Basılı kitap ve süreli yayınların teslimi 22/2/2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere KDV'den istisna olmuştur.Yani bu tarihten sonra kitap aldığınız zaman fiş ve faturalarınıza dikkatli bakmanız , boşuna katma değer vergisi ödememenizi öneriyorum.
DUVAR - Yayınevlerinin kitap veya süreli yayınları toptancı ve dağıtıcılara satışında bugünden itibaren katma değer vergisi alınmayacak. Kitapçıların tüketiciye sattığı kitap ve süreli yayınlarda ise yüzde 8 KDV uygulaması devam edecek.
Yapılan yeni düzenleme ile kitap ve süreli yayın teslimlerinin kim tarafından gerçekleştirildiğine ve teslim tutarına ilişkin herhangi bir sınırlama olmaksızın basılı kitap ve süreli yayınların her aşamadaki teslimi KDV'den istisna hale getirilmiştir.
Türkiye Yayıncılar Birliği açıklama.jpg
Dr. Burhan Kuzu ve Mahfi Eğilmez'in de aralarında bulunduğu isimler kitaptaki KDV'nin tamamen kaldırıldığına yönelik paylaşımda bulunmuş ancak uygulamanın farklı olduğu anlaşılmıştı. 1 Şubat 2019 tarihi itibariyle kitap ve süreli yayınlarda KDV kaldırılıyor.
Toptan ya da perakende kitap satışlarında:
Kağıt faturalarda; KDV oranı %0 ve tutarı 0,00 ₺ olarak kesilerek fatura toplamları bölümünde de hesaplanan KDV Oranı (% 0), KDV Tutarı (0,00 ₺) olarak gösterilecektir. Fatura açıklamasına “3065 Sayılı Kanun'un 13/n maddesi uyarınca KDV'den istisnadır” ibaresi yazılmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
GAZETE, DERGİ, KİTAP VE BENZERİ YAYINLARIN ELEKTRONİK ORTAMDA SATIŞINDA KDV ORANI 1/1/2019 TARİHİNDEN İTİBAREN GEÇERLİ OLMAK ÜZERE %18 OLARAK BELİRLENMİŞTİR.
Daha öncesinde elektronik ortamda satışı yapılan gazete ve dergiler %1 kitap ve benzeri yayınlar ise %8 oranında KDV'ye tabiydi. kitap okuyucu, tablet ve benzerlerinin tesliminde KDV oranı %18 oranı olarak belirlenmiştir.
7161 Sayılı Kanun'la Katma Değer Kanunu'nun “İstisnalar”a ilişkin 13. Maddesine eklenen (n) bendi ile; “Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayınların teslimi” KDV istisnası kapsamına alınmıştır.
Bu yeni düzenleme ile %8 KDV uygulanan giyim, ayakkabı, çanta, kitap gibi ürünlerdeki KDV %10 oldu. Daha önce %18 KDV uygulanan beyaz eşya, otomotiv, akaryakıt, elektronik kategorisinde yer alan ürünler için ise KDV oranı %20 olarak belirlendi.
Kitap KDV'sinde Son Durum:
Söz konusu bendin yürürlük tarihi 01 Şubat 2019'dur. Dolayısıyla 01 Şubat 2019 tarihinden itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayınların teslimi KDV'den istisna edilmiştir.
Elmas ve yat gibi lüks tüketim ürünlerinden ÖTV alınmaması ancak kitapta KDV'nin yüzde 8 olmasına dair eleştiriler sürerken Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından yapılan bir açıklama, "kitapta KDV'nin sıfırlandığı" yorumuna neden oldu.
KDV'siz kitap satışlarını KDV beyannamesinde nerede göstermemiz gerekir ? KDV beyannamesi TAM İSTİSNA bölümünde 335 kod ile beyan edilir. Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir.
Kırtasiye ürünleri Kurşun kalem – boya kalemleri – sulu boya – pastel – okul defteri – silgi – kalem traş – cetvel – pergel – gönye – iletki kdv oranları 2019'dan itibaren % 18 mi olmuştur? Konu hakkında farklı görüşler mevcut. Hayır KDV oranı % 8 devam ediyor.
Bu durumda, tek işverenden elde edildiği kabul edilen ücret gelirlerinin 2022 yılında beyan sınırı olan 880.000 TL'yi aşmaması halinde, söz konusu ücret gelirleri için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmeyecektir.
Bu işleri yapanlar, bankada bir hesap açıyor ve banka bunlar adına yapılan ödemelerden yüzde 15 oranında vergi kesintisi yapıyor. Bu kapsamda elde edilen kazançların 2022 yılı için 880 bin lirası gelir vergisinden istisna. Bu tutar 2023 yılında elde edilecek gelirler için 1 milyon 900 bin liraya çıktı" denildi.
Bu değişiklikle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “yayıncılık sertifikası” verilmiş yayıncıların kitap ve süreli yayın teslimleri KDV'den istisna edilmiştir. Yani kitapta uygulanan %8 KDV, bakanlık tarafından yayıncı sertifikası verilmiş yayıncılardan kitap alınması halinde kaldırılmış oluyor.
Özel olarak ayrı bir vergi oranı belirtilmemiş olan ürünlerde KDV oranı yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltildi. Benzin, tütün, alkol ve elektronik cihazların KDV oranları yüzde 20 oldu.
%8 KDV: Genel olarak tüketim ürünlerinde kullanılır ve günümüzde en yaygın olan KDV dilimidir. Bu kategori de temel tüketim olarak adlandırılır ve lükse girmez. Şampuan, kağıt havlu, asitli içecekler olmak üzere yeme içme ürünlerinin tamamı bu kategoride yer alır.
1- %18 olan genel KDV oranı %20'ye çıkarılmıştır. 2- %8 olan indirimli KDV oranı %10'a çıkarılmıştır. 3- Halihazırda, sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçetede KDV oranı %8 idi.
Yayımlanan Karar ile “Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karar”da yapılan değişiklikle; et, balık, çay, kahve, peynir, şeker, süt, su, meyve, kuruyemiş gibi temel gıda ürünlerindeki KDV oranı 14 Şubat, Pazartesi gününden itibaren geçerli olmak üzere %8'den, %1'e indirildi.
Mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler, otomobil, sigara ve alkol gibi pek çok kategoride ise KDV yüzde 18 olarak uygulanıyordu. Bugünden itibaren bu oran yüzde 20 olacak. Temel gıda ürünlerindeki KDV'yse geçen yıl yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmüştü. Bu ürünlerde vergi artışı olmayacak.
Türkiye'ye KDV vergisi TBMM tarafından 3065 sayılı yasa ile 25/10/1984 tarihinde kabul edilip, 02/11/1984 tarihinde resmi gazetede yayınlanmış, 01/01/1985 tarihinden itibaren yürürlüğe konmuştur.
Hasılat Esaslı Vergilendirme Usulüne Tabi Mükelleflerce verilmek üzere 4 no.lu KDV Beyannamesi, İcra daireleri, mahkeme satış memurlukları ve gerçek usulde KDV mükellefiyeti olmayanlar tarafından müzayede mahallinde yapılan satışlarda verilmek üzere 5 No.lu KDV Beyannamesi düzenlenmesi gerekir.
Mal ya da hizmetin satış fiyatı yine 2000 Türk Lirası olsun. KDV Oranımız %10; Bu sefer, bu 2000 liranın içinde; 181.82 lirası KDVdir. Malı satan kişi sizden 2000TL. tahsil eder, 1818.18 TL yi kendi alır, kalan 181.82 lirayı, Katma Değer Vergisi adı altında devlete öder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri