KİŞİLER: Olayın oluşmasında etkili olan ya olayı yaşayan insanlardır. YER: Olayın yaşandığı çevre veya mekândır. ZAMAN: Olayın yaşandığı dönem, an mevsim ya da gündür.
Hikayenin yapısını oluşturan belli başlı unsurlar vardır. Bu unsurlar, olay örgüsü, zaman, mekan ve kişilerdir. Kişiler ana karakter ve yan karakterler olmak üzere ikiye ayrılır. Hikaye birden çok ülkede ve şehirde geçebileceği için tek mekanla sınırlı değildir.
Metnin yapısını oluşturan unsurlar şunlardır: 1. Olay: Öykü kişilerinin başından geçenlere olay denir. Olay Örgüsü: Metinlerde olay, ya metindeki kişiler arasında cereyan eden ilişkiler ya da kahramanın iç çatışmaları sonucu ortaya çıkar. 2.
Öyküde kişiler, olay örgüsü, mekân, zaman, anlatıcı ve bakış açısı olmak üzere beş temel yapı unsur vardır ve olay öyküsü ve durum öyküsü olarak ikiye ayrılır.
Olay, karakterler, mekan ve zaman temel hikaye ögeleridir.
İlgili 34 soru bulundu
HİKAYE UNSURLARI (Olay, yer, zaman ve kahramanlar) - YouTube.
HİKÂYENİN UNSURLARI OLAY: Hikâyede üzerinde söz söylenen yaşantı ya da durumdur. KİŞİLER: Olayın oluşmasında etkili olan ya olayı yaşayan insanlardır. YER: Olayın yaşandığı çevre veya mekândır. ZAMAN: Olayın yaşandığı dönem, an mevsim ya da gündür.
1) OLAY: Hikâyede üzerinde söz söylenen yaşantı ya da durumdur. 2) KİŞİLER ( KAHRAMANLAR): Olayın oluşmasında etkili olan ya da olayı yaşayan insanlardır. 3) YER: Olayın yaşandığı çevre veya mekândır. 4) ZAMAN: Olayın yaşandığı dönem, an mevsim ya da gündür.
Hikaye Unsurları Nelerdir? Hikaye genel olarak 6 tane unsurdan meydana gelen bir tür olmaktadır. Bu unsurlar kişiler, olay örgüsü, zaman, mekan, anlatıcı ve bir de hikayenin anlatıldığı bakış açısı olmaktadır. Kişiler unsuru hikaye de yer alan karakterlerin varlığını göstermektedir.
HİKÂYENİN UNSURLARI Hikâyeler; olay örgüsü, kişiler, zaman, mekân, konu, tema, çatışma, anlatıcı ve bakış açısı gibi unsurlardan oluşur. Olay Örgüsü: Hikâye kişileri arasında cereyan eden ve sebep sonuç ilişkisine bağlı olarak gelişen organik bütüne olay örgüsü denir.
1-Hikayede olmuş ya da olma ihtimali olan olaylar anlatılır. 2- Hikayelerde olay ve kahraman sayısı sınırlıdır. 3-Hikayelerde mekan ve zaman betimlemesi kısa tutulur. 4- Neredeyse her konuda hikaye yazılabilir. 5- Hikayelerde dil sadedir.
Bir hikayenin tamamlayıcı etmenlerine hikaye unsuru denmektedir.
Hikâyeler, romana benzese de yapı olarak daha kısa ve az kişiyle yazılır. Bir olaya dayalı olarak anlatılır. Bir edebi ürüne hikâye denilebilmesi için bazı unsurlara sahip olması gerekir. Bu unsurlar; olay örgüsü, kişiler, zaman ve mekândır.
Kahraman (baş kişi, temel kişi), yazınsal türlerde başından olaylar geçen, olayı ve anlatımı yönlendiren en önemli kişi. Bu kişiler okura yapıtta birçok özelliği ile tanıtılır.
Öykü yapısı, bir öykü yazılırken bağlı kalınan edebi yapıya verilen isimdir. Genel olarak serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşur.
Anlatıcı, öykülemede olayları, durumları, olguları anlatan, sanatçı ile okur/izleyici arasındaki 'sanal bir ara-kişi' olarak tanımlanır.
Eğer hikayede yaşanan olayları rahatlıkla özetleyebiliyorsanız, bu bir olay öyküsüdür. Eğer özetlemeye çalıştığınızda bir karakterin düşündükleri, hissettikleri, bir olaya karşı verdiği tepkiler işinizi zorlaştırıyorsa, bu muhtemelen bir durum öyküsüdür.
TDK hikaye yazmak için öncelikle hikayenin temel unsurlarını planlamak gerekir. Bu unsurlar arasında hikayenin ana karakterleri, olay örgüsü, mekan ve zaman-çerçevesi yer alır. Önceden hazırlanan bu plan, yazarın hikayeyi daha tutarlı ve anlaşılır bir şekilde kaleme almasına yardımcı olacaktır.
Hikayede olay, yer ve zaman, kahramanlar, dil ve anlatım olmak üzere beş unsur yer almaktadır.
İlgi çekici bir olayın ya da durumun neden sonuç ilişkisi içinde anlatılmasına “hikâye edici anlatım”denir. Bu anlatım türünün olay, mekân(yer), kişi, zaman gibi öğeleri vardır. Hikâye edici (öyküleyici) anlatım türleri roman, hikâye(öykü), masal, anı, efsane, tiyatro ve fabldır.
Adından da anlaşıldığı gibi olay örgüsü; bir hikayede, romanda, masalda veya herhangi bir türde yaşanan olaylar bütününü ifade eder. Kısacası, okuduğunuz romanda anlatılan “olayların” ve bunların size sunulması sırasının, romanın “olay örgüsü” olduğunu söyleyebilirsiniz.
Hikayelerin olay ve durum şeklinde iki ayrı türü vardır. Olay hikayeleri serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşmaktadır. Maupassant, olay hikayelerinin en başarılı örneklerini yazdığı için Maupassant tarzı hikayeler olarak da bilinmektedirler. Durum hikayelerinde ise olay örgüsünün önemi pek yoktur.
Bunlar; muhteva, yapı ve dildir.
Belirli kişiler etrafında gelişen olaylar, hikâyede doğal olarak belirli bir zaman aralığında ve belirli bir mekânda/ mekânlarda gerçekleşir. Yine bu olayların anlatıldığı bir zaman ve yazıldığı bir zaman vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri