Kanun borçluya doğrudan kendi iflasını isteme hakkı da tanınmıştır. Borçlu ödeme güçlüğü içerisinde bulunduğunu belirterek kendi iflasını talep edebilir.
Hukukumuzda kural olarak yalnızca tacirler iflasa tabi olmakla beraber, tacirler dışında; tacir sayılanlar ve tacirler hakkındaki hükümlere tabi olanlar ile özel kanunlarına göre tacir olmadıkları halde iflasa tabi oldukları bildirilen şahıslar da iflasa tabidirler (İİK m.43).
Borçlu tarafından beş gün içinde ödeme yapılmaz, yahut itiraz/şikâyette bulunulmaz ise alacaklı ödeme emri örneği ile Asliye Ticaret Mahkemesi'nden borçlunun iflasına karar verilmesini talep eder. Mahkeme yine on beş gün içinde diğer alacalılara itirazlarını sunmalarını ilan eder.
İİK md. 178/3'e göre, alacaklılardan birinin haciz yolu ile takibi neticesinde yapılan haciz, borçlunun yarı mevcudunun elinden çıkmasına sebep olup da kalanı, muaccel ve vadesi bir sene içinde gelecek diğer borçlarını ödemeye yetmemesi halinde borçlu kendi iflasını istemek zorundadır.
İflasın Açılması ve Sonuçları
İflas dairesi kararı kendiliğinden ilgili mercilere bildirir, Ticaret Sicil Gazetesi'nde ve kanunda belirtilen koşulları taşıyan bir gazetede ilan eder. İflas masası ise 184.maddede tanımlanmıştır. Buna göre iflas açıldığı zaman müflisin haczedilebilir olan bütün malları masayı oluşturur.
İlgili 31 soru bulundu
İflasın kapanmasına karar verilmesi, iflas idaresi tarafından ticaret mahkemesinden istenir. İflas idaresi, bu talebini, ticaret mahkemesine vereceği son bir rapor ile yapar. İflasın kapatılmasının talep edilebilmesi için iflas tasfiyesinin bitirilmiş olması gerekir.
İflasın kaldırılmasını; Bütün alacaklıların taleplerini geri çekmeleri halinde, müflis; Bütün borçların ödenmesi halinde, müflis; İflas içi konkordato teklifinin tasdik edilmesi halinde ise iflas idaresi talep eder.
İflas kararını Asliye Ticaret Mahkemesi verecektir. İflas yolu ile takipte, borçlunun muamele (işlem) merkezinin bulunduğu yerdeki icra dairesi yetkilidir.
İİK m.179'da belirtildiği üzere, sermaye şirketlerinin borca batık olması halinde, şirketi temsile yetkili kişiler tarafından mahkemeye başvurulması halinde ve mahkeme tarafından bu durumun tespit edilmesi halinde şirketin iflasına karar verilmektedir.
Amacına ulaşmak için ticari işletme işleten dernekler de iflâsa tabidir. kanunları gereğince özel hukuk hükümleri çerçevesinde idare edilmek ya da ticari şekilde işletilmek üzere, Devlet, vilayet, belediye gibi kamu tüzel kişileri tarafından kurulmuş oldukları takdirde iflâsa tabidir.
Ticaret şirketleri ve Kooperatifler: Ticaret şirketlerinin, şahıs şirketi veya sermaye şirketi olması arasında bir fark yoktur, her iki halde de ticari şirket iflasa tabidir. Ancak adi şirketlerin tüzel kişiliği bulunmadığından iflasa tabi değildir.
Borçlu hakkında ticaret mahkemesi tarafından iflas kararı verildiği anda iflas açılmış olur. Ve borçlu bu andan itibaren müflis sıfatını alır. İflasın hem özel hukuk hem de kamu hukuku açısından önemli sonuçları vardır.
İflas masasındaki malların tamamının satılıp, paraların kesin dağıtılması ve alacağını tamamen alamamış olan alacaklılara aciz vesikasının verilmesiyle iflas tasfiyesi tamamlanacaktır. İflas tasfiyesinin tamamlanması, iflasın kapanması için yeterli değildir.
Bu nedenle vergileme ile ilgili ödevlerin mükellef tarafından yerine getirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Dolayısıyla, iflasa girmiş olan şirketin bu tarihten sonra tasfiye dönemine ilişkin beyannamelerin verilmesi dâhil tüm vergisel yükümlülüklerin iflas idaresi tarafından yerine getirilmesi gerekmektedir.
İflasın Alacaklının Haklarının Üzerine Etkileri
İflasın açılmasıyla birlikte masaya giren alacaklar için kanuni faiz işlemeye devam edecektir.
Borçlarını ödeyemeyecek durumda olan bir şirket İcra-İflas Kanunu ve Ticaret Hukuku kapsamında farklı yollara başvurabilir. Bunlardan ilki şirketin tekrar yenilenmesi yoludur. Bu konkordato ve iflasın ertelenmesi yolllarıyla mümkündür.
Genel iflas yoluna başvurabilmek için borçlunun iflasa tabi olması, alacaklının para alacığının bulunması ve vadesi gelmesine rağmen borçlunun bu borcu ödememiş olması gerekir.
Şirketinizi kapatmak istiyorsanız bağlı olduğunuz ticaret sicilmüdürlüklerine ve vergi dairelerine bildirimde bulunmanız gerekir. Bu süreçteticaret sicil müdürlüğüne ticareti veya işi bırakma, tasfiye edilme vefeshedilme belgeleri teslim edilmelidir.
Borçlunun haciz işlemi uygulanacak bir malı bulunmuyorsa, kısmen haczedilebilir mallara yönelik bir haciz işlemine başlanır. Haciz işlemleri başlatılan borçlunun haczedilecek bir malı bulunmuyorsa bu durumda maaşının bir kısmına haciz işlemi uygulanır.
Masa malları iflas idaresi tarafından, ikinci alacaklar toplantısında karar verilen usule göre satılır. Satış için alacaklıların talebine gerek duyulmaz.
İnfisah eden ya da feshine karar verilen limited şirket tasfiye haline geçer. Bu nedenle tasfiye haline geçen limited şirketin ticaret unvanının başına “tasfiye halinde” ibaresi eklenir.
Konkordato Talebi Nasıl Yapılır? Konkordato talebi, talep etme hakkı olan kişiler tarafından mahkemeye iletilir. Borçlu iflasa tabi ise şirketin merkezinin bulunduğu yerdeki, iflasa tabi değil ise yerleşim yerindeki Asliye Ticaret Mahkemesi'nden konkordato talep edilir.
Bu ise, en erken alacakların masaya yazdırılması için öngörülen bir aylık sürenin geçmiş olması ile mümkün olabilecektir. Öte yandan, iflasın kaldırılması, en geç iflasın kapanmasına kadar istenebilir (İİK.m.182/II). İflasın kaldırılması sebeplerini kanun, tahdidi (sınırlı) bir şekilde belirtmiştir.
Bir gerçek kişi bir ticari işletmeyi kurup açtığını radyo, televizyon, gazete, sirküler ve sait ilan vasıtaları ile bildirmişse veya ticari işletmesini ticaret siciline kaydettirerek durumu ilan etmişse, kişi fiilen işletmeye başlamamış olsa bile tacir sayılır ve iflasa tabidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri