olurken, depozitoyu da önceki malikten aldığı kabul edilir. Bu nedenle, önceki malik, taşınmaz satıldığında, uhdesinde bulunan depozitoyu ya kiracıya iade eder, ya da yeni malike vermiş sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diclelaw.com

Ev sahibi değiştiğinde depozito ne olur?

Sözleşmesi devam eden evin satılması halinde, yeni malik sözleşmenin güncel tarafı haline gelir. Bu durumda eski ev sahibi kendisinde bulunan depozito bedelini yeni ev sahibine vermekle yükümlüdür. Çünkü olası kiracının evden çıkarılması durumunda, depozitosunun geri ödemesini yeni ev sahibi yapacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emlakjet.com

Depozito çıkarken ne kadar alınır?

En fazla üç aylık kira tutarınız kadar istenebilmektedir. Sözleşmenin bitmesi durumunda ve ev ile ilgili bir problemin yaşanmaması durumunda kiracıya geri ödenmektedir. Depozito ne kadar olmalı, ne kadar alınır, verilir? Depozito miktarı aylık kira tutarınızın üç katını geçmemelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zingat.com

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tgrthaber.com.tr

Ev sahibi ben oturacağım diye kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir?

Yeni ev sahibi, kiracıyı ancak, haklı nedenlerle tahliye edebilir. Haklı nedenler, kiracının kira bedelini ödememesi, kiralananı tahrip etmesi veya kiralananı başka amaçla kullanmak gibi nedenlerdir. Yeni ev sahibi, kiracıyı tahliye etmek isterse, kiracıya en az 30 gün önce yazılı olarak bildirimde bulunmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: missafir.com

Ev sahibi kiracıyı zorla evden çıkarabilir mi?

5 yıllık ya da 10 yıllık kiracı çıkarılabilir mi? 5 yılı dolduran kiracılar, belirtilen hukuksal sebepler olmadan evden çıkartılamaz. Ancak, 10 yılı doldurmuş kiracıların tahliyesi istenebilir. Her yeni kira döneminden 3 ay önce kiracıyı bildirimde bulunarak, kiracı tahliye edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Mal sahibi kiracıyı nasıl çıkarır?

Aynı yıl içinde kiracı kirayı ödemeyi 2 kere geciktirirse ve ev sahibi olarak 2 tane ihtar gönderdiyseniz kira süresinin bitiminden itibaren tahliye davası açabilirsiniz. Davayı kazanmanız durumunda kiracının tahliyesi gerçekleşebilir. 10 yıllık sürenin sonunda ev sahibi kiracıyı yasal olarak tahliye edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mapfre.com.tr

Ev sahibi depozitoyu ne yapmalı?

Depozitonun iadesi için ev sahibi öncelikle gayrimenkulde inceleme yapmalıdır. Zarar, hasar, aidat veya abonelik borcu olup olmadığı kontrol edildikten sonra tutanak tutulmalıdır. Depozitodan düşülecek bir alacak yoksa veya arta kalan miktar varsa iadesi gerekir” diye konuştu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Evden çıkan kiracı son ay kira öder mi?

Kiracılar bazen kontrat bitmeden evi terk etmek isteyebilir. Erken çıkan kiracı, kalan ayların kirasını ödeme zorunda mıyım diye sıklıkla sormaktadır. Bu durumda kontrat süresinin sonuna kadar ödeme yapmaları gerekmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sezgenhukuk.com

Çok zam yapan ev sahibi nereye şikayet edilir?

Geçen yıl temmuzda yapılan düzenlemeyle yüzde 25 sınırı getirildi. Bu oranın üzerinde yüksek bir zam uygulanamıyor. Tüketici danışma hattı ALO 175, CİMER, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarına şikâyet edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: konyaninsesi.com.tr

Ev sahibi kiracıdan boya parası isteyebilir mi?

Ancak boya-badana ya da evde keyfi olarak gerçekleştirilecek herhangi bir değişikliği kiracı karşılar. Eşyalı ev kiralandığı zaman ise eşyalarda meydana gelen arızanın tamir ücretini yine gayrimenkul sahibinin ödemesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Kira öderken açıklama kısmına ne yazılır?

Bankalar üzerinden ödeme gerçekleşirken açıklama kısmına “Kira bedeli” yazılmalıdır. Online işlemlerde, para transferi ekranında çoğunlukla bu seçenek otomatik olarak çıkmaktadır. Kiracı, kira bedelini banka ödeme talimatı ile gerçekleştirirken açıklama kısmında bu seçeneği işaretlemelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Depozitoyu ev sahibi mi alır emlakçı mı?

Depozito, kiracı tarafından mal sahibine verilir. Genellikle emlakçıya teslim edilir, emlakçı da mülk sahibine verir, veya emlakçının yanında direk kiracı tarafından mülk sahibine verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kacmazemlak.com

Kirayı elden alan ev sahibi nereye şikayet edilir?

Vergi İhbarı – Vergi Kaçırma İhbarı (Vergi kaçakçılığı ihbar) Maliye Şikayet. Vergi ihbarı yazılı, tutanağa geçirilmek üzere sözlü, e devlet üzerinden başvuru suretiyle gerçekleştirilebilir. Ayrıca 189 Alo Maliye hattı aranarak da ihbarda bulunabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Kira sözleşmesinden cayma hakkı kaç gün?

(5) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT