Başlıklı-tablalı Page 21 KİRİŞSİZ DÖŞEMELER • Bu tür döşemelerde kiriş bulunmadığından yükler doğrudan doğruya kolonlara aktarılır. Bu döşemelerin yükleri doğrudan kolonlara geldiği için kenar oranlarına bakılmaz ve çift doğrultuda çalıştığı kabul edilir. Bazen mantar döşeme olarak da anılırlar.
Kirişsiz döşemelerde kalıp ve donatı işçiliği basitleştiği için uygulama kolaylığı sağlanır, dolayısı ile inşaat süresi kısalır. Yapısal yükseklik en az düzeyde tasarlanabildiği için kat ve bina yüksekliği de azalır. Düz bir tavan oluştuğu için mekanik ve elektrik tesisatları kolayca döşenebilir.
Kolonlar arası kirişler ile bağlantının sağlandığı ve plakanın bu kirişlere oturduğu döşemelere kirişli döşemeler denir.
Erberik ve Elnashai [5] kirişsiz döşemeli sistemler için kırılganlık analizleri gerçekleştirmiş ve kirişsiz döşemeli sistemlerin çerçeve sistemlere nazaran deprem hasarına daha eğilimli olduğunu tespit etmiştir.
Kirişli Döşeme
Yükleri ve kenarları çok büyük olmayan hacimlerde genellikle tercih edilirler. Konut tipi yapılarda sıklıkla kullanılan döşeme tiplerindendir. Depreme karşı dayanımlarına bakıldığında, en elverişli döşeme sistemlerindendir. Yatay rijitliği sağlamada kolon ve kirişler önemli bir rol oynamaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Kirişleri olmayan, doğrudan betonarme kolonlara ya da perdelere oturan ve bu yapı elemanları ile eğilime dayanıklı bileşimi sağlanmış iki doğrultuda donatılı sürekli plaklara ya da plak döşemelere kirişsiz döşeme denir. Kalınlıkları 20-40 cm'dir. Yükleri ve kenarlari çok büyük olmayan hacimlerde kullanilabilir.
Çalışmadan elde edilen sonuçlar dikkate alındığında deprem bölgelerinde nervürlü döşemelerin deprem yüklerine karşı iyi bir performans sergileyemediği sonucuna varılmıştır. Bu bölgelerde deprem yükleri plak döşemelerin kullanımı ile daha güvenle karşılanabilir.
Temellerde kullanılan bağ kirişlerine deprem (ya da zelzele) kirişi adı da verilir. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir. Kolon ve kirişler deprem anında ortaya çıkan tüm enerjiyi taşır; kolonlar genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar.
1999 Depremi'nde asmolen döşemelerin dolguları yuvalarından çıkıp daire içindeki insanların üzerlerine düşmesi nedeniyle pek çok insan hayatını kaybetti. Adapazarı Depremi'nden sonra deprem riski yüksek bölgelerde asmolen döşemeli bina yapımı yasaklandı.
Betonarme yapıda kullanılacak döşeme tipi belirlenir. Kirişli döşeme, kaset döşeme, tek doğrultulu dişli döşeme (asmolen döşeme) ve kirişsiz döşeme (mantar döşeme) tiplerinden biri seçilir.
Saf ipekten yapılan sert bir sicimden oluşur. Kirişin ortası, ok tutturabilmek için belli miktarda iplik sararak kalınlaştırılır. Günümüzde polyesterden yapılma kirişler kullanılmaktadır. Hafif, sağlam ve aşınma ile suya karşı dayanıklı olması yeğlenir.
Kiriş, yapılarda döşeme ve kullanım alanı yüklerini düşey taşıyıcılara (kolon) aktaran, mekanik olarak çubuk kabul edilen yapı elemanıdır. Betonarme yapılarda döşeme yüklerinin öncelikle kirişlere aktarıldığı ve kesme kuvveti ile moment tesirleri taşıyan kirişlerin bu kuvvetleri kolonlara aktardığı kabul edilir.
Betonarme yapılarda döşemelerden gelen kuvvet ve yükü kolonlara ileten yapılara kiriş denir. Kirişler düşey olarak yerleştirilmiş olan kolonların üzerine yatay olarak koyulur.
Kirişsiz Döşeme Hangi Durumlarda Tercih Edilmelidir? Genellikle birbirine dik eksenlere göre yerleştirilmiş ve oldukça düzgün sıralanmış kolonların bulunması durumunda tercih edilmelidir. Eğer kolonlar belirli bir eksen sistemi üzerinde bulunmuyorsa kirişsiz döşeme tercih edilmemelidir.
Tek doğrultuda kirişli döşeme sistemleri, aynı istikamette paralel veya radyal kirişleri birleştiren 15- 20 cm kalınlığında döşeme plaklarından oluşur. Tek doğrultulu kirişli sistem sayesinde yaklaşık 6 metrelik açıklığı tek plakla geçebiliriz.
Kiriş yüksekligi, 300mm'den az olamaz. Kiris yüksekliği, döşeme kalınlığının 3 katından az olamaz. Kiriş genişliği, 200mm'den az olamaz.
Kirişli döşeme (plak döşeme), yükleri ve kenarları çok büyük olmayan hacimlerde genellikle tercih edilirler. Konut tipi yapılarda (odalarda) sıklıkla kullanılan döşeme tiplerindendir. Depreme karşı dayanımları incelendiğinde, en elverişli döşeme sistemlerindendir.
Çoğu evlerde kirişli döşeme kullanılır. Yapıların farklı geometrilerine uyum sağlar, plak kalınlığının az olması maliyet açısından iyidir. Depreme karşı dayanıklı olduğunu söyleyemeyiz.
Dolgu malzemeleri inşaatın statik ve betonarme hesaplamaları göz önüne alınarak seçilmelidir. Taşıma amacıyla kullanılmayan asmolen döşemeler için bu hesaplamalar göz önüne alınmayabilir. Plak döşemelere göre daha ağır olduğu için deprem durumunda risk yaratabilir. Bu nedenle deprem bölgelerinde kullanılması önerilmez.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
Başta geniş alanlar oluşturmak gibi amaçlar olmak üzere kolonlar kirişlerden daha zayıf yapılmaktadır. Yatay yükler altında yapıda deformasyona uğrayacak elemanlar arasında kirişlerin kolonlardan önce gelmesi istenir.
Kolon ve kirişleri, bir binanın iskeleti olarak düşünebiliriz. Binalar inşa edilirken tüm sistem kolon ve kirişlere göre ayarlanır. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir.
Tapu kayıtlarında kargir olarak geçen yapılarda ise binanın ya da evin taşıyıcı bölümlerinde kolon ve kiriş bulunmaz. Buna ek olarak arsayı siz satın almadan önce inşa edilen ev de kargir olabilir ve inşasında beton ya da tuğla yerine ahşap malzemeden faydalanılmış olabilir.
Depremde binanın ilk neresi çöker? Deprem sarsıntısı esnasında binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadıysa ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hızlanacaktır.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri