Ayrıca, insanları izole hissetmenize neden olabilir, bu da depresyon ve kaygıya katkıda bulunabilir. Ancak kişilik bozuklukları tedavi edilebilir. Genellikle konuşma terapisi ve ilaç kombinasyonu, bu koşullardan biriyle yaşamanıza yardımcı olmada uzun bir yol kat edebilir.
Tedavi kişilik bozukluğunun türüne bağlı olarak değişebilir, ancak psikoterapi (danışmanlık) tedavinin ana unsurudur. Bazı durumlarda, ortaya çıkabilecek aşırı atakları tedavi etmek için ilaç kullanılabilir.
Kişilik bozukluklarında tedavinin ana unsuru psikoterapidir. Kişilik bozukluğunun türüne bağlı olarak psikoterapi metodu değişebilmektedir. Psikoterapi sürecine gerektiği zamanlarda ilaç tedavisi de eklenebilmektedir.
Konuşma terapisi ya da Psikoterapi: Kişinin kendi düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını daha iyi anlamak için bir terapistle konuştuğu yerdir. Tedavi, durumun ciddiyetine ve kişinin sahip olabileceği diğer sorunlara bağlı olarak birkaç ay veya yıl sürebilir.
Kişilik bozuklukları, bir kişinin düşünce, davranış ve duygusal tepkilerinde anormal özelliklere sahip olduğu bir dizi ruhsal rahatsızlığı ifade eder. Bu durumlar, hayatın çeşitli yönleri üzerinde ciddi bir etkiye sahip olabilir ve birçok insanın normal yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Ancak kişilik bozuklukları tedavi edilebilir. Genellikle konuşma terapisi ve ilaç kombinasyonu, bu koşullardan biriyle yaşamanıza yardımcı olmada uzun bir yol kat edebilir.
Kişilik bozuklukları, yaşam boyu sürer, yaklaşık %10 oranında görülür. Tedavide dinamik psikoterapi, bazen de davranışçı psikoterapi uygulanabilir. İlaç tedavisi semptomatik olarak kullanılır.
California Üniversitesi'nde 140.000 denek ile gerçekleştirilen genetik analiz sonucunda; depresyon, anksiyete, şizofrenik kişilik bozukluğu, bipolar duygudurum bozukluğu, paranoid kişilik bozukluğu gibi psikolojik hastalıkların genlerimizden etkilendiği kanıtlanmıştır.
Kişiye 'kendini beğenmiş, idare etmek gerekir' şeklinde yaklaşılmamalı. Eğer tedavi ile önlem alınmazsa bu durum madde bağımlılığı, majör depresyon, borderline antisosyal kişilik bozuklukları gibi rahatsızlıklara yol açabilir.” diyor.
Çoklu kişilik bozukluğu, kişinin davranışları üzerinde sürekli olarak güce sahip olan iki veya daha fazla farklı kişilik durumuyla kendini gösterir. Hastada en başta basit unutkanlık olarak açıklanamayacak kadar geniş ve kapsamlı kişisel bilgiler ile ilgili hafıza sorunları ortaya çıkar.
Genellikle 15 yaşından itibaren belirtiler gözlenmeye başlar ancak tanı alma yaşı en az 18'dir.
Kişilik Bozukluklarının Türleri: 10 farklı kişilik bozukluğu türü tanımlanmıştır: Paranoid KB, şizoid KB, şizotipal KB, antisosyal KB, sınırda (borderline) KB, histrionik KB, narsisistik KB, kaçıngan KB, bağımlı KB, obsesif kompulsif KB.
Saflık ile güvensizlik, açgözlülük ile kanaatkarlık, utangaçlık ile gösterimcilik, çekingenlik ile kibir gibi çelişen karakter özellikleri. Gelecekteki rollerine hazırlıksız olma, geçmişine kayıtsız kalma gibi zamansal kopukluk. İçtenlikten yoksun olup başkalarının davranış, ifade, düşünce ve yaşam tarzını taklit etme.
A tipi kişilik özellikleri ağır basan bireyler genelde aceleci olup, aynı anda birden fazla işi yapmak isterler. Her türlü zorluğun üstesinden gelerek başarıya odaklanmışlardır. İktidar sahibi olmak isterler. Toplumda göz önünde olur, tanınmaktan, rekabetten hoşlanırlar.
Ağır kişilik bozukluğu olan hastaların tedavisinde önerilen ilk tercih psikanalitik psikoterapidir. Gerçeği değerlendirme yetisi kaybolmamış, benlik güçleri yerinde, yüceltme yetisine sahip hastalar psikanalitik psikoterapiden en iyi yararlanacak gruptur.
Kişilik bozukluğu, kişiliğin tanımı ile de bağlantılı olarak kişinin başkalarıyla ilişkilerinde, iş hayatında, kendi duygu, düşünce ve davranışlarını kontrol etmede zorluk yaşamasına neden olan bilişsel, duygusal ve davranışsal özelliklerin tamamını ifade eder.
Kişilik bozukluğu eğer tedavi edilmezse son derece kötü sonuçlara neden olabilir. Aynı zamanda farklı psikolojik sorunları da tetikleyebilir. Tedavi edilmeyen kişilik bozukluğu; kızgınlık, depresyon, kaygı ya da sosyal izolasyon gibi farklı psikolojik rahatsızlıkları doğurabilir.
Bu sebeple kuracakları ilişkileri bencil ve benmerkezci olarak tanımlamak mümkündür. Narsist kişilik neden gelişir? Kişilik bozukluğunun gelişiminde, 0-6 yaş, çok önemli bir dönemdir.
Narsisistik kişilik, öteki ile kurduğu ilişkide "sen" e yatırım yapamayan, libidinal(cinsel,yaşam) enerjiyi kendisinden karşısındakine akıtamayan kişilerdir. Bu kişilerin birçoğu aşık olamazlar. Rastgele cinsel ilişkilere girerler, sanki aşıkmış gibi görünürler ama aslında değildirler.
Tanı konulabilmesi için kişinin en az 18 yaşında olması gerekmektedir. 15 yaşından önce ise davranım bozukluğu olduğuna dair kanıtlar bulunur.
Genellikle ilaçla tedavi edilmesi mümkün gözükmeyen bir bozukluktur. Narsistik kişilik bozukluğu yaşayan bireyler tedaviye dirençlidir. Bu yüzden tedavi uzun süreli psikoterapi yöntemiyle uzman bir klinik psikolog tarafından ele alınmalıdır. Terapi yöntemlerinde sıklıkla bilişsel davranışçı terapi kullanılır.
Narsisizm bilindiği üzere bir kişilik bozukluğudur. Hastalık olmadığı ve kişilikle alakalı olduğu için tam bir tedavisi yoktur ve tam anlamıyla değişim mümkün değildir. Genellikle ilaçla tedavi edilmesi mümkün gözükmeyen bir bozukluktur. Narsistik kişilik bozukluğu yaşayan bireyler tedaviye dirençlidir.
Kişilik bozuklukları bir kişinin sağlıklı bir şekilde düşünmesine engel olan ve davranışlarında anormal değişimlere sebep olan psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu ciddi zihinsel bozukluğun bir diğer adı ise borderline adı verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri