Kitapların ömrünü etkileyen faktörlerden biri de, kitapların dizilişidir. Tüm kitapların tek bir rafa ya da kitaplığa sığması için sıkıştırmak oldukça yanlıştır. Kitapların hava alabilmesi için aralarında mutlaka boşluk olması gerekir. Hava almayan kitapların şekli zamanla bozulur ve deforme olur.
Kitaplar, olumsuz koşullardan çok çabuk etkilenirler. Nemli ortamlar, güneş ışığı ve böcekler kitaplara en çok zarar veren etkenler arasında yer alır. Kitaplarınızı nemli ve rutubetli ortamlarda tutmanız çok kısa sürede küflenmelerine sebep olur.
Ayrıca kitap çok okumakla eskimez, asıl tam tersi kullanıldıkça taze durur. Ancak tozlu raflarda duran kitaplar eskir, nemlenir, böceklenir. Nem kitabın çürümesine ve sayfalarının yok olmasına sebep olur. Ayrıca birçok mürekkep suda dağılır.
Nemden olabilir. Onun dışında çok değerli kitapların varsa pamuk veya benzeri doğal ürünlere sararsan çok sorun olmayacaktır.
Eğer kitaplar son 20 yıl içinde basılan kitaplar ise boşuna uğraşmayın küflenme olmaz. Kağıt kaliteleri değiştiği için küflenmeye karşı daha uzun süreliler. Raf en iyisidir. Fazla nemin en büyük zararı renkten ziyade cilt kalitesini etkiler.
İlgili 26 soru bulundu
Kitapların kurtlanabileceği kimsenin aklına gelmez ama aslında bakımsız kaldıklarında kitaplar da kolaylıkla kurtlanabilir. Bunun önüne geçmek için kitaplarınızın ve kitapların yer aldığı dolapların temizliği, bakımı düzenli olarak yapılmalıdır.
Küflenen kitaplar nasıl temizlenir? Küf tutmuş kitabınızı hemen plastik bir torbaya alıp mısır nişastası ve kurutma kâğıdı ile beraber paketleyin. Yaklaşık 1 hafta bu şekilde bekletin. Sürenin sonunda biz zemine gazete kâğıdı serip bu paketi açın.
Selüloz renksiz bir madde bu nedenle ışığı çok iyi yansıtıyor. Bu durum da onu beyaz olarak algılamamıza neden oluyor. Lignin ise zamanla bozulduğu için kağıdın ömrünü kısaltıyor. Yani sarı renk yapıldıkları bileşenlerin reaksiyonundan kaynaklanıyor.
Uzun süre kullanılmayan ve tozu alınmayan kitaplarda sararma gibi sorunlar meydana gelebilir. Ayrıca eski kitaplarda küflenme gibi sorunlar da oluşabilir. Küflenme sorununun önüne geçmek için uzun süre kullanmadığınız kitapları ara sıra açarak kontrol etmeli, küflenme varsa erkenden müdahale etmelisiniz.
Çizerek Okumak
Ancak etkili olduğunu, önemli olduğunu düşündüğümüz noktaların Kitap Okurken Altını Çizmek o metni daha kolay anlamamıza yardımcı olur. Okuduğumuz bir metni hızlı bir şekilde anlamak istiyorsak önemli noktaların altını çizerek gözden kaçmasını engelleyebiliriz.
- Depolardaki eserle asitsiz, yumuşak kağıtlara sarılmalı ya da asitsiz arşiv kutularında saklanmalı, - Okuyucu ve araştırmacıya açık alanların da temizliğine dikkat edilmeli, - Depo ve sergi alanlarının temizliği toz alma biçiminde değil hepa filtreli vakum ile yapılmalıdır.
Kitap kurtları, kağıt eserlerle beslenen larva-kurtçuk-böcek yaşam döngüsüne sahip canlılardır. Kağıdın yanı sıra birçok malzemeyi tahrip eden kitap kurtları yumurtalarını cilt yüzeyine yakın yerlere veya sayfaların uç kısımlarına bırakır. Larvalar kitabı yiyerek kitabın içerisine doğru ilerler.
Peki, bu kokunun ortaya çıkmasının sebebi ne? Kitap sayfalarını oluşturan kâğıdın yapısında temel olarak selüloz bulunur. Ayrıca kâğıt az miktarlarda lignin gibi başka kimyasal maddeler de içerir. Eski kitap kokusu ise bu kimyasal maddelerin zamanla ısı ya da ışık etkisi ile bozunması sonucu ortaya çıkar.
Yılda en az 1 kez tüm kitaplık boşaltılmalı ve kitaplar tek tek temizlenmelidir. Bunun yanı sıra kitaplıkta duran kitaplar arada bir ters çevrilmeli ve havalandırılmalıdır. Sararmış olan kitaplarda kitap biti olma ihtimali çok yüksektir. Bunları diğer kitaplardan uzaklaştırmalısınız.
Fakat işin aslı; oksijen, kitapların sararmasında büyük rol oynar. Kağıdın ham maddelerinden olan selüloz ve lignin maddelerinin hava ile teması dahilinde bir etkileşim meydana gelir ve neticesinde ise yapraklar sararır.
Kitapların temizliğini gerçekleştirirken, kuru bezle ya da toz almak için üretilen uzun tüylü toz alma ürünleri ile alınmalıdır. Kitapların kapaklarına kesinlikle ıslak nemli bez temasında bulunulmamalıdır. Kitaplar ve kitapların üzerleri kuru bez ile temizlenmelidir.
Kitaplardaki kirleri temizleyebileceğiniz çeşitli yöntemler var: Süpürge ile tozları çekmek, nemli bez ile tozları silmek, fırça ile kitaplardan tozları uzaklaştırmak. Tüm bu yöntemler, kitaplarınızdaki kirleri ve tozları uzaklaştırmanızı sağlar.
Dişi kitap biti genellikle yaz sezonunda yumurtlayarak çoğalırlar. Her bir dişi kitap biti 60 civarında yumurta yumurtlayabilir. Dişi kitap bitinin ürettiği kitap biti yumurtaları ortalama 21 içinde yeni kitap bitini oluşturur. Kitap biti ortalama 110 gün yaşar.
Kitap bitleri yumuşak vücutlu böceklerdir. Uzunlukları nadiren 6 mm'yi geçer. Uzun, ipe benzeyen antenleri çok segmentlidir, 12-50 segmentten oluşur. Bu böceklerin renkleri türlerine göre değişiklik göstermektedir.
Senede en az 1 kez tüm kitaplarımı ters çevirip 1 hafta havalanmalarını sağlıyorum. Gözle göremediğimiz kitap bitleri nemden, havasızlıktan kendi kendine oluşur ve kitaplarımıza zarar verir, sayfalarını sarartır.
Kitaplar, günlük ve tanıdık kelimelerin yanı sıra zengin ve karmaşık, hatta nadiren kullanılan kelimeler içerir. Kitaplar sayesinde çocukların duydukları kelime çeşidi artar. Kelime dağarcığının gelişmesi, çocuğun söylenenleri anlama ve kendini ifade etme becerisine temel oluşturması açısından büyük önem taşır.
Kromoforlar bir moleküldeki yapıya renk veren bölümlerdir. Kâğıdın yapısında zamanla meydana gelen değişimler sonucu oluşan bu moleküller, farklı dalga boylarındaki ışık ışınlarını soğurarak ya da yansıtarak kâğıdın sarı-kahverengi renkte görünmesine neden olur.
En sevdiğiniz koyu renkli elbiselerde oluşan küf lekesinin üzerine bir miktar limon suyu dökün. Limon suyu döktükten sonra sofra tuzu ile bölgenin üzerini kapatın. Tuz kumaşta oluşan lekeleri çözecektir. Ilık bir bezle lekeli bölgeyi temizledikten sonra bu sorundan kurtulmuş olacaksınız.
Sirke ve karbonat karışımı küf lekelerinde oldukça etkilidir. Banyodaki küf lekesi nasıl çıkar diye araştırma yapıyorsanız sirke karbonat karışımı çok etkili bir yöntemdir. Duvardaki küf lekeleri için sirke ve karbonat kullanabileceğiniz gibi evinizi genel olarak temizlemek için uygulamanız mümkündür.
İlk olarak limon suyunun lekeli alana dökülmesi gerekir. Daha sonra üzerine tuz eklenmelidir. Tuz, lekenin tamamen temizlenmesini sağlar. Küf lekesi nasıl çıkar kumaştan sorusuna tuz ve limon suyu karışımı cevabı verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri