1. es-Sîretü'n-nebeviyye (Sîretü İbn Hişâm, Sîretü Resûlillâh). Hz. Peygamber'in hayatına dair tamamı zamanımıza intikal etmiş en eski kitaptır. İbn İshak'ın es-Sîre'sinin farklı râviler tarafından nakledilen birçok nüshasının hiçbiri tam olarak günümüze gelmemiştir (bk.
Sîret-i Nebî - Mevdûdî
Pakistan'ın yetiştirdiği önemli alimlerden birisi olan Mevdûdî'nin, Peygamberimizin (sav) hayatı konusunda kaleme aldığı küçük bir risale, arapça aslıyla birlikte okuyucuya sunuluyor.
Muhammed'in hayatını anlattığı eseridir. Türk edebiyatındaki ilk siyer olan bu eser, 1388 yılında tamamlanarak Memlük sultanı Berkuk'a sunulmuştur. Darîr, eserinde Hz. Muhammed'in hayatını Arapça siyerlerden yararlanarak kronolojik olarak hem nazım hem nesir yoluyla anlatır.
es-Sîretü'n-nebeviyye, Hz. Peygamber'in (s.a.s) hayatını konu alan ama aynı zamanda tefsirle alakalı bilgileri de içermesiyle dikkat çeken klasik bir eserdir. Bu eserde Kur'ân ayetleri tarihî gerçekler ışığında açıklanarak, somut veriler elde edilmiş, bu da tefsir ilmine pozitif bir katkı sağlamıştır.
Süleyman Çelebi'nin (ö. 825/1422) asıl adı Vesîletü'n-necât olan meşhur eseri.
İlgili 24 soru bulundu
Bunlar: Siyer ve Sünnet/Hadis. Siyer, Arapça es-sîret kelimesinin çoğuludur. Sözlük anlamı ise, “insanın gidişâtı, tuttuğu yol, hal ve tavır”6 demektir. İslâmî terminolojide "Siyer", Fıkıh ilminin uluslarası hukuk dalına verilen addır.
Ali'nin şahsında bulmuştur. Cenknameler bu yönüyle önem arz eden edebî eserlerdir. İzzeddin Hasanoğlu'nun yazdığı ve 1802 yılında İstanbul'da istinsah edilen “Kitab-ı Siretü'n Nebi” adlı mesnevisinin Hz. Ali cenknamelerine temel oluşturduğu düşünülmektedir.
Hz. Peygamber'in hayatını ele alan kitaplardan en önemlisi hiç kuşkusuz İbn İshak'ın Sîreti'dir. Bunun sebebi onun elimizde mevcut ilk sîret kitabı olması ve pek çok sîret kitabının ondan nakillerde bulunmasıdır. Bu kitabın müellifi İbn İs- hak ise hakkında lehte ve aleyhte çok söz söylenen bir kişidir.
Sîret-i Nebî - Mevdûdî Pakistan'ın yetiştirdiği önemli alimlerden birisi olan Mevdûdî'nin, Peygamberimizin (sav) hayatı konusunda kaleme aldığı küçük bir risale, arapça aslıyla birlikte okuyucuya sunuluyor.
Hz. Muhammed'in hayatının anlatıldığı Sîretü'n-Nebî, Erzurumlu Darîr'in en önemli eseridir.
Siyer, terim olarak Peygamber efendimizin hayatını anlatan eserlere verilen addır. Bu eserlere “Siyer-i Nebi” ve “Siretü'n- Nebeviye” de denir.
Ayrıca “nebî” kelimesi, yüksek yer mânasında yüksekte olan kişi için de kullanılır. Bu anlamda “nebî”, insanlardan üstün konumdadır.18 Hülasa; Nebî; resûl, elçi, nübüvvet sahibi, fayda sağlayan, haber veren, doğruluğunda şüphe olunmayan, Allah‟tan aldıklarını tebliğ eden kişi anlamlarına gelmektedir.
Aldığı siyer mirasını zenginleştirmesi yönüyle Kıftî, Zehebî, İbn Kesîr, İbnü'l-İmâd, İbn Hallikân ve Sehâvî gibi sahasının hüccet âlimlerine göre, İbn Hişâm'ın siyeri, Allah Resûlü'nün hayatına dair yazılmış en sağlam ve en iyi kitaptır.
Eser, Mithat. “ESERİ GÜNÜMÜZE ULAŞAN İLK SİYER MÜELLİFİ İBN İSHÂK'IN GÜVENİLİRLİĞİ”.
es-Sîre, her şeyden önce erken dönem İslam tarihinde ortaya çıkan olay ve gelişmeleri, özellikle Hz. Osman ve Hz. Ali dönemlerini, siyasal ve toplumsal hadiseler ekseninde, özgün ve farklı bir bakış açısıyla ele alıp değerlendirmektedir.
شرت Arapça ve farsça anlamları
شرت: الشَرَنْتى: طائر.
Sosyal güvenlik numaranız veya "numéro de sécurité sociale" olarak bilinen devlet sağlık sigortası sistemindeki kayıt numaranız.
Terim ilk olarak İbn Şihab ez -Zuhri tarafından Muhammed'in biyografisiyle ilişkilendirildi ve İbn Hişam tarafından da bu haliyle popüler hale getirildi. İlk siyer eserleri, kendisine haber denilen tarihsel anekdotlar (çoğ,ahbār')dan oluşur. Haber yerine rivayet veya hadis kelimesi de kullanılırdı.
1 -- Rasûlüllah hayatı boyunca asla yazı yazmamış ve bakarak hiç bir kitabı okumamıştır. 2 - Peygamber Efendimiz bir mücize olarak Hudeybiye Musâlaha- Si esnasında ismini yazmış ve yine mucize olarak bazı şeyleri okumuş- tur. 3 - Hayatının son anlarında «okur - yazar» denmiyecek kadar, bazı şeyleri yazmış ve okumuştur.
Görüldüğü gibi Velî'nin Sîretü'n-Nebî'sinin yazılış yılı olan H. 872 (M. 1468) gelinceye kadar tamamı manzum olarak yazılmış herhangi bir siyer eserine rastlanmamıştır. Bu nedenle Türk edebiyatında tamamı manzum olan ve siyer türünün bütün özelliklerini içinde barındıran ilk siyer kitabı Velî'nin Sîretü'n-Nebî'sidir.
Siyer ve megāzîye yer veren ilk tabakat müellifi İbn Sa'd'dır (ö. 230/845).
Vakıdi'nin Kitabü-l Mağazi adlı eseri , Allah Resulü'nün (s.a.v) bizzat katıldığı gazveler ve gönderdiği seriyyeler hakkında başka kaynaklarda bulunmayan önemli bilgiler ihtiva etmektedir. Kitabında bazen metin naklettiği rivayetlerle ilgili tenkidi de yapar.
Alevî (Filâlî) hânedanına mensup Fas sultanı (1822-1859). XVII. yüzyıldan günümüze kadar Fas'ı yöneten bir İslâm hânedanı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri