Kamu iktisadi teşebbüsü (KİT) "Teşebbüs"; iktisadî devlet teşekkülü (İDT) ile kamu iktisadî kuruluşu (KİK)in ortak adıdır. İktisadî devlet teşekkülü (İDT) "Teşekkül": Sermayesinin tamamı Devlet'e ait, iktisadî alanda ticarî esaslara göre faaliyet göstermek üzere kurulan, kamu iktisadî teşebbüsüdür.
18.01.1940 tarih ve 3680 sayılı Milli Koruma Kanunu ile Devlet'in ekonomideki ağırlığı daha da sistemleştirilmiş, daha önce TBMM yetkisinde olan KİT'lerin kuruluşu Bakanlar Kurulu'nun yetkisine bırakılmıştır.
KİT Denetim Mevzuatı : T.C. Sayıştay Başkanlığı
1) Daha önce bir kamu iktisadi kuruluşu olan TCDD, 24/4/2013 tarihli ve 6461 sayılı "Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun” ile iktisadi devlet teşekkülüne dönüştürülmüştür. 6) USHAŞ, 663 sayılı Sağlık Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kurulmuştur.
KİT ve BİT | Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) ve Belediye İktisadi Teşebbüsleri (BİT) konusunda yanlış anlaşılmalar var.
İlgili 18 soru bulundu
Tanımlarında da açıkça zikredildiği üzere, KİT'lerin sermayesinin tamamı devlete aittir. Ancak, belediyeler, kamu sayılsalar da, Devlet tüzel kişiliğinden ayrı bir tüzel kişiliğe sahiptir. Bu yönüyle, belediye şirketlerini, iktisadi devlet teşekkülü, kamu iktisadi kuruluşu, KİT olarak nitelendirmek de mümkün değildir.
KİT personeli TCDD, Elektrik Üretim A.Ş., Türkiye Kömür İşletmeleri, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE), DHMİ, gibi kurumlar KİT'lere örnek olarak gösterebiliriz. KİT'lerde sözleşmeli memur olarak çalışılabilir, yani KİT'lerde çalışanlar 657'li bir memur gibi haklara sahiptir.
KİT'lere kadro, 2018 Yılına Ait Genel Yatırım ve Finansman Programı'nın Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esasları Belirleyen Tebliğ'in ekinde yer alan kamu iktisadi teşebbüsleri ile bağlı ortaklıklarında çalışan işçileri kapsayacak.
Ana metin durumundaki 11/10/2017 Tarihli ve 2017/10925 Sayılı Kararnamenin Eki Karar'ında KİT ve bağlı kuruluşların listesi yer almaktadır. Bu listede, PTT, TÜRKSAT, Telekom, TRT, AA, AOÇ ve BİST, KİT olarak yer almamaktadır.
Ziraat Bankasının bir Kamu İltisadi Teşebbüsü (KİT) olduğu ve sermayesinin tamamının Devlete ait olduğu açıktır. 399 sayılı KHK.nin 11/b maddesi uyarınca personelinin memur sayıldığı ve memur gibi cezalandırılabileceklerinde de kuşku bulunmamaktadır.
1961 Anayasası döneminde ise Anayasa'nın 117. maddesiyle memur tanımı yapılmış ve KİT'lerde çalışan sürekli personel “memur” statüsü içine alınmıştır.
İstihdamın 47 bin 105'i memur ve sözleşmeli personelden, 52 bin 130'u işçilerden oluştu. Geçici işçiler düşüldüğünde KİT'lerde istihdam edilen personel sayısı geçen yıl sonu itibarıyla 93 bin 738 olarak kayıtlara geçti.
Türkiye'de KİT'ler
İktisadî devlet teşekkülü (İDT) "Teşekkül": Sermayesinin tamamı Devlet'e ait, iktisadî alanda ticarî esaslara göre faaliyet göstermek üzere kurulan, kamu iktisadî teşebbüsüdür.
Ayrıca, KİT kurumlarının özelleştirilmesi durumunda bu kurumun personeli, kendi seçtikleri kamu kurumlarına aynı yüksek maaş ile kadrolu Devlet memuru olarak atanmaktadırlar.
TCDD, Elektrik Üretim A.Ş., Türkiye Kömür İşletmeleri, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE), DHMİ, gibi kurumlar KİT'lere örnektir. KİT'lerde sözleşmeli memur olarak çalışılabilir, yani KİT'lerde çalışanlar 657'li bir memur gibi haklara sahiptir. Bu nedenle taşeron işçi kapsamına girmiyorlar.
Buna göre, TMSF, TOKİ, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı, SGK iştirakleri, THK, Ziraat Bankası, Halk Bankası, AOÇ, Vakıfbank, THY, Spor Toto, Merkez Bankası, Savunma Sanayi Müsteşarlığı iştirakleri, vs. “kamu İşletmesi” sayılıyor.
ibaresi, Kamu İktisadi Kuruluşları (KİK) bölümünden çıkarılmıştır. Mülga Pİ'ye yapılan atıflar daha sonra adı değişen PTT için geçerli olduğundan bu değişiklik ile PTT artık bir KİT değildir.
Varlık Fonu'na devredilen şirketler Ziraat Bankası, BOTAŞ, PTT, TÜRKSAT, Türkiye Petrolleri, ETİ Maden, Türk Telekom, Halk Bankası, THY ve Çaykur.
Ziraat Bankası Kuruluşu Hakkında KHK ile 60 sayılı KHK ve 70 sayılı KHK hükümleri çer- çevesinde faaliyette bulunmak üzere faaliyetlerinde özerk, tüzel kişiliğe sahip, sorumluluğu sermayesiyle sınırlı bir İktisadi Devlet Teşekkülü statüsünde 50 milyar TL. sermayeyle T. C.
KİT, Kamu İktisadi Teşebbüsü'nün kısaltılmışıdır. Kamu İktisadi Teşebbüsü, ülkeye göredeğişmekte olan bir kavramdır ve genel olarak kamusal kaynakları kullanmak yoluyla ekonomik alanda faaliyet gösteren devlet kuruluşlarına verilen isimdir.
1- Kamuda çalışan taşeron işçilere, işçilerin beklediği şekilde bir kadro verilmeyecektir. 2- Bu işçiler, ne memur statüsüne alınacak ne de kadrolu işçi olarak çalıştırılacaktır.
BİT'ler 'özel hukuk tüzel kişileri' olup, bağımsız bütçeleri bulunmaktadır. Jülide Sarıeroğlu yaptığı açıklamada belediyede çalışan taşeron işçilerin de kadroya geçeceğini duyurdu.
Kadro alamayacak meslek gruplarını da sıralayan Başkan Erdoğan, sözleşmeli askeri personel, sözleşmeli akademik personel, sözleşmeli KİT personeli, sözleşmeli sanatçı, sözleşmeli Meclis danışmanı, sözleşmeli sağlık yöneticisi ve tamamı sözleşmeli kurum çalışanlarının kadro düzenlemesinden yararlanamayacağını belirtti.
Buna göre, TMSF, TOKİ, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı, SGK iştirakleri, THK, Ziraat Bankası, Halk Bankası, AOÇ, Vakıfbank, THY, Spor Toto, Merkez Bankası, Savunma Sanayi Müsteşarlığı iştirakleri, vs. “kamu İşletmesi” sayılıyor.
Kamu kurumlarının memur kadrolarında görev yapanların KİT'lerin sözleşmeli pozisyonlarına naklen geçmeleri söz konusu değildir. Ancak, açıktan atama prosedürü çerçevesinde memur olarak görev yapanların istifa ederek KİT'lerin sözleşmeli pozisyonlarına atanmaları mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri