Kireçlenmenin tam iyileşme sağlayan kesin bir tedavisi yoktur ancak belirtileri yönetmek için farklı seçenekler mevcuttur. Doktorlar, eklemlerdeki ağrı ve iltihabi durum için ilaç reçete eder. Fizik tedavi ile belirtilerin hafiflemesi sağlanabilir. Bazı hastalarda cerrahi işlem gerekebilir.
Kireçlenme geri döndürülemez bir rahatsızlıktır fakat tedavi yöntemleri ile ağrılarınızı azaltabilir ve daha iyi hareket etmeniz sağlanabilir ve hastalığın ilerlemesi engellenebilir. Doktorunuz ağrılarınızı azaltacak ilaç, krem, losyon tedavileri üzerinde durabilir.
Öncelikle belirtmemiz gerekir ki diz kireçlenmesi kendi kendine iyileşmez. Her ne kadar yaşantımızı kireçlenmeye göre düzenlemenin faydası olsa da mutlaka uzman bir hekime başvurmanızı tavsiye ederiz.
Kireçlenme nasıl tedavi edilir? Tedaviye ilk aşamada kilo kontrolü yaşam şeklinin değiştirilmesi ve egzersiz tedavileri ile başlanır. Tedaviye Eklem içine uygulanan enjeksiyon tedavileri de eklenebilir. Çok ilerlememiş kireçlenme hastalıklarında bu tedavilerle başarı şansı çok yüksektir.
Hastaların önemli bölümü Ekrem Kireçlenmesi yaşadığında, diz ağrılarının egzersizle daha da kötüleşeceğini düşünürler. Aslında, çoğu zaman tam tersi geçerlidir. Egzersiz yapmanın, hafif ve orta düzeyde diz kireçlenmesinin en etkili tedavisi olduğu kanıtlanmıştır.
İlgili 36 soru bulundu
Örneğin yürüyüş yapmak çevre kasların güçlenmesi için önemlidir. Fakat aşırı derecede zorlayarak ve uzun mesafelerle yapılan yürüyüşler tam tersi bir etki göstererek kireçlenmeyi hızlandırabilir. İşte bu nedenle kireçlenmesi olan kişilere hafif ve kısa mesafeli yürüyüşler yapmalarını öneriyoruz.
Masaj: Kireçlenme olan bölgeye düzenli olarak masaj yapıldığında, eklem ağrılarından kaynaklanan iltihap ve şişkinliğin azalmasına yardımcı olur. Anti-iltihap ve alkalin yapıcı özellikler gösterdiği için elma sirkesinin kireçlenmeye etkisi oldukça fazladır.
Kireçlenme, genellikle 40 yaşından sonra başlamaya başlar ve yaş ilerledikçe daha yaygın hale gelir.
Profesör Jones, diz kireçlenmesi ve kemik erimesi tedavisinde faydalı olmamasına rağmen, genel kemik sağlığını geliştirdiği için D vitamini ve balık yağının kullanılmasında yarar olduğunu vurguladı.
Eklemlerde görülen şekil bozuklukları, şişlikler ve kemik çıkıntıları olabilir. Hastalığın ileri evlerinde hareket etmek zorlaşır ve işlev kayıpları yaşanabilir.
Kireçlenme belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan hücresel kayıplar, ileri yaş hastalığı olarak bilinen ancak genç yaşlarda da görülebilen eklem kireçlenmelerine neden olabilmektedir.
D vitamininin özellikle eklem ağrısı ve osteoartirit (kireçlenme) ile ilişkisi olduğuna dair araştırmalar bulunduğunu belirten Prof. Dr. Gökhan Meriç, sözlerine şöyle devam etti: “Yapılan bazı çalışmalar, düşük D vitamini seviyelerinin, eklem ve kas ağrısının artmasına neden olabileceğini gösteriyor.
Eklem kireçlenmesi karşı evde aloe vera cilt yüzeyine sürülebilir, zencefil, zerdeçal ve yeşil çay tüketilerek iltihaplanmanın yarattığı ağrı azaltılabilir. Bunların yanında sıcak ve soğuk kompres yapmak, masaj uygulamak diz kireçlenmesine evde iyi gelen yöntemler arasında yer alır.
Osteoartritte öncelikle kullanılan ilaç parasetamol grubu ağrı kesicilerdir. Bunlar hepimizin bildiği vermidon, minoset, parol gibi ilaçlar olup günde 2–3 kez alınabilir.
Tercih edilecek zeytinyağının soğuk sıkım ve işlenmemiş olması da çok önemlidir. Zeytinyağı aynı zamanda değerli bir Omega 3 kaynağıdır. Omega 3 yağ asitleri vücutta bulunan inflamatuar proteinleri azaltır bu sayede diz ve eklem ağrılarının azalmasına yardımcı olur.
Ağrıları gidermede yan etkisi olmayan etkili bir tedavi yöntemidir. Bel tutulması, eklem ağrısı, baş ağrısı, bel-boyun fıtığı ve kireçlenmeye bağlı ağrıları giderir. Kaygı bozukluğu, depresyon ve korkulara karşı etkilidir.
Kireçlenmeye iyi gelen yiyecekler; somon, sardalya ve uskumru gibi yağlı balık türleri, yeşil yapraklı sebzeler, zeytinyağı, tam tahıl ürünleri, sarımsak, soğan, kalsiyum zengini besinler, turpgiller, ceviz, badem ve fındıktır.
KİREÇLENME TEDAVİSİNDE İLAÇLAR Artroz tedavisinde çeşitli ilaç seçenekleri söz konusudur. Ağrı kesiciler, kireçlenmenin oluşturduğu iltihaplı yıpranma bulgularını ortadan kaldıran anti-enflamatuvar(anti-romatizmal)ilaçlar en sık tercih edilen ilaçlardır.
İnsan vücudu için çok önemli olan omega-3 yağ asidi sadece kalp krizi ve felci önlemekle kalmıyor; kaslar, tendonlar ve eklemlerin kireçlenme sürecini de yavaşlatıyor. Uzmanlar, “Omega- 3'ü sadece balık yağından değil yumurtadan, yağlı balıklardan, keten tohumundan ve cevizden de almak mümkün” tavsiyesinde bulunuyor.
Kireçlenme, tıptaki adıyla dejeneratif artrit ya da osteoartrit, dünya çapında birçok insanın yaşadığı kronik bir eklem rahatsızlığıdır. Kireçlenme, kemiklerin uçlarını çevreleyen kıkırdak dokularının zamanla aşınması ve yıpranması sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Kireçlenme tanısı koymak için öncelikle hastanın şikayetleri dinlenir ve fizik muayene tamamlanır. Röntgen, kan tahlili tetkikleri yapıldıktan sonra bilgisayarlı tomografi gibi detaylı tetkiklere başvurulabilir. Genellikle röntgen ile tanı konulan kireçlenme hastalığında belirtilerin şiddeti önemlidir.
En sık belirtisi ağrıdır. Eklem hareketlerinde zorlanma, özellikle uzun yürüyüşler ve hareketler sonrasında akşam hissedilen ağrılar kireçlenme belirtisi olabilir. Bazen eklemde şişlik de olabilir. Şişlik eklem içindeki sıvı artışından ya da kemiklerdeki sivrileşme ve genişlemeden kaynaklanabilir.
Kireçlenme gelişen hastalar en çok eklemlerde ağrı ve hareketlerde kısıtlanmadan yakınırlar. Kaplıca tedavisi bu şikayetlerin azaltılmasında yardımcıdır. Kaplıcalar ağrılarda azalma ile birlikte kaslarda gevşemeye de yardımcıdır.
Soğuk ve sıcak kompres: Kireçlenme ağrısının şiddetlendiği anlarda ağrıyan eklem üzerine sıcak veya soğuk kompres uygulayarak ağrıyı hafifletebilirsiniz.
İlaç Diz kireçlenmesi tedavilerinde ilaç olarak ilk tercihler, ağrı kesicilerdir. Parasetamol ve aspirin benzeri basit ağrı kesici ilaçlar, ilk aşamalarda oldukça etkilidir. Romatizma oluşumuna ve ilerlemesine etki eden non- steroid antienflamatuar ilaçlar, yani romatizma ilaçları önemli bir seçenek oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri