Kişilik geniş bir kavramdır. Zira insanın ilgileri, yetenekleri, tutumları, çevreye uyumu, dış görünüşü, konuşma biçimi gibi özellikleri kapsar. Önemli olan, kişiliğin, uyumlu ve kendine münhasır bir yapı olmasıdır.
Kişiliğin oluşumunda kalıtımsal ve çevresel faktörler oldukça etkili olmaktadır. Bunlar; genetik, aile hayatı, ailenin yaşadığı coğrafi konum ve çevresel özellikler, içinde bulunulan toplum, bireyin toplumu algısı, kişilik gelişimi üzerinde rol oynamaktadır (Tatlılıoğlu, 2014).
Kişilik, bir insanın bütün ilgilerinin, tutumlarının, yeteneklerinin, konuşma tarzının, dış görünüşünün ve çevreye uyum biçiminin özelliklerini içeren bir kavramdır. Bununla birlikte, kişilik kendine özgü ve ahenkli bir bütündür. Öyle ki, bir insana ilişkin her nitelik, o insanı anlamada bize ipuçları verebilir.
Kişiliğin her bireyde kendine özgü olarak geliştiği ve bireyi diğerleri arasında ayıran özelliklerin toplamı. Bazıları utangaç iken, bazılarıysa girişken özellikler sergilemektedir. Bireyin sahip olduğu duygular, arzular ve bu istek, arzu ve duyguları ifade etme yolları kişiliği oluşturmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Kişilik, yetenek ve özellikleriyle toplumsal yaşamda etkili olan insanı, kendine özgü ve benzersiz bir varlık olarak dile getiren kavram. Psikolojide ağırlıklı bir yer taşır ve değişik anlayışlara göre farklı biçimlerde tanımlanır.
Kişilik, doğuştan getirilen bazı eğilimleri de kapsamakla beraber ağırlıklı olarak bebeklikten itibaren kişinin çevresindeki insanlarla kurduğu etkileşimler ve bu etkileşimler sonucu yaşadıkları ile şekillenir. Ruh bilimcilere göre kişilik, bireyin kendine özgü ve ayırıcı davranışlarının bütünü olarak tanımlanır.
Kişilik tipimize uygun tercihi yaptığımızda kendimizi yetkin, doğalvecanlı hissediyoruz. Myers-Briggs yaklaşımı, 16 farklı kişilik tipi olduğunu ortaya koyuyor. Bu 16 kişilik tipi, 4 farklı kişilik özelliğinin farklı bir araya gelişlerinden meydana geliyor.
Ancak Nature Human Behavior'da yayınlanan büyük ve yeni bir araştırma, 4 temel kişilik tipi olduğunu ortaya çıkardı: Ortalama insan tipi, rol model, çekingen ve ben merkezci.
Kişiliği ve nasıl geliştiğini açıklamaya yönelik psikanalitik yaklaşım, insancıl yaklaşım, davranışçı yaklaşım, bilişsel yaklaşım, ayırıcı özellik yaklaşımı ve biyolojik yaklaşım olmak üzere birçok kuramın geliştirildiği görülmektedir.
Kişi, gerçek kişi (insan) ve tüzel kişi (hükmi şahıs) olarak ikiye ayrılır.
Kişilik davranış biçimlerinin, düşünüş özelliklerinin, ilgi ve eğilimlerin, yetenek, kabiliyet ve yönelişlerin, ruhsal durumların karakteristik bir bütünleşmesidir. Kişilik bir insanı nesnel veya özel yanlarıyla diğerlerinden farklı kılan duygu, düşünce ve davranış özelliklerinin tümüdür.
KİŞİLİK GELİŞİMİ Kişilik gelişiminden bahsederken birtakım temel kavramları açıklamakta fayda vardır. Bu kavramlar sırasıyla, kişilik, karakter, mizaç (huy) ve benliktir.
Karakter, kişiliğin sosyal ve ahlaki özelliklerini ifade ederken, Mizaç; bireye ait bazı temel ve ayırt edici özellikleri ifade bir kavramdır.
2.2.Beş Faktör (Big Five) Kişilik Modeli
Beş faktör kişilik modeli faktörleri; deneyime açıklık, sorumluluk, dışa dönüklük, uyumluluk ve duygusallık faktörlerinden oluşur.
5.1.Beş Faktör Kişilik Kuramı
Ancak beş faktör modeli ile ilgili en geniş çalışmaların ve modelle ilgili ölçek geliştirilerek en büyük katkıların Costa ve McCrae (1985) tarafından yapıldığı şeklinde yorumlanabilir (McCrae ve Costa, 2007).
Sigmund Freud'a göre insan kişiliği karmaşıktır ve birden fazla bileşene sahiptir. Freud, ünlü psikanalitik teorisinde kişiliğin id, ego ve süperego olarak bilinen üç unsurdan oluştuğunu belirtir. Bu unsurlar, karmaşık insan davranışları oluşturmak için birlikte çalışır.
Olumlu özellik örnekleri: kibar, cömert, güçlü, esnek, şefkatli, iddialı, çalışkan, güvenilir, dürüst, pratik, sorumlu, asil, yetişkin, yaratıcı, tutarlı, değer-bilen, yetenekli, hızlı, duygusal, anlayışlı, sabırlı, düşünceli, sağlam, sözüne güvenilir, inisiyatif gösterebilen, hevesli, çok yönlü, eğitimli, deneyimli, ...
İnsanlarda on iki türde kişilik bulunduğunu ve bazı kişiliklere sahip insanlarla yaşamanın hüner gerektirdiğini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan öncelikle sağlıklı ve anti sosyal bireylerin beyin yapılarından söz etti. Prof.
Sosyal Kişilik Tipi: Holland'ın tipolojisinde “S” harfi ile tanımlanan bu kişiler diğer insanlara yardım etmeyi, onlara bir şeyler öğretmeyi, hizmet etmeyi ve danışmanlık yapmayı severler.
Bu 5 etmen Açıklık, Sorumluluk, Dışadönüklük, Uyumluluk ve Duygusal denge'dir (İngilizce'de Openness, Conscientiousness, Extraversion, Agreeableness, Neuroticism olarak bilinir ve kısaca OCEAN olarak geçmektedir). Bunlara aynı zamanda "Beş Etmen Modeli" (BEM) de denir.
Kişinin kendine özgü ayrılıkları, öz yapısına uygun nitelikleri, insani tutum, alışkanlık ve davranış özellikleri kişilik olarak tanımlanabilir. Psikiyatri ve psikoterapide ise kişilik yapısı ruhsal bir aygıt olarak ele alınır.
Bireyin sinirli olup olmaması, kendine güven derecesi, iyimser veya kötümser olması, sıkılgan olması ve endişeli olması gibi özellikler bu boyutun kapsamındadır. Uyumlu bireyler, arkadaşça davranırlar, birlikte çalışmayı severler, kibardırlar, hoşgörü sınırları geniştir, güven vericidirler ve yumuşak kalplidirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri