'Yüzdeki lekeler, bir hücre bozukluğundan doğuştan olan yada sonradan oluşan lekeler olabilir. Kafa bölgesi çok ciddi bir bölgedir. Uzun süre lazerle çalışmak kalıcı hasar bırakabilir. Eğer böyle bir durum varsa haramdır.
Doğum lekesi hakkında merak edilen birçok konuyu ve tedavi yollarını sizin için derledik. Doğum lekesi lazerli tedavi ile silinebilir. Lekeyi oluşturan damarın içinden geçen hücreler lazer ışığı ile yakılır ve doğum lekesi silinmiş olur.
Çoğu doğum lekesi zararsızdır ve çıkarılması gerekmez. Bazı doğum lekeleri ise görünüşlerinden dolayı huzursuzluğa neden olabilir.
Cerrahi Operasyon
Çok derin hemanjiyomlar veya çok büyük boyuttaki benler gibi bazı doğum lekeleri için uygun tedavi yöntemi olabilmektedir. Doğum lekesi için cerrahi operasyonlar hastaneye yatış gerektirmez. Poliklinik ortamında veya dermatolog muayenehanesinde yapılabilmektedir.
Bebeklerin alnında "melek öpücüğü", ense kökünde "leylek ısırığı" adlarını alan bu doğumsal lekeler zamanla solarlar. Tedavileri gerekmez.
İlgili 31 soru bulundu
Doğum lekeleri bazen damarsal bozukluklar veya ben şeklinde görülebilen, çok farklı renk ve görünümde karşımıza çıkabilen iyi huylu lezyonlardır. Toplumumuzda bazen doğum lekelerinin hamilelikte tüketilen veya temas edilen yiyeceklerden kaynaklandığı düşünülse de, bu inanışın aslı bulunmuyor.
Net sınırlı, açık veya koyu kahverengi renkte, vücudun her yerinde olabilen birkaç mm ile 20 cm üzerinde olabilen lekelerdir. Kahverengi doğum lekesi tedavi gerektiren bir hastalık değildir.
Bazı kültürlerde ensede gözlendiğinde leylek ısırığı, yüzde gözlendiğinde ise melek öpücüğü olarak adlandırılır. Deri altındaki küçük kan damarlarının kümelenmelerinden ya da genişlemesinden kaynaklanır. Somon lekeleri bazen kendiliğinden solar ve tıbbi bir müdahale gerektirmez.
Doğum lekesi tedavisinde en yaygın kullanımı olan lazer, pulse dye lazerdir. Pulse dye lazere dirençli vakalarda KTP lazer dedenebilir. Derin yerleşimli doğum lekelerinde, daha derin dokulara inme özelliği olan long pulsed ND:YAG lazer tedaviye eklenebilir.
Cilt lekeleri şikayeti olanların Dermatoloji (Deri Hastalıkları – Cildiye) bölümüne başvurmaları gerekir.
Günümüzde doğum lekesi için lazer tedavisi ile leke görünümü veren damarlardaki kan hücrelerine ısı gönderilir ve bu ısı damarları zamanla belirsizleştirerek yok olmasını amaçlar. Her seansta biraz daha belirsizleşen lekeler, lekenin koyuluğuna ve büyüklüğüne göre 5 seans ile 15 seans sonrasında yok edilebilmektedir.
DÜ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenses, "Doğum lekeleri dört veya daha fazlaysa ileride 'nörofibramatozis' dediğimiz hastalığa neden olabiliyor" dedi.
Yaşam boyu kalıcı olur. Her 10 bebekten 3'ünde birkaç tane görülebilir ve herhangi bir soruna işaret etmezler. Ancak sayılarının beş ve daha fazla olması durumunda bazı hastalıklara (nörofibromatozis gibi) işaret edebilir, bu durumda doktora danışmanızda fayda vardır.
· Yatmadan önce hardal ve sütü karıştırıp üzerini bez ile bağlayın. 15-20 dakika sonra bölgeyi yıkayabilirsiniz. · Soğanı bölüp, lekenizin olduğu yere sürün. Bunu günde iki kere uygularsanız zaman içinde lekelerin kaybolduğunu göreceksiniz.
Doğum lekelerinin çoğu 5 yaşa kadar kayboluyor
Genelde göz kapakları, iki kaşın arası ve ensede olur. Kabarık olmayan bu lekeler, ince kan damarlarının genişlemesi ile oluşmaktadır. Sağlığı tehdit etmediği gibi çoğunlukla 6 ay- 1 yıl içerisinde kaybolmaktadır.
Vücudundaki yara izlerini ya da istenmeyen görünümü kamufle etmek isteyen herkes medikal dövme yaptırabilir. Ayrıca doğum lekesi üstüne dövme yaptırarak kamufle etmek de seçenekler arasındadır. Bu işlemlerde genellikle renkli ve büyük ölçekli dövmeler tercih edilir.
Bu uygulama sayesinde kalıcı ve geçici çözümler elde edilebilir. Tedai için ciddi kriterler söz konusu değildir. Bu neden hemen herkese işlem yapılabilir. Hormon sistemlerinin düzgün çalışması, 18 yaşını doldurmuş olması, cilt sorunlarının olmaması ve bulaşıcı hastalığının bulunmaması gerekir.
Lazerle leke tedavisinde seans sayısı lekenin cinsi, derinliği ve kişinin cilt yapısı ile alakalıdır. Yüzeysel bir çil tek seansta gerilerken derin bir çil 2-4 seans gerektirebilir. Doğum lekeleri 10-15 seans sürebilir. Melazma tarzındaki güneş lekeleri 8-10 uygulama gerektirebilir.
Leke tedavilerinin genellikle yaz aylarından önceki aylarda gerçekleştirilmesi tercih edilir. Hasta özelinde değişiklik göstermekle birlikte leke tedavileri genellikle 3 ila 4 aylık sürelerde tamamlanabilmektedir. Leke tedavilerinin uygulanması için kış ayları en uygun zaman olarak kabul edilir.
Uzmanlara göre bebeklerde sık rastlanan doğum lekeleri zararsız görünse de bir hastalığı işaret edebilir. Bebeklerde görülen doğum lekelerine 'doğum gülü' olarak da nitelendirildiğini belirten Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr.
Çoğu vasküler doğum lekesi iyi huyludur ve tedavi gerektirmezken, bazıları kan damarlarını etkileyen nadir bir cilt kanseri türü olan anjiyosarkoma dönüşebilir. Tüm doğum lekelerinin kanserli olma riski taşımadığına dikkat etmek önemlidir.
Doğum lekesi, doğumda mevcut olan veya kısa süre sonra ortaya çıkan çok sayıda olabilen yaygın deri izlerini tanımlamak için kullanılan terimdir.
Tedavisi de, lazer, peeling, PRP tedavisi yani gençlik aşısı, ışık dolgusu gibi yöntemlerle mümkündür. Bu tedavi seçenekleri, ciltte oluşan lekeye göre, uzman tarafından seçilmelidir.
Girmene engel olur ama şansını dene.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri