Peki, bu kokunun ortaya çıkmasının sebebi ne? Kitap sayfalarını oluşturan kâğıdın yapısında temel olarak selüloz bulunur. Ayrıca kâğıt az miktarlarda lignin gibi başka kimyasal maddeler de içerir. Eski kitap kokusu ise bu kimyasal maddelerin zamanla ısı ya da ışık etkisi ile bozunması sonucu ortaya çıkar.
Yeni basılmış kitaplar kağıt ve mürekkep kokabilir. Fakat eski kitaplarda, kitap severlerin burnuna giden tatlı, misk benzeri bir koku var. Üstelik bu koku, görünüşe göre birçok insana çikolata kokusunu hatırlatıyor.
Kimi insanlar vardır, kitap kokusunu çok sever. Bunlara "Bibliosmia" deniyor.
Uzun süre kullanılmayan ve tozu alınmayan kitaplarda sararma gibi sorunlar meydana gelebilir. Ayrıca eski kitaplarda küflenme gibi sorunlar da oluşabilir. Küflenme sorununun önüne geçmek için uzun süre kullanmadığınız kitapları ara sıra açarak kontrol etmeli, küflenme varsa erkenden müdahale etmelisiniz.
Kâğıdın yapısında bulunan lignin ışık, ısı ya da havadaki oksijenin etkisiyle yükseltgenerek asitlerine ayrışır. Oluşan bu kimyasal moleküller selülozun parçalanmasına sebep olur. Eski kitap kokusunun kaynağı ise selülozun parçalanması sonucunda oluşan ve kolayca buharlaşabilen çeşitli organik bileşiklerdir.
İlgili 17 soru bulundu
Kitap bitlerinin temizlenmesi için en kesin çözüm, profesyonel ilaçlamadır. Küflenen kitaplar nasıl temizlenir? Küf tutmuş kitabınızı hemen plastik bir torbaya alıp mısır nişastası ve kurutma kâğıdı ile beraber paketleyin. Yaklaşık 1 hafta bu şekilde bekletin.
Bir Kitap En Az Kaç Sayfa Olmalı? Bu durum kitabın türüne göre değişse de UNESCO, kitabın kapağı hariç en az 49 sayfa olması gerektiğini belirtmiştir. Türkiye'de ise bu durum alanınıza ve rakiplerinize göre değişkenlik gösterebilmektedir. İnsanların hoşuna gidebileceği bir kitap 96 – 240 sayfa arasındadır.
Kokular Aristo'dan beri çeşitli sınıflamalara tabi tutulmuştur. Bugün kullanılan en genel sınıflamaya göre kokuları 7 temel kokuya göre sınıflandırmaktayız. Bu kokular keskin, çürük, nane, misk, çiçek , kafur , eter olarak adlandırılmaktadır.
Patrick Süskind'in bu romanına konu olan olay, 18. yüzyılda Fransa'da geçer. Kitabın kahramanı Jean-Baptiste Grenouille, tüm insancıl duyumlardan ve duygulardan yoksun, yalnızca kokulara karşı görülmedik derecede duyarlı, istediği kokuları üretebilmek için cinayet işlemekten çekinmeyen bir katildir.
Genel olarak asit hidrolizi adıyla anılan bu reaksiyonlar, çok sayıda uçucu organik bileşiği ortaya çıkarır. Bunlar da eski kitap kokusuna katkıda bulunan unsurlardandır. Bu bileşiklerden bir kısmının etkisi belirlenmiştir: benzeldahit bademin kokusuna benzer bir koku doğurur.
genellikle eski kitapların kendine has aromatik kokusunu sevmek. kitap kokusunu sevmenin literatürdeki adıdır. eski kitaplarda aldığınız büyüleyici harflerin ve yan yana dizilmiş kelimelerin içerisinde saklı olan yazarın veya şairin kendine ait kokusudur.
Bibliyofili (kitapsever) veya bibliyofilizm en basit tanımıyla kitap sevgisidir. Klasik tanımıyla kitapsever ya da kitap kurdu, kitapları seven, okumayı takdir eden, sıklıkla okuyan ve/veya kitap toplayan kişidir.
University College London'da gerçekleştirilen bir araştırmayla eski kitapların ne koktuğu hakkında oldukça bilimsel bir kanıya ulaşıldı. Bizim eski kitaplarımız toz, tahta gibi kokadursun, daha eski kitaplar aslında çikolata ve kahve kokuyormuş. Kitap kokusu neye benzer sorusu sonunda cevap bulmuş gibi görünüyor!
Kitapların temizliğini gerçekleştirirken, kuru bezle ya da toz almak için üretilen uzun tüylü toz alma ürünleri ile alınmalıdır. Kitapların kapaklarına kesinlikle ıslak nemli bez temasında bulunulmamalıdır. Kitaplar ve kitapların üzerleri kuru bez ile temizlenmelidir.
İsveç'teki Karolinska Enstitüsü ve Oxford Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen araştırma, insanların kültürleri ne olursa olsun koku alma konusunda benzer tercihleri paylaştığını ortaya koydu. Sonuçlara göre en hoş koku vanilya olurken onu şeftali takip etti.
Semenin (meni) kokusu prostat bezinin salgıladığı spermin oksidasyonundan dolayı "at kestanesi çiçeği" gibi koktuğu düşünülüyor. Semen sitrik asit, serbest amino asitleri , früktoz , enzimler, fosforil, prostaglandin , potasyum ve çinko içerir.
akıcı bir kitapsa 2 günde rahat biter.
Ortalama 90 dakikada okunur. Yazı tipine, yazı boyutuna, kitabın akıcılığına göre değişir. Ortalama 90 dakikada okunur. 1 saati geçmez kesinlikle dakikada 2 sayfa bitiyorum.
Kitap okumak düzenli yapıldığı taktirde hafızayı güçlendirir, kelime haznesini genişletir ve ifade yeteneğini geliştirir. Bunun yanı sıra stresi azaltarak uyku ve yaşam kalitesini arttırır. Düzenli olarak kitap okuyan insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu ve zeka kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
Her temizlik işleminin sonunda fırçalar su ve sabun ile yıkanıp durulanır ve bir dahaki kullanıma kadar iyice kuruması sağlanır. eller ıslak mendille temizlenmemelidir.
İnsanın fikir yapısını, hayal dünyasını geliştirir; sözcük dağarcığını arttırır, insana informasyon ve birikim kazandırır. Okumak, kişiyi öğrenmeye götürmüş olan en başlı informasyon deposudur. İnsan için en kolay ve en etkili öğrenme yolu kitap okumaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri