İlçenin yüzölçümü 572 km2`dir. 52 köyü bulunmaktadır. Bağlı beldesi yoktur. 2009 Yılı ADNKS verilerine göre toplam nüfusu 44.406`dır. Bu nüfusun 8.469`u merkezde, 35.967`siköylerde yaşamaktadır.
Kiraz'ın Neyi Meşhur? Kiraz, aslen tarımcılığı ve bağcılığı ile meşhurdur. İlçenin, özellikle de meyve bahçeleri ünlüdür. Bunu yanı sıra Kiraz'ın dağlık noktalarda bulunan köylerinde bağcılığın coğrafi sebeplerden ötürü yeterince gelişkin olmadığı notunu da düşelim.
Batısında Ödemiş, güney- batısında Beydağ, kuzeyinde Manisa'nın Salihli, kuzey-doğusunda Manisa'nın Alaşehir ve güneyinde Aydın'ın Nazilli ilçeleri, Kiraz'ın komşu yerleşim alanlarıdır. adı ile ilçe oluncaya kadar devam etmiştir. Kiraz nüfusu 2020 yılına göre 44.105'tir. Merkez haricinde 52 mahallesi vardır.
İlçemiz, 18.06.1947 tarih ve 6635 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 11.06.1947 tarih ve 5071 sayılı "Yeniden 15 İlçe Kurulması Hakkında Kanun' la 01.01.1948 yılından geçerli olmak üzere İzmir İline bağlı Kiraz ilçesi olarak kabul edilmiştir.
Osmanlı Devleti döneminde de İzmir Sancağı'nın tamamı gibi, Keles/Kiraz yöresi, Aydın Eyaleti'ne bağlı idi. 20 Ocak 1921 tarihinde T.B.M.M. kararı ile müstakil İzmir Vilayeti kurulmuş, Keles de bu ilin Ödemiş kazasına bağlı bir nahiye olarak,1948 yılında Kiraz adı ile ilçe oluncaya kadar devam etmiştir.
İlgili 29 soru bulundu
Kiraz'ın ana yurdu Giresun'dur.Bu nedenle ismini de Yunanca kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden aldığı bazı tarihçiler tarafından dile getirilmektedir.
Kiraz özellikle en iyi Isparta, Manisa, Afyon, İzmir ve Bursa illerinde yetişmektedir. Hatta bu iller ve ilçelerin geçim kaynağı kirazdır. Bu illerde yetişen kirazlar yurt dışına ihraç edilmektedir. Kiraz bu illerde oldukça meşhurdur ve neredeyse tüm Dünya tarafından bilinmektedir.
Kiraz ilçesi, İzmir'e 140 km uzaklıkta yer alan, denize kıyısı bulunmayan, tarihi yapıtlar ile dolu bir bölgedir.
Kiraz , İzmir`in doğusunda yer alır. İl merkezine uzaklığı 142 km`dir. Kuzeyinde Manisa ili; doğusunda Tire ve Bayındır; batısında Ödemiş; güneyinde Beydağ ve Nazilli ile çevrelenir.
Kiraz,soğuklama ihtiyacı yüksek bir meyve türüdür.1000 saatin üstünde soğuklama ister.Bu ihtiyacı karşılanmaz ise düzensiz çiçeklenme ve çiçek silkmeleri görülür. Yaklaşık 1000 m. rakım yetiştiricilik için idealdir. Kış soğuklarının –20 ºC'nin altına düştüğü yerlerde kiraz yetiştiriciliği yapılmamalıdır.
Kiraz, köyleriyle birlikte yaklaşık 45 bin civarındaki nüfusuyla sımsıcak bir Ege kasabası. Samimi, güler yüzlü insanları belki de kent hayatında unuttuğumuz en önemli değeri bize hatırlatır gibi. Kiraz, tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış muhteşem bir coğrafyaya sahip.
''Kiraz'ın anavatanı'' Giresun'dur. Bu nedenle ismini de Yunanca kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden aldığı bazı tarihçiler tarafından dile getirilmektedir.
İzmir'in en kalabalık ilçeleri 522 bin 404 nüfusu ile Buca, 479 bin 338 ile Karabağlar ve 454 bin 470 kişi ile Bornova'dır. Nüfusu en az ilçeler ise sırasıyla 12 bin 30 ile Beydağ, 12 bin 200 ile Karaburun ve 28 bin 694 kişi ile Kınık olmuştur.
07 Şubat 1983 Kiraz doğumlu olan Saliha ÖZÇINAR ŞENGÜL, evli olup, tek çocuk annesidir. Eğitimci ve etüt merkezi sahibi olarak 2014 Yerel Seçimlerinde Kiraz Belediye Başkanlığı' na seçilmiştir.
İklim koşullarının elverişliliği sayesinde Kemalpaşa ilçesinde hasat edilen kirazlar kuzey yarım kürede ilk hasat edilen kirazlardandır.
İzmir'in gözde tatil beldelerinden Dikili'deki Zindancık Plajı için klasik bir Ege koyu denilebilir. Masmavi denizi, tertemiz plajı, sakin ortamı ile hem denize girip hem de ruhunuzu dinlendirebileceğiniz Zindanlık Plajı İzmir'in en güzel plajları arasında anılmayı fazlasıyla hak ediyor.
11. Bayındır Balcılar Kiraz Festivali 18 Haziran'da sizlerle.
Kiraz Çarşamba Pazarı - Semt Pazarı
Kiraz, lif kaynağı olmasından dolayı yararlı olan bağırsak bakterilerini besler ve bağırsak düzenini sağlayarak sağlıklı bir sindirim sağlar. Ayrıca B vitaminleri, manganez, bakır, magnezyum ve K vitamini içermektedir.
Kiraz Üretimine Göre Ülkeler. Türkiye, yılda 639.564 ton üretim ile dünyanın en büyük kiraz üreticisidir. Amerika Birleşik Devletleri 312.430 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor.
Türkiye, 2020 üretim yılı dünya kiraz üretim alanı ve üretim miktarı sıralamasında ilk sırada yer almaktadır. Kiraz üretiminde Türkiye'yi ikinci sırada 295 bin ton ile ABD, üçüncü sırada 255 bin ton ile Şili ve dördüncü sırada 185 bin ton ile Özbekistan takip etmektedir.
Giresun, fındığı ile tanınan ve Karadeniz Bölgesi'nin doğusunda yer alan il. Kirazın bütün dünyaya buradan yayıldığı kabul edilir. Kültürel değerleri, doğal güzellikleri ve tarihi varlıkları ile Karadeniz'in görülmeye değer kentlerinden biri olan Giresun, özellikle yayla turizminin geliştiği bir şehir.
Türkiye'nin erkenci kiraz üretim bölgelerinden olan Manisa'nın Şehzadeler İlçesinde sezonun ilk kirazı hasat edildi. Kuzey yarımkürede kirazın en erken yetiştiği yer olan Manisa'nın Sancaklıbozköy Mahallesindeki kiraz üreticileri, erkenci çeşit "Cristobalina" cinsi kirazların toplamasına başladılar.
Daha çiçek döneminde iken dış pazarlardan talep bulan Türk kirazı Güney Amerika dahil birçok ülkeye ihraç ediliyor. Konya'da yetişen ve başta Avrupa olmak üzere dünya geneline ihraç edilen Napolyon kirazı, lezzeti iriliği ve uzun süre dayanıklı olması nedeniyle daha çiçek döneminde alıcı bulmaya başlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri