Kirli Konşimento: Standart yükleme kaydının yanı sıra, ürünlerin dış görünüş itibari ile, hasarlı veya taşımaya elverişsiz olduğuna dair açık bir kayıt taşır.
Eğer teslim alınan mal, belirtilen özelliklere sahip gibi görünmüyorsa bu durum da evraka eklenir. Bu durum, teslim alınan malın o şekilde yüklendiğini gösterir. Konşimento türleri arasında ticari olarak çok tercih edilmeyen bu evrak “fault” olarak anılır. Türkçe de bu tür belgeye “kirli konşimento” denir.
Kirli Konşimento (Dirty Bill of Lading)
Taşıyıcı, malları gemiye teslim almadan önce inceler. Dış görünüş itibarıyla gözle görülür bir hasar (kusur, bozuk, yırtık, kırık, çatlak, vb.) tespit ettiği takdirde, bu durumu düzenleyeceği konşimentonun üzerine yazar. Böyle konşimentoya “Kirli Konşimento” denir.
Tesellüm Konşimentosu (Received Bill of Lading): Bu belge sadece malın gemiye yüklenmek üzere teslim alındığını gösterir. Geçerli kılınabilmesi için gemi işletmecisi veya acentesi tarafından yükleme tarihi eklenmeli ve imzalanmalıdır.
B/L: Denizyolu taşımacılık ile yüklerini gönderen, getiren ve sevk edenlere sunulan deniz taşımasını kanıtlayan resmi nitelikte sayılan kıymetli evraktır. Uluslararası geçerlidir. Genelde ihracatçı, ithalatçı nakliyeciler ve banka gibi resmi, resmi olmayan kuruluşlarca talep edilebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Gemi acentesi veya aracı acente, varış ülkesindeki acenteye malın orijinal konşimentosu olmadan çekilebileceği bilgisini verir. Alıcı orijinal konşimentoya gerek duymadan malı çeker.
Orjinal konşimento gerekmeden dijital ortam ile ürünlerin alıcı tarafından teyitsiz şekilde çekilmesine yarayan sistemin adına telex release denir. Konşimento denizyolu taşımacılığında en önemli evraklar arasındadır.
Düzenli Hat Konşimentosu, Konteyner Konşimentosu, Kombine Taşıma Konşimentosu gibi çeşitleri bulunur.
Navlun komisyoncusu veya taşımacılık şirketi tarafından alıcının adına düzenlenir. Malların belirtilen şartlarla taşınmak üzere, iyi durumda teslim alındığını ve taşıma sözleşmesinin yapıldığını gösteren hukuki bir delildir.
Ödeme veya farklı gerekçelerle evrakın alıcıya gönderilmesinde yaşanabilecek gecikmeleri engellemek adına, basılı evrak taşıyıcı firmaya ibraz edilerek, telex release işlemi marifetiyle evrakın kopya konşimentoya dönüşümü gerçekleştirilir.
Kirli Konşimento Nedir? Üzerinde, ürünlerin veya ürün ambalajlarının dış görünüş itibari ile, hasarlı veya taşımaya elverişsiz olduğuna dair açık bir kayıt bulunan konşimentolara kirli konşimento denilir.
Temiz konişmento, genel anlamda, eşyanın haricen belli olan nitelik ve niceliği hakkında herhangi bir çekince içermeyen konşimentolardır.
EXPRESS RELEASE Telex release olarak da adlandırılır. Tahliye limanında teslim sürecini hızlandırmak için, alıcı tarafından konşimento ibraz etmeksizin teslim şeklidir.
Ordino Belgesi
Ordino ile birlikte gümrüğe müracaat edilmesi halinde ise söz konusu tüm eşyaların gümrükten alınabilmesini sağlayan yük konşimentosu firmaya teslim edilir. Gümrükte bulunan eşyaların gümrükten çekilebilmesi için gerekli olan emir ya da tebligat niteliğindeki belgeye ise ordino adı verilmektedir.
Kıymetli evrak niteliğinde olmadığı için malların mülkiyetini temsil etmez, ciro edilemez ve yalnızca malların gönderilmek üzere demiryolu idaresine teslim edildiğini gösterir. Mallar alıcısına, taşıma acentesine müracaatında kimliğini ispat etmesi halinde verilir.
b) Yükleme Konşimentosu (On-board bill of lading): Taşımaya konu malın bizzat gemiye yüklenmesi, yani malın tamamen taşıyanın kontrolü altına girmesi sonrası düzenlenen konşimento türüdür.
Gemi acentesinin yetkili kılacağı gemi kaptanı, armatör veya geminin işletmecisi de konşimento düzenleyebilir. Taşıyan, konşimento düzenlerken genellikle firma antetli fatura kullanıyor. Konşimento, taşıyan tarafından yükletenin isteği üzerine hazırlanıyor. Yükletenin istediği nüsha kadar düzenlenebiliyor.
Konşimentoda şu yazılı bilgiler bulunur: “Taşıyanın adı ve soyadı veya ticaret unvanı, kaptanın adı ve soyadı, geminin adı ve tabiyeti, yükletenin adı ve soyadı veya ticaret unvanı, alıcının adı ve soyadı veya ticaret unvanı, yükleme limanı, boşaltma limanı veya buna dair talimat...
Master Bill of Lading, Türkçe 'de ana konşimento ya da hat konşimentosu olarak da isimlendirilir. Uluslararası deniz yolu ticaretinde çoğunluk olarak konteyner taşımacılığı şekline yer verilir. Dünya genelinde ise konteyner taşımacılığı yapan çok büyük amatör firmalar bulunur.
Ekspres Konşimento Nedir? Ekspres kanişmento nedir ; İngilizce'de Ekspress Bill of Lading olarak adlandırılan konşimento yapısal açıdan ciro edilemez konşimentolara bezemektedir. En büyük özelliklerinden biri malları teslim etme yeteneğinin bulunmamasıdır.
Deniz yolu taşımacılığında bir çeşit taşıma senedi olan sea waybill Türkçe 'ye çevrildiğin de denizyolu irsaliyesi olarak adlandırılır. Ancak ciro edilemez denizyolu taşıma senedi olarak benimsenin bir evrak olup taşıyıcı tarafından düzenlenen konşimento türüdür.
Sea Waybill (Deniz Yolu Taşıma Senedi)
Bu, malların söz konusu belgede belirtilen kişiye teslim edilebileceği ve navlun talep etmek için basılı bir belge (orijinal konşimento) sunmak yerine, konteynerin varış limanından çekebilmesi için alıcının kimliğini doğrulamasının yeterli olacağı anlamına gelir.
Malların gümrük işlemleri sorası alıcısına teslim edilebileceğine ilişkin nakliyeciden yazılı imzalı bir belge istemektedir. İşte Türkiye'de bu belgeye ordino denmektedir. Bu işlemler karşılığı yapılan gümrük işlemlerine karşılık işlem bedeli olarak ordino ücreti adı altında bir ücret tahsil edilmektedir.
Ordinonun hazırlanması nakliye acentelerinin görevidir. Hazırlanan ordino kaptana, malı getiren kişiye veya sorumluya verilir. Teslim emri de denen ordino sayesinde mal sahibi, işlemlerinin tamamlanması için adım atar.
Astarya günleri aşıldığı zaman, taşıtanın ödemeyi kabul ettiği ücrettir. Tespit edilen astarya günleri bittiğinde yükleme veya boşaltma tamamlanmamışsa taşıtan, taşıyana demuragge (sürastarya) adı altında bir ücret ödemekle yükümlüdür. Demurrage için konteyner kirası da denilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri