“Kışın tavuk bakımı ile ilgili beslenme noktasında son olarak; kışın özellikle kıvırcık ve marul benzeri yeşilliklere kümeslerde sık sık verilmesinin yumurta verimi ve hastalıklara karşı direnç noktasında fayda sağlayacağı unutulmamalıdır.”
"Tavuklar kış aylarında gün ışığından yeteri kadar yararlanamadığından yumurta verimleri düşüyor. Kış aylarında günler kısa ve güneş ışığı az oluyor. Tavukların yumurtlama döneminde en az 15 saat gün ışığına ihtiyaçları var. Kışın bu ışık süresi 9-10 saate düştüğü için yumurta verimleri düşüyor.
Tavukların en fazla tükettikleri arpa, mısır ve buğday gibi tahıl ürünlerini ana besin olarak tüketirler. Bunların haricinde meyve ve sebzeleri de tüketebilirler. Tavuklar, solucan gibi yer altında yaşayan canlılarla da kendileri bularak beslenirler.
En çok kullanılan altlık malzemesi odun talaşıdır. Bunun alternatiflerinden bazıları saman, kağıt kırpıntıları, parçalanmış mısır koçanı ve diatomit olarak sıralanabilir.
Kümesinizdeki 1000 adet Yarka / Tavuk için verilen ölçüdür : 15 günde bir; 200 litre suya 1 litre elma sirkesi karıştırılarak içirmelisiniz. Dezenfeksiyon amaçlıdır. Tavuklardaki İç-dış parazitleri döker. Elma sirkesinin aynı zamanda bit-pire savunmasında da önemi büyüktür.
İlgili 44 soru bulundu
Aspir, etlik piliç ve yumurta tavuğu yemlerine belirli bir düzeye kadar rahatlıkla ilave edilebilecek bir yemdir. Yumurta tavuğu rasyonlarına bir miktar aspir tohumu, küspesi ya da yağı ilavesi yumurta yağ asitlerini doymamış yağ asitleri lehine arttırırken kolesterol düzeyini de düşürebilmektedir.
Hayvanlar için tuz ise sağlık ve sağlıklı gelişim için çok önemlidir. Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur.
Mevcut kümeslerde belirli periotlarla dışardaki soğuk hava direkt Olarak fanlara basılır, içerideki sıcak havada dışarı atılır. Dışarı atılan sıcak hava yerine kümese alınan soğuk hava, kışın ısıtılmalı, yazın ise soğutulmalıdır, en fazla enerji sarfiyatı soğuk havayı ısıtmak için kullanılır.
Kireç çok iyi bir mikrop öldürücüdür. Sadece tavuk kümesleri değil tüm hayvan barınakları sık sık kireçle badana edilmelidir. Yeni altlık serilmeden önce yerlere biraz sönmüş kireç serpilir.
Tavuklara yumurtlama devresinde günde 14-16 saat ışık almaları sağlanmalıdır. Gün ışığı ile birlikte akşamları kümeste yapılacak bir aydınlatma programı ile bu süre yakalanmalıdır. Kış ayıyla birlikte kısalan gün ışığı nedeniyle, yeterli ışık süresi sağlanmayan sürülerde verimde düşüş gerçekleşmektedir.
Şekerli yiyecekler: Çikolata, tatlı ya da sekerli yiyecekler, yalnızca tavuklar için değil kesinlikle hiçbir hayvana verilmemesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Diş çürümesi, zehirlenme, obezite gibi pek çok soruna yol açabilir. 4- Küf: Küf içeren tüm besinler tavuklara asla yedirilmemesi gereken besinlerdir.
Tavuk yeminin %60'ını (arpa, buğday, mısır vb.gibi) da- ne yemler oluşturur. Proteinli besin maddeleri ise (soya küs- pesi, pamuk tohumu küspesi, yonca unu, balık unu, et-kemik unları vb.)
Siz tavuklarınıza kıyma, haşlanmış yumurta, kavrulmamış ay çekirdeği, soya ve çiğ balık verin. Balık tavuklara çok faydalıdır. Tavuklarınızı kapalı yerlerde tutuyorsanız sadece kışın değil her zaman bunlardan vereceksiniz. Yumurta tavukları yemi de protein için iyi kaynaklardandır.
Ayrıca ılıman geçen kış mevsimleri akarların hayatta kalmaları ve canlılıklarını sürdürebilmeleri açısından çok elverişlidir. Yoğun kırmızı bit enfestasyonlarının olduğu kümeslerde, kanatlılarda irritasyon ve huysuzlanma şeklinde belirtiler görülür.
39. haftasını dolduran yumurtacı tavukların hedef ağırlığa ulaştıklarından emin olduktan sonra, 40. haftanın ilk gününden itibaren tavukların beslemesinde kullanılan yemdir. Yumurta dönemi boyunca, büyütme yöntemlerine bağlı olarak yumurta verimi sonlanana kadar veya kesime kadar olan dönemde yedirilebilir.
Tavuklar hızlı nefes alıp vermeye başlar ve kanatlarını vücuttan uzak tutar. 38°C üzerinde özellikle yerleşim sıklığı ve nem oranı yüksek olduğunda yaşamsal tehlike olur. Eğer vücutlarındaki ısı birikimi durdurulmazsa sonuç olarak ölümler başlar. Kloaka (vücudun içi) sıcaklığı 45°C 'yi geçerse ölüm olur.
Tuz hava almasını engelliyor ve tavuk kendi suyunda pişiyor, mutlaka denemelisiniz. Hazırlaması kolay fakat iltifatlar pek bir büyük.
İyi bir dönem arası temizlik ve dezenfeksiyon için kümesin öncelikli olarak altığının çıkarılması ve sonrasında kalan organik kirlerin özellikle tabandan uzaklaştırılması ve deterjan uygulamasından sonra durulama yapılması ile mümkün olur.
kül tozu ile beraber biti üstünden atabilmesiyle sınırlı. tavuğa geçebilir. bakımdan çift etkilidir.
Kümes içerisinde yapılan ölçümler sonucu kümes içi ortalama günlük sıcaklık ve bağıl nem değerleri, yaz mevsiminde 31oC ve % 44, geçiş mevsiminde 18oC ve %58 ve kış mevsiminde 16oC ve % 86.1 olarak belirlenmiştir.
Evet her canlı olduğu gibi tavuklar da soğuklardan etkileniz ve birtakım değişimler gösterir bu anlamda yumurta veriminden tüy yapısına kadar değişimler her mevsim sürer gider. İşte bu noktada bizle tavuk besleyenler olara bu değişimlere olabildiğince yardımcı olursak en verimli şekilde tavuk bakımını sağlamış oluruz.
Kümesler elektrikli ısıtıcı, gazlı ısıtıcı, kızılötesi ısıtıcı, fırın ısıtıcı bir çok yöntem ile ısıtılabilir. Her yöntemin kendine uygun avantajı ve dezavantajı vardır. Kümesin zemini mutlaka ısıtılmalıdır. Kümes uygun yalıtım malzemeleri ile kaplanmalıdır.
Yemlerine acı kırmızı biber ilave edilen erişkin yumurtacı tavuklarda bu maddenin tavukların karın içi yağ miktarını azalttığı ve yumurta verimini arttırdığını tespit ettik. Bu durum yumurta verimi bakımından önemlidir. Capsaicin iyi bir metabolizma hızlandırıcısıdır ve döl verimini arttırmaktadır" dedi.
Tavukların kalsiyum ihtiyacını büyük oranda karşılayan bu ürün sayesinde çok daha sağlam kabukları olan dayanıklı yumurtalar elde edebilirsiniz. Hem verimi artıran hem çatlama sorununa çözüm sağlayan mermer tozu ile kuşlarınızı da besleyebilir ve düzenli olarak sürekli kullanabilirsiniz.
Merhaba arkadaşlar.Bugün tavuklarımıza c vitamini takviyesi yaptık.Mevsim geçişlerinde kümeslerde hastalık çok fazla olmaktadır.ve ayrıca tüy dönemi olduğu için tavuklar ekstra gıdalara ihtiyaç duymaktadır.Bu yüzden bende nar kabuğu,limon, sirke karışımı yaparak,tavuklara c vitamini takviyesi yaptım. İyi seyirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri