Kiriş güçlendirme uygulaması bu ekstra çalışmalara göre şekil almakla beraber aynı zamanda uzman görüşüne göre de belirlenmektedir. Ortalama bir ay gibi bir süre verebiliriz.
Bu işlem özellikle 90 yılı öncesi yapılan binalara gereklidir ve eski oldukları için de ortalama olarak 2000 yılında yapılmaya başlanmış binalara göre daha uzun süre alabilir. Kolon güçlendirme işlemi için beş katlı bir binayı örnek vermek gerekirse, ortalama 40 gün süreceğini söyleyebiliriz.
Hasarlı yerel kısımlar, basınçlı su veya hava ile temizlenip, kopan veya burkulan donatıların kesilerek kaynakla eklendikten sonra betonlanması yoluyla onarılabilir. Kirişlerin, gerekli durumda dört veya üç tarafından beton manto giydirilerek güçlendirilebilir.
Bina Güçlendirmede Ev boşaltılır mı ? Güçlendirme yapılacak binada eğer ki sadece zemin ve temele güçlendirme yapılacak ise binada yaşayanlar evi boşaltmalarına gerek yoktur. Fakat Güçlendirme tüm binaya yapılacak ise binanın komple boşaltılması gerekebiliyor.
Karbon elyafla güçlendirme yaklaşık olarak 6-8 ay sürmektedir, fakat projeden projeye göre süre değişebilir.
İlgili 34 soru bulundu
AKTİF KARBON FİLTRELERİN ÖMRÜ NE KADARDIR? Aktif karbon filtrelerin ömrü yaklaşık olarak 6 ay ile 1 yıl arasındadır.
Kolon güçlendirme işlemi, deprem esnasında kolonların kırılmasını önleyerek, yapıların yıkılmasını engeller. Bu sayede, insanların can ve mal güvenliği sağlanır. Kolon güçlendirme işlemi, deprem riski yüksek bölgelerde bulunan yapıların güçlendirilmesinde önemli bir rol oynar.
Depreme karşı alınacak en büyük önlemlerden biri olan bina güçlendirme çalışmaları kapsamında devlet, güçlendirme çalışması yapan bina sahiplerine kira desteği sağlıyor. Desteklerden faydalanmak için risk çalışmaları ile bina güçlendirme projesinin hazırlanması gerekiyor.
28) Güçlendirme çalışmaları için Hak Sahipliği sıfatını kazanıldıktan sonra güçlendirme yapılmazsa ne olur ? 1 yıl içerisinde güçlendirme çalışmaları yapılmazsa binalar yıkılmakta ve afetzedelerin hak sahiplikleri sona ermektedir.
Uzmanlara göre bina güçlendirme çalışmaları doğru uygulanırsa en az kentsel dönüşüm çalışmaları kadar geçerli ve etkili. Uzmanlar güçlendirme çalışmalarının insanlar konut içerisinde otururken yapılabileceğini söylüyor.
Binaların sağlamlığı ile doğrudan ilgisi olan kirişler, zaman içerisinde çeşitli sebeplerden dolayı yıpranabilmekte, hasar görebilmektedir. Bu gibi durumlarda kısa süre içerisinde kiriş güçlendirme işleminin yaptırılması tavsiye edilmektedir.
Hafif çatlaklı kirişler, epoksi veya çimento şerbeti enjeksiyonu ile onarılabilir. Kirişlerde çatlak onarımında epoksi enjeksiyonu işleminin başarılı olması için, betonun yeterli dayanıma sahip olması gerekir.
Çatlakların genişliğine, uzunluğuna ve/veya derinliğine bağlı olarak beton, zemin veya kiriş, kolon çatlakları epoksi enjeksiyonuna benzer farklı yöntemler ve teknikler kullanılarak onarılır.
Yukarı maddeleri kapsayan Güçlendirme Projesi Paketi maliyeti; Yaklaşık olarak 90.000 TL ile 120.000 TL aralığında değişmektedir. (Bu fiyata yapı denetim harcı ve bina ile ilgili belediyenin talep edeceği harc, vergi tutarları dahil değildir.)
Binanın mevcut durumunun tespit edilmesinin ardından ortaya çıkacak maliyet, daire başı 5.000 TL'den 900.000 TL'ye kadar değişebilmektedir. Deprem Güçlendirme Derneği(DEGÜDER), bina güçlendirme maliyetinin daire başı ortalama 250.000 TL civarında olduğunu belirtiyor.
Güçlendirme hasar almış yapılara uygulanabildiği gibi henüz hasar almamış yapılara da uygulanabilir. Güçlendirmenin öncelikli amacı söz konusu yapının belirlenmiş bir sismik emniyet seviyesine taşınmasıdır. Bu nedenle hazırlanacak olan güçlendirme projeleri güncel deprem yönetmeliği esas alınarak yapılmalıdır.
Deprem nedeniyle gördüğü hasar bakımından güçlendirme gerektirecek derecede hasar gören binadır. Bu tür binaların güçlendirme yapılmadan kullanılmasına izin verilmez.
Bina ağır hasarlı veya orta hasarlı ise kullanıma uygun değildir, boşaltılmalıdır. Orta hasarda kullanıma devam etmek için güçlendirme yapılmalıdır. Hasarsız ya da Hafif hasarlı olması durumunda gerekli tadilatlar yapılarak kullanılmaya devam edilebilir.
AĞIR HASARLILAR YIKILIYOR, ORTA HASARLILAR GÜÇLENDİRİLİYOR
Ağır hasarlı binaların yıkılması, diğerlerine ise güçlendirilme yapılması gerekiyor. Ama asıl güçlendirme orta hasarlı binalara yapılıyor.
Paket kapsamında güçlendirme kredisi de kullanabilecek. 320 bin liraya kadar olan kredilerde hak sahiplerince ödenecek faiz oranı %0,99, devlet katkısı oranı da %0,40 olarak belirlenmiştir. Müteahhitler ve yerli üreticiler için %90, KOBİ dışı işletmelere%85 oranında kefalet sağlanacak.
Binanın yapısına göre farklı yöntemlere başvurulur. Güçlendirme teknikleri arasında mantolama veya gömlek geçirme, yeni ve eski betonları kaynaştırma, kanat ekleme, çelik mantolama, epoksi enjeksiyonu, kolon mantolama, betonarme mantolama gibi gibi teknikler bulunur.
Her bina kendi içinde mühendislik kurallarıyla değerlendirilmelidir. Önce binanın performans analizi yapılıp zayıflıkları anlaşılmalıdır. 3- Her bina güçlendirilebilir mi? Malzeme kalitesi çok kötü değilse ve güçlendirme maliyeti belli sınırlar içerisinde ise her bina güçlendirilebilir.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Kolon güçlendirme yöntemleri arasında, betonarme bölümün artırılması, kolona yeni kesitlerin eklenmesi veyahut kolonun demir bir kafes içerisinde alınarak yeni bir destek yaratılmasıyla olmaktadır. Aynı zamanda eski ve yeni kolonun kaynaştırılması için de işlemler yapılmaktadır.
10- Kiracı dayanıklılık testi ve güçlendirme isteyebilir mi? Mevcut yasal düzenlemelerde kiracıların site yönetimlerinden veya kamu kurumlarından doğrudan bina dayanıklılık testi veya binanın depreme karşı güçlendirilmesini talep etme hakları yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri