Trigliserid kaç olmalı sorusunun yanıtına gelecek olursak; sağlıklı bir yetişkin bireyde olması gereken kan trigliserid düzeyi 150 mg/dL'nin altıdır. 150-199 mg/dL aralığındaki değerler sınırda yüksek, 200-499 mg/dL aralığındaki değerler yüksek, 500 mg/dL'nin üzeri ise çok yüksek trigliserid seviyelerini işaret eder.
Trigliserid yüksekliği kanda aşırı derecede trigliserid bulunmasıdır. Bu trigliserit değeri de 150 mg/dl üzerinde çıkar. Değerin bu derecede yüksek olması damar ve kalp rahatsızlıkları için önemli bir risk faktörüdür. Bu rahatsızlıklar kalp krizi, inme gibi hastalıkları da beraberinde getirir.
Trigliserid yüksekliği, karaciğer ve dalak yağlanmasına neden olur ve bu organları büyütebilir. Karaciğer yağlanması, yüzde 10-20 oranında karaciğer iltihabına yol açabilmektedir. Bu durum karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri gelişimi riski taşır. Çok yüksek trigliserid düzeyi, pankreas iltihabına neden olabilir.
Sağlıklı bir yetişkin için ideal trigliserid düzeyi 150 mg/dL'nin altıdır. 150 mg/dL ile 199 mg/dL arası değerler, sınır değerler olarak kabul edilirken, 200 mg/dL ve üstü değerler trigliserid yüksekliği olarak ifade edilmektedir. Yüksek trigliserid değerleri kalp hastalığı riskinin artmasıyla doğrudan ilişkilidir.
Trigliserid seviyesinin yükselmesi, kalp hastalığı riskini arttırıp, damar sertleşmesine, damar duvarlarının kalınlaşmasına yol açar ve bu da kalp krizi, inme, çeşitli kalp-damar hastalıklarının riskini yükseltir. Ayrıca pankreas iltihabı, şeker hastalığı, hipertansiyona da sebebiyet verebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Trigliseridi düşüren besinler
Trigliserid seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olan bazı besinler şunlardır: Balık, ceviz, keten tohumu gibi omega-3 yağ asitleri içeren besinler. Tam tahıllar, sebzeler ve meyveler gibi yüksek lif içeren besinler. Zeytinyağı
Hedef trigliserid düzeyi bütün gruplar için <150 mg/dL olmalıdır. Trigliserid düzeyi yüksek (>200 mg/dL) kişilerde yaşam tarzı değişikliği yeterli olmazsa, ilaç tedavisi eklenebilir.
Kandaki trigliserid düzeyinin 150 mg/dL'nin üzerinde bulunması, trigliserid yüksekliği (hipertrigliseridemi) olarak adlandırılır. Yüksek trigliserid düzeyleri kalp hastalıklarının gelişiminde birinci derece risk faktörü olarak değerlendirildiğinden mutlaka kontrol altına alınmalıdır.
Trigliserid düşüklüğünün bazı nedenleri şunlar olabilir: Beslenme Alışkanlıkları: İnsanlar düşük yağlı bir diyet benimserse veya çok az yağ tüketirse, trigliserid seviyeleri düşebilir. Bu, bazı sağlık koşulları veya kilo kaybı diyetleri nedeniyle ortaya çıkabilir.
Bu çalışmada, taze pastörize yoğurdun, serum, trigliserit miktarını önemli oranda düşürürken, kolesterol seviyesi üzerinde de istatistiksel anlamda önemli olmayan bir azalmaya sebep olduğu görülmüştür.
Bu grupta tedavide genel olarak sadece diyet yeterlidir. Ancak, toplam risk faktörü sayısı 2'nin altında olduğu halde, kolesterol düzeyi çok yüksekse (total kolesterol 300 mg/dl) ve üzeri, LDL-kolesterol 190mg/dl ve üzeri) ve diyetle düşmüyorsa, ilaç tedavisine başlanmalıdır.
Yüksek trigliserit düzeylerini teşhis etmek ve yönetmek için, bireyler önce aile hekimlerine danışmalıdır. Gerekirse hastayı endokrinolog, kardiyolog veya lipidolog gibi daha özel bakım sağlayabilecek bir uzmana yönlendirebilirler.
Stresin direkt olarak kolesterolü yükseltici etkisi yoktur.
LİPANTHYL® yaygın olarak 'fibratlar' olarak bilinen bir ilaç grubuna aittir. Bu ilaçlar kandaki yağ (lipid) düzeylerini düşürmek için kullanılır. Trigliserid diye bilinen yağlar buna örnektir.
Kalp krizi geçirme riski yüksek olan hastalarda kötü kolesterol düzeyinin daha düşük olması hedeflenir. Koroner kalp hastalığı, şeker hastalığı, kalp krizi veya felç geçirmiş olma gibi faktörler risk düzeyini artırır ve yüksek riskli hastalarda kötü kolesterol seviyesi 100 mg/dl'nin altında olmalıdır.
Yağı ve alkolü seven kişilerde trigliserid oranı yüksektir. Protein ve karbonhidrat gibi yağ kaynaklarından normalinden fazla enerji alındığında bu alınan enerji fazlası vücut tarafından trigliseride çevrilir. Daha sonra yağ hücrelerinde depolanan trigliserid yağ hücrelerini şişirir bu da kilo artışına sebep olur.
Sağlıklı olarak nitelendirilen bir bireyde kandaki LDL düzeyi 130 mg/dL'nin altında, total kolesterol 200 mg/dL'nin altında, trigliserid düzeyi 150 mg/dL'nin altında ve HDL düzeyi kadınlarda 40 mg/dL, erkeklerde ise 50 mg/dL'nin üzerinde olarak tespit edilir.
Niasin bir vitamin olmakla beraber trigliserit seviyelerini düşürmek için kullanılır. Niasin büyük miktarda alındığında, bir ilaç gibi davranır. Hem trigliserit hem de LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürmek için kullanılır.
Kolesterol yüksekliğinin kalp damar hastalıkları ile ilişkisi 1000'in üzerinde yapılan klinik araştırma ile net olarak gösterilmiş. Tedavi edilmeyen kolesterol yüksekliği damar sertliğinin oluşumunda rol oynamasının yanı sıra kalp krizi ve felç riskinde artış yapar.
Karbonatlı maden suyu içmenin, trigliserit ve LDL (kötü) kolesterol düzeylerini önemli ölçüde azalttığını, HDL (iyi) kolesterol düzeylerini arttırdığı araştırmalarla kanıtlanmıştır. Maden suyu sindirim sistemi dostudur.
Cevizin kötü kolesterol (LDL), trigliserid ve kolesterolü düşürmesi kardiyovasküler hastalıkların yanı sıra kalp krizi ve felç gibi risklerinin de önüne geçilmesine yardımcı olur.
Trigliserid seviyesi yüksek olan kişilere öncelikle bir beslenme programı oluşturulur ve daha sağlıklı seçimlerle beslenmesi önerilir. Kırmızı et tüketimini haftada 2 defaya indirmeleri tavsiye edilir. Balık ve ceviz gibi omega yağları açısından zengin besinlere ağırlık verilir.
Kolesterol düzenlemesi: Yapılan çalışmalarda elma sirkesinin kandaki toplam kolesterol seviyelerinde azalmaya neden olduğu rapor edilir. İyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolün artmasına ve kan trigliserit (lipid) düzeylerinin düşmesine katkıda bulunabilir.
Çay kalp sağlığı için faydalı olabilir
Randomize kontrollü bir çalışma, 12 hafta boyunca siyah çay içmenin, trigliserit değerlerini %36, kan şekeri seviyelerini %18 oranında azalttığını ve LDL/HDL plazma oranını %17 oranında düşürdüğünü bulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri