İhtimal: Filtrenizde geri yıkama probleminiz var. 2. İhtimal: Kimyasal dozajınız optimum dozajlarda sağlanamıyordur. Öncelikle Filtrelerinizin geri yıkama ile temizlendiğine emin olun, ardından jar testde belirlediğiniz optimum dozajlara göre arıtma işlemine başlanmanızdır.
Sondaj Kuyu Kum Temizleme
Mevcut su kuyunuzdaki pompanız sökülür, su kuyusunun tabanına güvenli bir mesafe bırakılarak kolon boruları indirilir. Nargile sistemi ile su kuyusunun içerisinde basınçlı hava verilerek kuyu dibinde biriken kum kuyudan çıkıp temiz su gelinceye kadar devam edilerek kuyu temizliği bitirilir.
Bulanık ve çamurlu suyu önlemek için sondaj yapılırken sondaj borusu etrafına çakıl dolgusu yapılmalı ve dalgıç pompa ile kuyu debisinin %70 i oranında su çekilmelidir. Bulanık çamurlu akan su kuyuları mutlaka her yıl temizlenmelidir.
Artezyen kuyudan dalgıç pompa kullanılarak su alınıyor ise dalgıç pompanın yeraltındaki suyu emerek yeryüzüne basmasından dolayı suya çamur karışabilir. Sudaki çamur miktarının artışı gözlendiğinde enjeksiyon kuyu temizliği yapılarak sorun çözülür.
Artezyen kuyular düşük basınç yüksek debili su kaynaklarıdır, bu kuyuların temizliği düşük basınç yüksek debili hava kompresörleri ile yapılmalıdır. Kesinlikle kimyasal temizlik yapılmaz.
İlgili 38 soru bulundu
Bu olumsuz şartlardan kurtulmak için apartmanlar, fabrikalar, oteller gibi yerlerde artezyen suyu arıtma sistemi kullanılır.Bu sistem sayesinde artezyen suyunun içerisinde yer alan istenmeyen kireç, koku ve organik maddeler en iyi şekilde ayrıştırılır.
Kuyu suları yer altında biriken yağışlardan elde edilmektedir. Bu nedenle gözeneklerin çamur ve benzeri maddelerle tıkanması, kuyunun su dolmasına engel olmaktadır.
Verimli bir filtreleme yapılamaması suda kum, demir, kil, sülfür gibi maddelerin ve tortuların asılı kalmasına neden olur. Bunun sonucunda da içme suyu bulanık olur. Böyle bir durumla karşılaşıldığı zaman filtrelerin değiştirilmesi gerekir.
Artezyen kuyu tipinin standart su kuyularından ayıran özelliği ise daha uzun ömürlü olmalarıdır. Artezyen kuyular bölgelere göre farklılık göstermekle birlikte yaklaşık olarak 100 metre derinliklere varan kuyulardır.
Oysa sondaj kuyularının ömrü, 20 yıldan fazla olup hem su kalitesi hem de su basıncı yüksektir.
bu çalışma gücünü kompresörün verdiği hava yardımı ile yapar. hava aynı zamanda kuyudan parçalanan kaya parçalarını ve çıkan suyu yukarıya çıkartır. suyun çıktığı ise hava yardımı ile yukarı çıkar ve bunu çok rahatlıkla görebilirsiniz. metrajınıda tam çıktığı esnada belli eder ve tespit etmiş olursunuz.
Bulanık Havuz Suyunu Temizlemenin 7 Yolu:
pH seviyelerini izleyin ve dengeleyin. Kalsiyum sertliği (CH) seviyelerini düzeltin. Geri yıkama filtresi ya da filtre maddesini değiştirin. Havuzdaki yabancı parçacıkları ve mineral kalıntılarını temizleyin, fırçalayın ve vakumlayın.
Su kesintisi sonrası gelen ilk suda çamurlu olabilmektedir. Bu durumda gelen çamurlu suyun devamlılığı gözlenmelidir. Devamlı çamurlu su gelmeye devam ederse, su deposu temizliği ve su tesisat hattının temizliği yaptırılmalıdır. Şebekeden gelen suyun kirli olması da, musluklardan çamur akıyor şikayetinin bir sebebidir.
Kuyu suyu biter mi? Kuyu suyu, bakımı ve temizliği yapılmadığında kuyunun pompasındaki aşınma nedeniyle azalabilmekte, verimi ve kapasitesi düşebilmektedir. Çevresine yeni açılan kuyular ve su tablasındaki genel düşümler nedeniyle verim düşmesi yaşanabilmektedir.
Genellikle kuyu suyunda bulunan kum, demir, kireç gibi yabancı maddelerin arındırılması için ön filtreden geçirilmesi gerekir. Bu işlem sonrasında eğer içme suyu olarak kullanılacaksa klor dozaj sistemleri kullanılarak klorlama işlemi yapılır.
Kaçak Kuyu: Arama ruhsatı olmadan açılmış kuyulardır. Devlet Su İşleri Müdürlüğü'nün görevlilerinin tespiti halinde kuyu DSİ tarafından kapatılır. Kapatma masrafları kuyu sahibinden alınır ve ayrıca yerel yönetimler tarafından kuyu sahibi 2.000'den 7.000'TL ye kadar cezaya çarptırılır.
Kanunlar dahilinde iki sondaj kuyusu arasındaki mesafe en az 500 metre uzunluğunda olmalıdır. Aynı zamanda karşılıklı iki kenarı arasında 1000 metreden daha az mesafe bulunan arazilerde su kuyusu açılmasına izin verilmemektedir.
Bir alanda su bulunması isteniyorsa vadi gibi bir alanda çakıl veya kum katmanlarında kil tabakasının bulunması alanda su olduğunun bir göstergesidir. Bu gibi arazide su belirtileri incelenerek sondaj yapılması gereken bölgenin belirlenmesi mümkün olabilmektedir.
Öye yandan bulanıklığı fazla sular klorlandığı zaman çok daha zararlı ürünlerin ortaya çıkacağına işarettir. Bu yüzden iyi bir klorlama için bulanıklık 1 değerinden düşük olmalıdır.Bulanıklığın kaynağı endüstriyel kirlenme veya evsel kirlenme ve dogal bozulma olabilir.
Su molekülleri kırmızı dalga boyundaki ışınları soğurduğunda, su moleküllerinin titreşim enerjisi seviyelerinde değişim olur. Suyun mavi tonlarda görülmesinin nedeni bu değişimdir. Başka birçok maddede görünür ışığın dalga boyundan daha uzun dalga boylarındaki ışınlar titreşim enerjisi seviyelerinde değişime yol açar.
Saf su renksizdir. Fakat derin suda ışık deniz tabanından ansımadığı için koyu mavi bir renk alır. Bunun ardında temel fizik nedenleri vardır. İnsan gözü 380-700 nanometre arası dalga boyundaki elektromanyetik ışınımı algılayabiliyor.
“Yerin kaç metre altından su çıkar?” sorusunun cevabını bulabilmek için kaynağın derinliğinin bilinmesi gerekmektedir. Bu kapsamda yer altı suları, her bölgede farklı derinliklerde olabilmektedir. Sondaj yöntemiyle ulaşılabilen sular bazen 1000 metre, bazen ise 100 metrede çıkabilmektedir.
Kuyu suyunda bol miktarda kireç bulunabilir. Bu durum suyun sert olmasına neden olur.
Bakteri ve Virüs Riski: Kuyu suları, belediye sularının geçtiği arıtma süreçlerinden geçmez. Bu nedenle, kuyu suyu, sağlığa zararlı olabilecek bakteri ve virüsleri barındırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri