Kireçlenme her yaştan insanda görülebilmekle birlikte 65 yaş üstü insanlarda daha sıktır. Yaygın risk faktörleri; artan yaş, obezite, önceki eklem yaralanması, eklemlerin aşırı kullanımı, zayıf uyluk kasları ve genetik yatkınlığı içerir.
Kireçlenme, genellikle 40 yaşından sonra başlamaya başlar ve yaş ilerledikçe daha yaygın hale gelir. Ancak, bazı faktörler bu durumun ortaya çıkma olasılığını etkileyebilir.
Kireçlenme belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan hücresel kayıplar, ileri yaş hastalığı olarak bilinen ancak genç yaşlarda da görülebilen eklem kireçlenmelerine neden olabilmektedir.
Toplumdaki genel kanı diz kireçlenmesinin sadece yaşlıları etkilediği yönündedir. Bunun nedeni ise kireçlenmenin genellikle; yaşlanma ve ağırlık taşıyan eklemlerin zamanla, kademeli olarak aşınmasıdır. Ancak diz kireçlenmesi, genç insanları da etkileyebilmektedir.
Kireçlenme ya da tıp dilindeki adıyla osteoartrit, dünya çapında milyonlarca insanın yaşadığı kronik bir eklem rahatsızlığıdır. Kemiklerin uçlarını çevreleyen kıkırdak dokunun zamanla aşınması, yıpranması ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.
İlgili 16 soru bulundu
Kireçlenme her yaştan insanda görülebilmekle birlikte 65 yaş üstü insanlarda daha sıktır. Yaygın risk faktörleri; artan yaş, obezite, önceki eklem yaralanması, eklemlerin aşırı kullanımı, zayıf uyluk kasları ve genetik yatkınlığı içerir.
En sık belirtisi ağrıdır. Eklem hareketlerinde zorlanma, özellikle uzun yürüyüşler ve hareketler sonrasında akşam hissedilen ağrılar kireçlenme belirtisi olabilir. Bazen eklemde şişlik de olabilir. Şişlik eklem içindeki sıvı artışından ya da kemiklerdeki sivrileşme ve genişlemeden kaynaklanabilir.
Diz kireçlenmesi genellikle ileri yaşlarda karşılaşılan bir hastalıktır. Ancak genç yaşta diz kireçlenmesi de klinikte karşılaştığımız bir hasta grubudur. Genç yaşta diz kireçlenmesi dizde geçmeyen ağrı ve tutukluk ile kendini gösterir.
Spor yapmak ve yürümek, hareketsiz yaşamı önleyerek kireçlenmenin önüne geçmektedir. Günümüzde bireylerde meydana gelen hareketsiz yaşam biçimi, yaşlıların yanı sıra gençlerde de kireçlenme görülmesine neden olmaktadır. Gerekli mineral desteği sağlanmalı ve kilo dengesine önem verilmelidir.
Dr. Eralp, "OA tedavi edilmezse harap edici, ilerleyen bir hastalıktır. Tedavi edilmezse eklemlerde ortaya çıkan hareket kısıtlılığı ve ağrı, günlük işleri dahi yapılamaz hale getirebilir. Bu sebeple işini bırakan ya da evden çıkamayan hastalara rastlanmaktadır" dedi.
Ayrıca hareketsizlik, genetik yapı, obezite gibi durumlara bağlı olarak da gelişebilen kireçlenme etkilediği eklemin hareket kabiliyetini kısıtlayan bir hastalıktır. Vücutta kalça, bel, boyun, omurga, diz ve parmak eklemleri gibi tüm eklemlerde ortaya çıkabilmektedir.
Özellikle kilolu kişilerde diz gibi yük binen eklemlerde osteoartrit gelişimi buna bağlıdır. Kemik ve eklemi etkileyen diğer hastalıklar: Gut, Romatoid artrit, diabetik nöropati, paget hastalığı, septik artrit ve doğuştan kalça çıkığı gibi hastalıklar osteoartrit gelişme riskini artırırlar.
Kireçlenme tanısı koymak için öncelikle hastanın şikayetleri dinlenir ve fizik muayene tamamlanır. Röntgen, kan tahlili tetkikleri yapıldıktan sonra bilgisayarlı tomografi gibi detaylı tetkiklere başvurulabilir. Genellikle röntgen ile tanı konulan kireçlenme hastalığında belirtilerin şiddeti önemlidir.
40 yaş ve üzeri kişilerde görülme sıklığı artar. Ayrıca ağır yük taşıma, istenmeyen günlük yaşam aktiviteleri, bedenin uzun süreli vibrasyona maruz kalması gibi durumlar osteoartroz'u (kireçlenmeyi) tetikler. Bedenimizdeki yük taşıyan eklemlerde kireçlenme şikayetleri daha sık görülür.
D vitamini eksikliği gösteren bireylerde zaman içerisinde eklem ağrısı, kas ağrısı ve zayıflığı, kemik ağrısı gibi semptomlar açığa çıkabilir. Kemik sağlığını olumsuz yönde etkileyen D vitamini eksikliği kontrol altına alınmaması ve eksikliğin tamamlanmaması hâlinde osteoartrit gelişmesine sebebiyet verebilir.
Sağlam kas yapısının önemini vurgulayan Op. Dr. Yiğit Erdağ, “Hareketsizlik kireçlenmeyi tetikler, kireçlemeyi önlemek için eklemin her yönde hareketi ve kasların sağlam olması gerekiyor. O yüzden spor yapılmasını öneriyorum, yeterli sıvı almak lazım.
Ancak yapılan aktivitelerin kireçlenme olduğunu bilerek yapılmasını öneririz. Örneğin yürüyüş yapmak çevre kasların güçlenmesi için önemlidir. Fakat aşırı derecede zorlayarak ve uzun mesafelerle yapılan yürüyüşler tam tersi bir etki göstererek kireçlenmeyi hızlandırabilir.
İleri yaştaki hastalarda görülen kireçlenmenin ağrıları ise kalıcı olabilir veya daha çok şiddetlenebilir. Eklemlerde görülen şekil bozuklukları, şişlikler ve kemik çıkıntıları olabilir. Hastalığın ileri evlerinde hareket etmek zorlaşır ve işlev kayıpları yaşanabilir.
Kireçlenmeyi durdurmak amaç
Bu durumda kişiler buz tedavisinden yarar görebilir. Kireçlenmede ortaya çıkan hasarı geri döndürmek mümkün olmaz. Tedaviyle hastalığın ilerlemesinin durdurulması, ağrının azaltılması ve kişinin yaşam kalitesinin artırılması amaçlanır. Bu noktada fizik tedavi uygulamaları büyük önem taşır.
Eklemlerde şişlik, kemik çıkıntılar ve şekil bozuklukları ortaya çıkar. Kemik yüzeylerin birbirine sürtünmesi sonucu kıtırtı şeklinde sesler duyulabilir. Eklemlerin hareket açıklığı azalır ve tutulan eklemde işlev kaybı ortaya çıkar. Hareketin başlangıcında ağrı ve eklem sertliği daha fazladır.
Diz kireçlenmesinde eklemde meydana gelen yapısal hasarı iyileştiren genel kabul görmüş bir tedavi yöntemi yoktur. Fizik tedavi yöntemleri ile diz kireçlenmesinin ilerlemesi yavaşlatılabilir veya durdurulabilir. Aynı zamanda diz ağrısı, şişlik, hareket kısıtlılığı gibi şikayetler giderilebilir.
Diz kireçlenmesi sıklıkla orta ve ileri yaştaki kişilerde görülen bir durumdur. Ancak 50 yaş üstü kadınlar erkeklere oranla daha fazla risk altındadır. Hastalık daha erken yaşlarda da başlayabilir. Ancak hastaların ortak özellikleri yaş dışında genellikle fazla kilodur.
Kireçlenme, eklem iltihabıdır
Halk arasında kireçlenme olarak bilinen osteoartrit, yaygın bir eklem iltihabıdır.
Kireçlenme olgularında gerek tanıdaki belirsizlikleri ortadan kaldırmak gerekse tedaviye karar vermek için bazı testlerin yapılması gereklidir. Bu amaçla kan sayımı, sedimentasyon, 1. etapromatizma testleri (CRP,ASO,RF ) ve rutin bazı biyokimyasal tetkikler istenebilir.
Kireçlenmeler genellikle röntgen ile bulunur. Doktorunuz röntgen ile hemen hemen herhangi bir kireçlenme sorununu tespit edecektir. Doktorunuz ayrıca kan testleri de yapabilir. Örneğin, böbrek taşları varsa, bu testler genel böbrek fonksiyonunuzu belirleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri