Bu nedenle camda kireç lekesi ile karşılaşılması halinde limonlu ya da sirkeli su ile temizlemek en etkili yöntemlerdir. Temiz bir sünger ya da bez kullanarak kireci temizleyebilirsiniz. Bunun dışında direkt olarak kireç lekelerinin temizliği için üretilmiş olan temizlik malzemeleri de kullanılabilir.
Temizlik için bir fısfısın içerisine sirke koyup camlara, musluklara sirke püskürtebilirsiniz. Ardından iz bırakmayacak bir bezle camları ya da muslukları silerek kireç lekelerinden kurtulabilirsiniz.
Temizlik bezinizin üzerine az bir miktar elma sirkesi ya da limon dökerek kireçlenmiş bölgeyi ovalayarak silmeye başlayın. Sirke ya da limon hangisini kullanırsanız kullanın bu ürünlerin asit içeriyor olması nedeniyle kireçli bölgeler kolaylıkla temizlenecektir.
1 çay kaşığı kadar sirkeyi çaydanlığın içine dökün. Ardından 1 yemek kaşığı, eğer kireçlenme çoksa 2 yemek kaşığı sofra tuzunu sirkenin üzerine ekleyin. 10 dakika kadar bekleterek kirecin ortadan kaybolmasını sağlayın.
İlgili 30 soru bulundu
Sirke ve su karışımı: Kurumuş kireç lekesini çıkarmak için öncelikle sirke ve su karışımı kullanabilirsiniz. Bir bardak beyaz sirkeyi bir litre suya ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı bir sprey şişesine doldurun ve kireç lekesine püskürtün. Karışımı yaklaşık 10-15 dakika lekede bekletin.
Bir kapta su ile beyaz sirkeyi eşit oranda karıştırın. Bu karışımı bir poşet yardımıyla musluğun üzerine sarın ve birkaç saat bekletin. Sonrasında poşeti çıkarın, musluğu durulayın ve yumuşamış kireçleri bir bez veya fırça yardımıyla nazikçe temizleyin. Limon tuzu da kireç çözme özelliği taşıyan doğal bir maddedir.
Beyaz sirkenin kireç sökücü özelliği vardır. Kireçlenen cihazlara zarar vermeden ve kireçli yüzeyleri yıpratmadan temizler. Beyaz sirke ile temizlik, kimyasal madde içermeden hijyenik ortamlar yaratmanızı sağlar.
Çaydanlığın içerisine birkaç parça limon tuzu atılarak üzerine bir miktar su konulur. Limon tuzu ve suyun bulunduğu çaydanlık ocağın üzerine alınarak bir kısık ateşte suyun kaynaması beklenir. Su kaynamaya başladıktan bir süre sonra çaydanlık içindeki kirecin yüzeye çıktığını göreceksiniz.
Bir spreyli şişeye 1 çay bardağı sirkeyi, 2 yemek kaşığı karbonatı ve yarım limonun suyunu döküp karıştırın. Üzerine sıcak su ekleyip iyice çalkalayın. Hazırladığınız karışımı direk kireçli yüzeye sıkıp 15 dakika bekletin. Ardından durulayabilirsiniz.
Karbonat, limon, bulaşık makinesi parlatıcısı, un, beyaz sirke, diş macunu, balon ve sirke kullanılarak musluk yüzeyindeki kireç sökülebiliyor. Musluk temizliğinde kullanılabilen güvenilir ürünlerden ilki karbonat olarak öne çıkıyor. Karbonat ile musluk kireci temizliğinde, fırça ve karbonata ihtiyacınız oluyor.
Sirkenin asit etkisi sayesinde kireç temizleme de yardımcı olmaktadır. Bunun yanında kullanılan bir başka ürün ise tuzdur. Tuz veya karbonat sirke ile birlikte kullanıldığı zaman tepkimeye girer ve çok daha fazla etki sağlar. Elma ya da üzüm sirkesi mutfaklarda kullanılan ürünlerdir.
Sirke: Sirke mermer yüzeylerdeki kireç lekelerini çıkarmak için yaygın bir yöntemdir. Eşit miktarda sirke ve suyu karıştırın. Lekenin üzerine dökün. 10 dakika kadar bekletin ve daha sonra ılık suyla durulayın.
Kirecin temel yapısı kalsiyum karbonat olduğu için, asidik maddelerle karşılaştığında çözünür ve temizlenir. En yaygın kullanılan asidik maddeler arasında limon suyu, sirke ve limon tuzu yer alır. Limon suyu ve sirke, kireci çözme yetenekleri nedeniyle evlerde sıklıkla kullanılır.
Sirke, karbonat ve tuzu karıştırın. Kireçli yüzeyin üzerinde uygulayın. Bir bez yardımıyla silin ve durulayın.
Sirke ile temizlik: Güçlü antiseptik gıdalardan olan sirke, kireç ve kirlerin sökülmesinde oldukça etkili bir temizlik maddesidir. Sprey şişenin içerisine dökülen sirke, duşakabine yeteri kadar püskürtülerek bir süre beklenir. Daha sonra bir bez ya da sünger yardımıyla ovarak su ile durulanır.
Kireç giderme işleminde değişik kimyasal maddeler kullanılabilir. Bunlara amonyum tuzları, sülfürik asit, borik asit, hidroklorik asit, formik asit gibi kimyasalları örnek olarak verebiliriz.
Küçük bir kap içerisine bir fincan karbonat koyun ve üzerine bu karbonatı hamursu kıvama getirecek kadar sirke ekleyin. Elde ettiğiniz karışım tamamen homojen bir hal aldıktan sonra temizlemek istediğiniz bölgeye bir sünger yardımıyla sürün ve 15 dakika kadar bekletin. Ardından güzelce yıkayıp kurulayın.
pH düzenleyici ve kireç sökücü olarak kullanıldığı için limon tuzu temizlik alanında etkili sonuçlar verir. Limon tuzu çamaşır ve bulaşık makinesi temizliği için deterjan olarak kullanılabilir.
İçi su dolu demlik ve su ısıtıcının içine az bir limon tuzu attığınızda kireçlerin hepsi yok olacaktır. Kaya tuzu: En çok kireç çaydanlık ve su ısıtıcıların içinde olur. Çaydanlık ve su ısıtıcılarının içine az bir ölçüde kaya tuzu attığınız vakit kireç mireç kalmayacaktır.
Tuzruhu : Mutfak, Banyo , Tuvalet ve Banyolarda oluşan sararmiş kireç birikimini, temizlemede kullanılır. Tuvalet Mutfak ve Banyolarda oluşan kireç birikimini, kararmış organik kirler ve pas lekelerini kimyasal etkinliği ile çözer.
BORAKS VE ÇAMAŞIR SODASI KULLANIMI
Boraks maddesini çamaşır sodası ile sulandırdıktan sonra bu karışıma bir bez batırıp bu bezle karışımı kireçli olan alanlara sürüyoruz. Çok fazla bastırmadan bu karışımla ovduğumuz alanlardaki kalıntılar kolaylıkla çıkacaktır.
Yarım bardak kabartma tozunu sarı lekelerin bulunduğu alanlara döktükten sonra 15 dakika kadar bekleyin. Ardından üzerine beyaz sirkeyi etkilenen bölgelere dökün. Bu karışım, asidi aktive eden ve en inatçı kireç birikintilerini bile parçayabilecek bir reaksiyon üreterek klozeti tertemiz yapar.
Paslanmaz çelik halkayı su ısıtıcısına veya kazanın içine yerleştirin ve kaynatın. Her kullanımda kireç artık paslanmaz çelik ilmeklere saklanır, cihazın duvarlarında değil. Böylece zaman ve enerji tasarrufu sağlanır.
Karbonat birçok alanda olduğu gibi musluk temizliğinde güvenli şekilde kullanılan doğal malzemeler arasındadır. Bir fırça yardımıyla bu malzemeleri muslukları temizleme aşamasında kullanabilirsiniz. Fırça üzerine dökülen karbonatla bataryayı ovalayın ve sonrasında soğuk su ile durulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri