Bireyler ortamlarında mutlaka başkaları ile iletişim halinde olmaktadır. Dolayısıyla bir kişinin duygusal gelişimi olarak adlandırılan kendi iç sesi, değer yargıları, doğru ve gerçeklerinin etrafındaki diğer kişiler ile ortak paydada buluşması durumuna Sosyal gelişim denmektedir.
Sosyal gelişim; bireyin içinde yaşadığı toplum tarafından kabul edilir biçimde davranmayı öğrenme sürecidir. Sosyal gelişim, toplumsal beklentilere uygunluk gösteren kazanılmış davranış yeteneği olarak da tanımlanabilir.
Sosyal gelişme teorisi, toplumun amaç ve hedeflerini daha iyi gerçekleştirmesine yardımcı olan, toplumun yapısı ve çerçevesindeki nitel değişiklikleri açıklamaya çalışan bir teoridir.
İlgili 19 soru bulundu
Sosyal gelişim doğumdan itibaren başlar. Bebekler sosyal gelişimleri için gerekli temel donanıma sahip olarak doğarlar. İnsan yüzüne bakmayı severler özellikle annelerinin yüzüne bakmayı içgüdüsel olarak tercih ederler ve kısa bir süre sonra onu tanırlar.
Kişisel gelişim, birçok farklı alanı kapsar. Bunlar arasında iletişim becerileri, özgüven, liderlik, zaman yönetimi, stres yönetimi, motivasyon, yaratıcılık, problem çözme ve inovasyon gibi konular yer alır.
Sosyal gelişim bir bebeğin doğumu ile başlar. Bir bebek dünyaya gözlerini açmasıyla birlikte etrafındaki diğer her şeyi aslında algılamaya başlar mesela karnı acıktığında ağlaması veya gülmesi, bir yeri ağrıdığında bunu ağlayarak veya işaretlerle belli etmesi sosyal gelişimin temel parçası olarak tabir edilmektedir.
Sosyal ve duygusal gelişimde etkili olan pek çok etmen bulunur. Olgunlaşma, mizaç gibi kişilik, cinsiyet, zekâ gibi genetik etmenlerin yanında, aile ilişkileri, arkadaşlık, gruba katılma, oyun, işbirliği, rekabet, kız-erkek ilişkileri gibi çevresel etmenler çocuğun sosyal ve duygusal gelişimi üzerinde etkilidir.
Kişisel gelişimin temel amacı evde, işte ve ilişkilerde kendinizin en iyi versiyonu olmaktır. Hayatınızın hangi yönüne odaklanırsanız odaklanın, hepsi kişisel gelişiminizin bir parçasıdır. Kendinizi nasıl geliştireceğinizi daima düşünmeli ve bunun için gerekli adımların farkında olmalısınız.
Ayrıca, iş hayatınızda daha başarılı ve mutlu olmanızı sağlamak amacıyla, mesleki alanda ihtiyaç duyabileceğiniz temel yetenekler kazanılmalıdır. Kişisel gelişim hizmetleri, bireysel gelişim ve mesleki gelişim olarak iki ana başlıkta değerlendirilir.
Sosyal alanda gelişim geriliği bulunan çocuklarda; güvensizlik, sosyalleşememe, inatçı tavırlar gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca bu çocuklar, ileriki yaşantılarında bencil davranış sergilerler ve sosyal oyunları oynamazlar. Hırçınlık, saldırganlık gibi davranışlar gösterebilirler.
Çocuk gelişimi değerlendirmede beş gelişim alanı takibi yapılmaktadır. Bunlar; özbakım, dil gelişimi, bilişsel gelişim, sosyal ve duygusal gelişim, motor gelişim alanlarıdır.
Aile faktörü: Aile faktörü çocukların gelişiminde belki de en önemli faktördür. Her ailenin kendine has farklı özellikleri, kültürü, gelenekleri ve değerleri vardır. Çocukların değer yargıları da ailelerinden geçer.
Sosyal duygusal gelişim, çocuk gelişiminin bir alanını kapsamaktadır. Çocukların duyguları anlama, deneyimleme, ifade etme ve yönetme becerilerini içeren bir gelişim alanıdır.
Sosyal Öğrenme Kuramı (Bandura)
Bu kuramın en önemli temsilcilerinden biri Alfred Bandura'dır. Sosyal davranış gelişimini açıklarken öğrenme ilkelerinin yanı sıra düşünme, yorumlama gibi bilişsel unsurların önemine vurgu yapar.
İki yaşından sonra özerkleşme ile beraber çocuk toplumda sosyal olarak kendini göstermeye başlar. Büyüdükçe ailesine olan bağımlılık düzeyinde azalma görülür. Kendine göre belli sınırları ve kazanımları oluşur. Sosyal yaşantısında kendisine başkalarıyla anlaşabileceği, rahat iletişim kurabileceği alanlar yaratır.
Kişisel gelişim isteği insanın şu anki hal ve durumunu yeterli bulmaması ya da daha iyisini olabileceğini düşünmesi, hissetmesi ve istemesiyle başlar. Kişi, kendi durumunun farkına varıp, daha iyisini hedeflemeye başladığında kişisel gelişim başlar.
Kişisel gelişim, öz farkındalık, duygusal zeka, güven, esneklik, yaratıcılık, iletişim becerileri, liderlik becerileri, problem çözme becerileri, öğrenme becerilerinin yanı sıra zaman yönetimi ve organizasyon becerilerinin geliştirilmesini gerektirir.
Kişisel gelişim, insanların özgüvenini, kararlılığını ve güvenini artırır ve onları daha pozitif düşünmeye teşvik eder. Ayrıca, kişisel gelişim, insanların hayatlarında daha iyi karar verme yeteneklerine sahip olmalarına yardımcı olur. Kişisel gelişim insanların fiziksel sağlıklarını da olumlu etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri