Atıksu geri kazanımı ile kentsel, endüstriyel, tarımsal ve sanayide kullanılan su miktarını karşılamak mümkündür. Geri kazanılmış sular, su kullanılabilirliği veya artan tüketim sorunları olan bölgeler için alternatif bir tatlı su kaynağı olarak düşünülmektedir.
İçme, yıkama ve temizleme için kullandığımız bütün sular geri dönüşümlüdür. Rezervlere gelen suyun büyük bir kısmı ya şehirleri ya da kasabaların çevresinde bulunan yeşil alanları sulamak için sulama sistemlerinde kullanılmak üzere gönderilir veya sulama için kullanılmadan önce atık su tesisinde değerlendirilir.
Tuvalet haricindeki evsel atık sulardan oluşan akım, Gri Su olarak anılmaktadır. İçme suyu kalitesi gerektirmeyen birçok alanda; tuvalet rezervuarları, bahçe sulama, genel temizlik işleri, araç yıkama vb. tekrar değerlendirilebilmektedir ve su verimliliği sağlanırken su faturalarından da tasarruf edilebilmektedir.
İçme sularının arttırılması amacıyla arıtılmış atık sular, yeraltı suyu ve yüzeysel sularla karıştırılır. Buna ilave bir arıtım yapılarak su dağıtım sistemlerine verilir. Arıtılmış atık sular direkt içme ve indirekt içme olarak yeniden kullanılabilir.
Pet şişeler, plastik süt ve ayran kutuları, plastik torbalar, meşrubat şişeleri, şampuan, deterjan ve yumuşatıcı kapları geri dönüşüm için biriktirilebilir ancak strafor, beyaz köpük, motor yağı kutuları, boya kutuları, margarin kaplarıyla kirli ve yağlı kaplar bu çerçevede değerlendirilmiyor.
İlgili 30 soru bulundu
Atıksu geri kazanımı ile kentsel, endüstriyel, tarımsal ve sanayide kullanılan su miktarını karşılamak mümkündür. Geri kazanılmış sular, su kullanılabilirliği veya artan tüketim sorunları olan bölgeler için alternatif bir tatlı su kaynağı olarak düşünülmektedir.
Ambalajlı Su Endüstrisinin kullandığı tüm içecek ambalajları geri dönüştürülebilir ambalajlardır. Ambalajlı su endüstrisi, PET ve cam şişeler gibi ambalajların geri kazanılmasına, ayrıştırılmasına ve geri dönüştürülmesine yardımcı olmada aktif rol oynamaktadır.
Siyah- Geri dönüştürülemeyen atıklar: Islak mendil, izmarit, sakız ve porselen ürünler deyim yerindeyse 'kara deliğe' atılıyor.
Bir lagün sistemi, atık suyu sığ bir açık havuza yerleştirir. Lagünden arıtılmış atık su, yavaş buharlaşma yoluyla çevreye verilir. Bir septik sistem, atık suyu bir yeraltı tankına yerleştirir. Tanktan arıtılmış atık su, bir drenaj alanı yoluyla çevreye verilir.
Öyle ki atık sular arıtılıp içme suyu olarak kullanılabilirse içme suyu ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayabileceğini önerilmektedir. Arıtılmış atık sular içme sularının artması için yer altı sularına ve yüzey sularına karıştırılabilir. Yani içme suyu kaynaklarının arttırılması amacı ile kullanılabilmektedir.
Atıkların Ayıklanması
Ardından yağ ve kum tutucudan geçirilip ön çökeltim yapılır. Burada bir süre bekletildikten sonra havalandırma havuzuna gönderilir, biyolojik arıtma uygulanır. Sonrasında ise son çökeltime yollanır. Son çökeltim işleminin ardından klorlama havuzlarına gönderilir ve atıklar deşarj edilir.
Arıtmadan çıkan atık su araba yıkamak için uygundur, şebeke ya da arıtılmış su kadar etkilidir. Bahçe Sulama: Bahçe işleri oldukça keyifli olsa da bu işler için harcanan su miktarı oldukça üzücüdür. Ev ya da balkon bahçeciliğinde gerekli ölçümler yapılarak arıtma cihazından çıkan su kullanılabilir.
Yağmur suyu hasadı, daha sonra kullanılmak üzere çatı gibi nispeten temiz yüzeylerden yağmur toplamak, iletmek ve depolamak için sürdürülebilir, ekonomik ve güvenli bir teknoloji/yöntemdir. Genel olarak, su bir yağmur suyu tankında depolanır. Su sıkıntısı döneminde alternatif su kaynağı olarak hizmet vermektedir.
Gri suyun doğrudan yeniden kullanımı özellikle şehir dışı bölgelerde oldukça yaygın bir uygulamadır. Banyodan çıkan gri su yüzyıllardır bahçe sulama işlerinde doğrudan kullanılmaktadır. Buna rağmen gri suyu kullanmadan önce arıtılması şiddetle tavsiye edilmektedir.
Atık su, doğru arıtılması durumunda çok amaçlı olarak yeniden kullanılabiliyor. Zira kanalizasyon suyunun sadece yüzde 1'i katı ve zararlı maddelerden oluşuyor. Geriye kalan yüzde 99'un ise önceki halinden hiçbir farkı yok: İçmek, yemek yapmak ya da yıkanmak için kullanılan su.
Evsel atık sular gri su ve siyah su olmak üzere iki akımda değerlendirilmektedir. Genellikle duştan, banyodan, lavabodan, çamaşır ve bulaşık makinelerinden gelen sular gri su olarak tanımlanırken geriye kalan tuvalet suları ise siyah su olarak tanımlanmaktadır.
Plastik şişeler, metal kutular, lastikler, kontaminasyon ve suya atılan her türlü atık su kütlesinin kirlenmesine neden olur. Aynı zamanda fabrikalardan, arabalardan, hava kirliliğinden, çiftliklerden, kanalizasyonlardan ve arıtma tesislerinden su yoluna karışan kimyasallar da su kütlesini kirletir.
1.Sirke ve Karbonat ile Tıkalı Boru Açma İşlemi
1 su bardağı sirke ve 1 su bardağı karbonat tıkalı lavabo giderine dökülür. 1 litre kaynar su 5 dakika sonra tıkanmış lavabo giderini açma amaçlı gidere dökülür. 15-20 dakika sonra musluktan soğuk su açılır ve boruların açılıp açılmadığı kontrol edilir.
“Tarifeler Yönetmeliği”nin 34.maddesinde, her su abonesinin tükettiği kadar suyu kirleteceğinden bunların uzaklaştırılması için ödemekle yükümlü olduğu bedele atıksu bedeli denir.
Bunun yanı sıra pipetler, kâğıt bardaklar geri dönüştürülememektedir. Geri kazanımı mümkün olmayan cam ve mamulleri ise şöyle sıralanabilir: ampül ve floresan, pencere camları, cam yapı maddeleri, aynalar, optik camlar, ısıya dirençli camlar ve telli camlar.
Genellikle geri dönüştürülen ham maddeler cam, plastik ve kâğıttır. Ham maddeleri geri dönüştürmenin ise iki yolu vardır: Benzer Bir Amaç İçin Geri Dönüşüm: Bu geri dönüşüm biçimi, cam, kâğıt ve plastik gibi ham maddelerin bu malzemelerden yapılmış yeni ürünlere dönüştürülmesini içerir.
Etkili bir geri dönüşüm işlemi için kirli kağıt, mendil, tuvalet kağıdı, makyaj temizleme mendili, bebek bezi, kağıt havlu gibi atıkların geri dönüşüme atılmaması gerekir. İçerisinde plastik, yapıştırıcı gibi yabancı maddeler bulundurulan kağıtlar geri dönüşüm kutusuna atılmamalıdır.
Pet şişe daha çok su, gazlı içecek, maden suları, meyve suları, süt gibi endüstriyel ürünlerin muhafazasında ve ambalajlanmasında kullanılır.Hammaddesinde bulunan polietilen teraftalat sayesinde darbe direnci yüksektir. Her atıkta olduğu gibi pet şişelerle de geri dönüşüm yapılabilir.
Damacanalar defalarca, toz olana kadar geri dönüştürülebilir.
Örneğin cam şişe doğada 4000-4500 yıl arasında tamamen yok oluyor. Tüm bunların doğaya karışmasıysa nesiller boyu sürüyor. Atık yağlar ise konunun bir başka boyutu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri