Kitle İletişim Araçları: Kitaplar, gazeteler, radyolar, çeşitli telekomünikasyon araçları, televizyon yayınları kitle iletişim araçlarına örnek olarak gösterilebilir.
Toplum tarafından; 'Her tür basımı yapılan yayın (Gazete, Dergi, Kitap vb.), Radyo, Televizyon, Tiyatro, Sinema ve Sosyal Medya' gibi kitle iletişim araçları kullanılmaktadır.
Peki, kitle iletişim araçları nelerdir? Posta, faks, telefon, uydu, radyo, televizyon, gazete ve internet örnek olarak gösterilebilir. Örneğin; sinema da kitle iletişim aracı olarak ifade edilebilir.
Türkçeye 1980li yıllardan sonra giren medya kelimesi, “kitle iletişim araçları” ifadesi ile anılır ve gazete, radyo, televizyon, internet vb araçların tümünü kapsar. Kitle iletişim araçları farklı özelliklere sahip olmalarına rağmen genel olarak “kitlesel bir boyutta ileti dağıtabilen araçlar”dır (1).
Kitle iletişim araçları adı verilen basın, radyo, televizyon, sinema filmleri, video ve ses bantları ile yapılan her türlü yayınlan kapsar.
İlgili 45 soru bulundu
Kitle iletişimi dergi, gazete, radyo, televizyon, internet, telefon, bilgisayar ve gelişecek teknolojiye bağlı olarak adını duyacağımız birçok yeni araçları kapsar.
KİTLE İLETİŞİMİNİN ÖZELLİKLERİ
Kitle iletişimi, iletinin, bir veya daha çok kitle iletişim araçları (gazete, dergi, kitap, radyo, televizyon, internet, sinema vb.) aracılığıyla geniş ve bilinmeyen bir kitleye (okuyucu, dinleyici, izleyici kitlesi) iletilmesidir.
Fotoğraf bir iletişim aracı olarak kullanıldığı zaman, rengi, içeriği ve kadrajı ile bir iletide en önemli unsur olmaktadır.
Yazılı iletişim araçları arasında önem taşıyan birkaçını şöyle sıralayabiliriz: Gazete, dergi, bülten, kitap, ilân panosu, broşür, mektup ve yıllık, …
Geniş kitlelere ulaşılmasını ve iletişim kurulmasını sağlayan iletişim kanallarına verilen isimdir. Bunlar: televizyon, sinema, dergi, gazete, internet yayınları ve platformları gibidir.
Etkili Bir Kitle İletişim Aracı Olarak Televizyon
Televizyon 20. yüzyılın en önemli kitle iletişim araçlarından biridir. Tüm kitle iletişim araçlarının özellikleri ayrı ayrı incelendiğinde televizyon yapısı gereği diğerlerinden oldukça farklı bir yerde konumlandırılır.
İletişim Yöntemine Göre Farklılıklar
Geleneksel medya da iletişim kurmak için genellikle dergi, kitap, gazete, televizyon ve radyo gibi araçlar kullanılmaktadır.
Telekomünikasyon İletişim Araçları:
Günümüzde ise telefonlar, bilgisayarlar, internet, akıllı telefonlar aktif olarak kullanılan telekomünikasyon iletişim araçlarıdır.
“Kitaplar, mektuplar, basın bildirileri, yönergeler, raporlar, tutanaklar, makaleler, yazılı basılı notlar, el ilanları, ve sanal ortamdaki” (Küçük, 2017, s. 130) içerikler en sık kullanılan yazılı iletişim türleridir.
Dumanla haberleşme, güvercinle haberleşme, daktilo, radyo, televizyon, bilgisayar derken günümüzde cep telefonu ile anlık olarak iletişim sağlanabilmektedir. İletişim Araçları: Bilgiye ulaşılmasını ve bilginin oluşturulmasını sağlayan her türlü görsel, işitsel, basılı ve yazılı araçlardır.
Tarihsel dönemler boyunca iletişim yöntemleri, insan topluluklarının ihtiyaçları doğrultusunda şekillenmiştir. Bilinen en eski iletişim araçlarından olan ve kil tabletlere yazılan Piktograf yazı Sümerler tarafından M.Ö 3500 yılında keşfedilmişti.
Bir kitle iletişim aracı olarak kullanılan sinema aynı zamanda uyarıcı olarak çok önemli bir rol oynamaktadır.
Bu bilgiyi göz önünde bulundurarak, teknolojik iletişim araçları nelerdir sorusunun yanıtlarını vermeye şu şekilde başlayabiliriz: fotokopi, matbaa, yazıcı, DVD, VCD, CD-ROM, amplifikatör, video projektör… Ancak, teknolojik iletişim araçları sadece bunlarla sınırlı değildir.
Yazılı ve Basılı BİT Araçları
Yazılı ve basılı bilgi ve iletişim araçları bir bilgiyi veya mesajı ifade etmek ya da iletişim kurmak amacıylakullanılan iletişim araçlarıdır. Örnek: Gazete, dergi, kitap, poster, broşür vs. E-Posta (Elektronik Posta) günlük yaşamdaki mektubun bilgisayar ortamındaki karşılığıdır.
Kitle iletişim aracı denince tabi ki cep telefonu bilgisayar, gazete, internet başlıca aklıma gelen kavramlardır (Y2, E).
Kitle iletişim araçları kavramı esas olarak gazete, TV ve radyoya gönderme yapmakla birlikte, sinema, tiyatro, kitap ve dergileri de kapsamaktadır.
İletişim teknolojileri, telgraf, telefon, faks, teleks, radyo, televizyon, uydu, interaktif televizyon, kablolu televizyon, uzaktan kumanda, çağrı cihazı, GSM, telsiz, trunk telsiz, bilgisayar, modem, video çalar, video kamera, video projektör, amplifikatör, CD-ROM, VCD, DVD, matbaa, yazıcı, fotokopi gibi teknolojileri ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri