Memede kist kansere kesinlikle yol açar denilemez. Meme kanseri riskini artıran bir durum değildir. Ancak meme kanseri için kist oluştuğu zaman zararsız olan kistlerle tümörlü kistleri ayırmakta zorlanılabilir. Bu sebeple meme kisti olan kadınlar düzenli olarak meme kontrolü sağlamalıdır.
Bazı tümörler kistik olabilirler. Tamamen kist olan bazı yapılar da tümör olmayabilir. Beyinde erişkin yaşlarda görülen en kötü huylu tümör glioblastomadır.
Kistlerin birçoğu iyi huyludur. Kanserleşme eğilimi göstermezler ve çok büyük olmadıkları sürece herhangi bir belirtiye neden olmazlar.
Hangi Kistler Tehlikelidir? En tehlikeli kanser türleri kanser dokulu olan kistlerdir. Özellikle 8 ile 10 cm gibi uzunluğa ulaşan kitseler tehlikeli olabilir. Doktorlar yaptıkları kontrollerden sonra bu uzunluğa ulaşan kitseler buldukları zaman mutlaka cerrahi operasyonlar ile duruma müdahale ederler.
Memede kitle oluşması yaygın görülen bir durumdur. Ancak bu kitlelerin büyük çoğunlu iyi huylu olmakta yani kanser olmamaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Kist varlığında tümör belirteçleri ve doppler incelemeleri normal ise ultrason ve muayene ile tümoral olduğunu düşündüren hiç bir bulgu yoksa ve kist 8 cm'den küçük ise bir süre takip edilebilir. Takip sırasında küçülme veya kaybolma olmuyorsa ameliyat yapılması tercih edilir.
Tümör; kistlerden farklı olarak hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması sonucu ortaya çıkan dokulardır. Bu tümörlerden bazıları iyi huyludur yani çevresindeki doku ve organlara zarar vermez. Bazı tümörler ise kötü huylu olarak bilinir. Bunlar diğer doku ve organlara yayılır ve kansere neden olabilirler.
Genellikle ağrısızdırlar ve hasta kendi farkeder. Muayenede lastik kıvamında, yuvarlak, düzgün yüzeyli, iyi sınırlı ve hareketli lezyonlar olarak ele gelirler.
Bu kistler 5 cm civarından daha büyük olmadığı veya bir komplikasyona sebep olup ağrı yapmadığı taktirde bir tedavi gerektirmez. Kendiliğinden yok olurlar ve adet dönemindeki kanamayla atılabilirler.
Basit kistler
Genellikle 4-5 cm'nin üzerinde olurlar ve kendiliğinden kaybolmazlar.
Kist, enfeksiyon, genetik sebepler, tümörler, hücresel problemler, tıkalı kanallar, parazit ya da bir travma sonucunda oluşur. Bir neden olmadan da vücutta kist oluşumu meydana gelebilir. Bunların yanında kist oluşumu altında yatan bir hastalık nedeniyle görülebilir.
İyi huylu bir tümör olmasına rağmen, her zaman bir tehlike vardır. Kist kısırlığa neden olabilir ve yumurtalık kistinin yırtılması karın boşluğunda kanamaya neden olur. Komplikasyonlar arasında: kistin burulması, süpürasyon varsa; Tüm bu komplikasyonlar acil ameliyat gerektirir.
Kistler genel olarak içleri sıvı dolu kesecikler olarak tanımlanabilir. Kitlelerin ise yapısını hücreler yani doku oluşturur. Memede ele gelen yapıların dört tanesinden bir tanesi meme kistidir. Kitlelerde memede her dört kadından birinde bulunur.
Yumurtalık Kisti Ağrı Yapar Mı? Yumurtalık kistlerinin birçoğu belirti bile vermezken bir kısmı ise ağrı oluşturur. Yumurtalık kistlerinde ağrı kasıklarda ve karında görülür. Büyük kistler, adet gecikmesi ve ağrılı bir adet dönemine neden olabilir.
Eğer iyi huylu olduğu saptanırsa sadece kist çıkarılır ve başka bir müdahale yapılmaz. Ancak patolojik incelemede kötü huylu olduğu saptanırsa o zaman hastanın yaşına, çocuk sahibi olmayı planlayıp planlamadığına göre koruyucu cerrahi veya kanser cerrahisi uygulanmalıdır.
Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır. İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Son yıllarda üreme çağındaki kadınlarda genellikle overde kist boyutları 10 cm'den büyükse kötü huylu olma riski nedeniyle ameliyatla alınırken, menopoz dönemindeki kadınlarda ise yumurtalık kisti kaç cm olursa olsun kisti ameliyatla çıkartmak gerekebilmektedir.
Büyüklüğü 5-15 cm arasında değişen bu kitlelerin kötü huylu olma ihtimalleri yüzde 30 olduğu gibi, kendiliğinden kaybolma görülmez. Tedavi için cerrahi müdahale gerekir.
Kist vakit kaybetmeden kontrol altına alınmalı
Hastaların birçoğunda sadece kasık ağrısı şikayeti bulunur. Yumurtalık kistlerine bağlı kasık ağrısı genellikle çok şiddetli değildir. Oturmak, dizleri karna çekmek gibi karın içerisini sıkıştıran hareketlerde ağrı birden hissedilir.
Teratom: Bu kist türü içinde, kemik, diş, saç gibi vücudu oluşturan farklı türdeki dokuları içerir. Bu kistler, doğuştan mevcut olabilir, ancak sonradan da ortaya çıkabilir. Çok nadir durumlarda, bazı teratomlar kansere dönüşebilir.
Deri altında saptanan kitleler bazen çocukluktan beri bulunan kalıtsal yapılar (lipom, fibrom) olabilirler; bunlar iyi huylu kitlelerdir. Genel olarak iyi huylu kitleler uzun süredir aynı büyüklükte kalan, çapları zaten 1-2 cm. yi geçmeyen, hareketli, yumuşak veya orta sertlikte yapılardır.
Kist patladığı takdirde acil müdahale etmek gerekebilir. Kistin patlaması sonucunda kanama, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma ya da şiddetli ağrı görülebilir. Karında ciddi bir enfeksiyon gelişebilir. Bu tarz belirtileri gördüğünüz takdirde hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Bir tümör, vücutta oluşan bir kitle veya anormal hücre grubudur. Bir tümörün varlığı her durumda kanser anlamına gelmez. Birçok tümör iyi huyludur (kanserli değildir).
Doç. Dr. Aktün, "Kist büyüyüp belirti verdiğinde adet düzensizliği, idrar yolu ve sindirim sistemi hastalıkları, karında şişlik ve ağrı görülür. Bu belirtilere kilo alma, mide bulantısı ve kusma eşlik edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri