Psikoloji biliminde açlık, susuzluk ve cinsellik gibi fizyolojik, yani gerçek bir bedensel ihtiyaçtan kaynaklanan güdülere dürtü (drive) adı verilmiştir.
Evet, insanlarda cinsellik ve üreme içgüdüsel bir şekilde var olan doğuştan gelen bir özelliktir. Cinsel dürtüler ve üreme içgüdüleri, insanların üreme çağına geldiklerinde otomatik olarak ortaya çıkan ve belirli davranışları tetikleyen içgüdüsel mekanizmalardır.
İki temel içgüdü (dürtü): Libido ve Thanatos. davranışları kapsar. Thanatos, ölüm veya saldırganlık içgüdüsü Bu iki güdü birlikte hareket eder.
Eskilerin ifadesi ile “sevki tabii” olarak adlandırılan, günümüzde de “içgüdü” ya da “dürtü” olarak adlandırılan bu tip davranışlar biyoloji biliminde doğuştan gelen davranışlar olarak bilinir. İçgüdü; organizmanın türüne özgü ortaya çıkan ve bir amaca yönelik davranışlar olarak tanımlanır.
Libido, Sigmund Freud tarafından ortaya atılan, insanın yaşama gücünün, davranışlarının temelini oluşturan cinsel içgüdü olarak tanımlanır. Yani cinsel dürtü halindeki cinsel istek ve arzu hissinin genel adıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Cinsel organlar ve hormonlarda meydana gelen değişiklikler sonucunda ergenlerin 12-16 yaş arasında cinsel istek duymaları ve ilk mastürbasyon deneyimlerini yaşamaları normaldir. Kızlar klitorislerini keşfedip sürtünme yoluyla, erkeklerse penislerini okşayarak cinsel haz almaya başlarlar.
Regl döneminin ilk gününden itibaren yavaş yavaş artış gösteren östrojen seviyesi, en yüksek seviyesine ovülasyon (yumurtalama) döneminde ulaşır. Bu nedenle aslında libidonun en yüksek olduğu dönem yumurtlama dönemi olarak bilinmektedir.
Dürtü kelimesi TDK sözlüğünde kaynağı duygular olan içsel gerilim, güdü olarak açıklanmaktadır. Psikolojide Dürtü Ne Demek? Genellikle psikoloji alanında gördüğümüz dürtü, içgüdü, istemsizce yapılan ve duygulanım ile ortaya çıka davranışlar ve organizmada ortaya çıkan güç anlamındadır.
Dürtü, fizyolojik ya da psikolojik dengenin değişmesi sonucu ortaya çıkan ve canlıyı türlü tepkilere sürükleyebilen, kaynağı duygulanım olan içsel gerilimdir. Herhangi bir duyguya sahip olmanın doğal bir parçasıdır.
Dürtünün kaynağı, fizyolojik ve ruhsal ihtiyaçlardan gelmektedir. Bu ihtiyaçların karşılanmasının davranış yoluyla sağlanmasını sağlayan güç, dürtüdür. Dürtü, doğuştan gelir zamanla kontrol edilmesi öğrenilir.
Dürtüsel bir davranış, sonuçları düşünmeden hızlıca hareket edilen durumdur. O an dışında, aklında hiçbir şey yoktur. Neden olabileceği durumlar hakkında düşünmeden harekete geçilir. DEHB'li çocuk toplum içinde davranış bozukluklarına bağlı olarak sorun yaşadığında, anne-babalar bunu kendi hataları olarak görürler.
Freud (1915a, 1917, 1938) dürtünün dört karakteristiğini ayırt eder. Bunlar; kaynak, nesne, hedef ve olayın fevriliğidir. Kaynak, Freud'a (1905 a) göre vücutta meydana gelen bir uyarılma durumu, hedef ise bu uyarılmanın ortadan kaldırılmasıdır.
Dürtü, fizyolojik temelli bir ihtiyacın organizmada neden olduğu rahatsızlık, gerginlik durumudur. Güdü, organizmayı harekete geçiren içsel ya da dışsal bir güç (etki) anlamına gelir. Güdülenme ise, organizmanın içsel ya da dışsal bir etki nedeniyle harekete geçmesi durumudur.
Yakınlığa, sevildiğini hissetmeye ihtiyaç duyarlar, erkeği ve erkeğin sevgisini kaybetme korkusu yaşarlar. Aşık olduklarında kolayca bağlanırlar. Cinsel ilişki de bağlılığın en önemli göstergesidir. Cinsel olarak ilgi ve sevgi gördükleri sürece kendilerini değerli, mutlu ve güvende hissederler.”
Bu durumun nedenleri; tiroid bezleri veya böbrek üstü bezlerinin normalden daha çok çalışması, çiftler arasındaki cinsel uyumsuzluk, tüberküloz hastalığı, hormonal bozukluklardan ötürü biriken androjen, türlü beyin hastalıkları, türlü psikolojik problemler, madde ve alkol kullanımı şeklindedir.
Erkekte cinsellik
Erkekte ise libido 20-30 yaşlar arasında doruğa çıkmıştır. Erkek de sağlıklı olduğu sürece ileri yaşlara kadar ereksiyon ve orgazm olabilme özelliklerini koruyabilir.
Dürtü durum bozukluğu, kişinin aniden ve kontrolsüz bir şekilde istekleri veya arzuları yerine getirmesi durumudur. Bu bozukluk, genellikle duygu durum bozuklukları ile birlikte görülür.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtilerinden biri olan dürtüsellik; temel anlamda kişinin davranışlarına limit koymada problem yaşamasıdır. Dürtüsel olan kişiler isteklerini gerçekleştirmek konusunda sabırsızdırlar. Sonucu düşünmeden hareket ederler.
Psikoloji sözlüğünde dürtü kavramı tepki vermeye hazır olma durumu olarak ifade edilir. Kişinin yaşadığı durumlar karşısında harekete geçmesini sağlar. Bazı durumlarda dürtüleri kontrol etmek zorlaşır ve tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık boyutuna ulaşır.
Egzersiz yap. Fiziksel egzersiz, seks yapma güdüsü de dâhil olmak üzere birçok hissi ve duyguyu kontrol altına almanın ve yönetmenin en sağlıklı yollarından biridir. Cinsel enerjinle mücadele etmek için düzenli olarak egzersiz yap veya bu hissi hissetmeye başlar başlamaz en yakın parka veya spor salonuna git.
Dürtü kontrol bozukluğu olan hastaların, çevresinde zararlı olabilecek eylemleri tekrarlama dürtüsü hisseder. Arzuladığı eylemi gerçekleştirdiği sırada yüksek oranda haz duygusu hissetmesi ile karakterize bir sinir bozukluğudur. Yapmayı arzuladığı eylemin doğru olmadığını bilmesine rağmen dürtülerine engel olmaz.
Dürtü kontrol bozuklukları anksiyete, yeme ve uyku bozuklukları gibi çeşitli zihinsel bozukluklar ile ya da travmatik beyin hasarı gibi fiziksel durumlarla birlikte ortaya çıkabilir. Kişide madde bağımlılığı bulunuyorsa bu durum dürtü kontrol bozukluğunun kötüye gitmesine neden olabilir.
Erkekte ise libido 20-30 yaşlar arasında doruğa çıkmıştır. Erkek de sağlıklı olduğu sürece ileri yaşlara kadar ereksiyon ve orgazm olabilme özelliklerini koruyabilir. Ancak yaş ilerledikçe (burada bahsettiğim yaş, 70 ve üstüdür) doğal olarak ortaya çıkan değişiklikler ereksiyonun etkinliğinin azalmasına neden olabilir.
Bu dönemde östrogen hormonuda yükselir, kadında vaginal salgı artar. Yapılan çalışmalarda bu dönemde kadında cinsel isteğin de arttığı gözlenmiştir. Doğal olarak bu durm kadında üremeye yönelik bir fizyolojik değişim olarak algılanır.
Adet döneminde cinsel ilişkiye girilebilmektedir. Fakat normal zamanki ilişki zamanına göre daha dikkatli olmak gerekmektedir. Özellikle bu dönemde kadınların ilişkiyi istemesi çok önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri