Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen Kız Kulesi, 11 Mayıs'ta açılıyor. Kız Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Eylül 2021'de başlatılan kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından, açılıyor. Kule'nin restorasyon çalışmaları Prof.Dr. Feridun Çılı, Prof.Dr.
Dr. Feridun Çılı, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ve Ağahan Mimarlık Ödülü sahibi Mimar Han Tümertekin'den oluşan bilim kurulunun rehberliğinde restore edildi.
KIZ KULESİ'NDE ONARIMLAR
Kulede 1721'de fener inşa edildi. Fenerde yağ kandilinin rüzgarın etkisiyle birlikte tutuşmasından sonra çıkan yangında ahşap yapı yandı. 1725'te şehrin baş mimarı Damat İbrahim Paşa kapsamlı bir onarım gerçekleştirdi.
Kulede, önceki restorasyon süreçlerine ait, yapının statiğine uygun görülmeyen betonarme parça ve eklentiler söküldü ve aslına uygun, özgün malzemeler ile kulenin tüm bölümleri restore edildi.
Mahmut dönemindeki orijinal haline sadık kalınarak restore edilen ve yapıya sonradan eklenen ve karakterine uygun olmayan eklentilerden arındırılan Kız Kulesi'nin restorasyonu 2 yıl sürdü. Tarihi M.Ö. 410 yılına kadar uzanan Kız Kulesi, uluslararası restorasyon ilkeleri ışığında ve Prof.
İlgili 19 soru bulundu
Fakat Eylül 2021'de kulenin depreme dayanıksızlığı gerekçesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kuleyi restore etme çalışmaları yeniden başladı. Betonarme kısımları sökülerek kulenin özgün malzemesi ahşap ile yeniden yapılacak.
KIZ KULESİ RESTORASYONU TAMAMLANIYOR
İstanbul'un önemli simgelerinden Kız Kulesi'ni, uluslararası restorasyon ilkeleri ve Bilim Kurulu eşliğinde restore ediyoruz. 2023 yılı ilk çeyreği itibarıyla tamamlandığında İstanbul'un güzellikleri Kız Kulesi panoramasından gözlemlenebilecek.
İstanbul'un en özel yapılarından biri olan ve restorasyonu tamamlanan Kız Kulesi bugün yeniden kapılarını ziyaretçilerine açacak. Kız Kulesi'ndeki restorasyon, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2021 yılında başladı, titiz bir çalışma yürütüldü.
İstanbul'un ikonik yapılarından olan ve tarihi M.Ö. 410 yılına kadar uzanan Kız Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Eylül 2021'de başlatılan kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından, 11 Mayıs'ta anıt müze olarak ziyarete açılıyor.
Tarihi 2 bin yılı bulan hakkındaki efsanelerle yüz yıllardır gizemini koruyan İstanbul'un simgesi olan Üsküdar açıklarındaki Kız Kulesi'nin etrafı, restorasyon nedeniyle örtüyle kapatıldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un 2022 yılının Nisan ayında tamamlamayı hedeflediklerini belirttiği Kız Kulesi'ndeki restorasyon çalışmalarının son hali havadan görüntülendi. Restorasyon çalışmalarının son sürat devam ettiği Kız Kulesi'nin yeni görünümüne 2022 yılı Nisan ayı içerisinde kavuşması bekleniyor.
Battal Gazi'nin korkusundan deniz yüzünde büyük bir kale yaptırıp Üsküdar Tekfuru'nun kızını ve diğer kıymetli ve lüzumlu insanı içine koydurur. O kuleye de 'Pirgos Tiskuris' dediler ki, 'Kız Kulesi' demektir.
İBB Sözcüsü Murat Ongun; "Mülkiyeti İBB'de bulunan" ibaresi ile Kız Kulesi'nin mülkiyetinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na geçtiğini duyuran Demirören Haber Ajansı'na yanıt verdi. Hamoğlu Holding'in işlettiği Kız Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na geçti.
1999-2005 yılları arasında iki dönem ICOMOS (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi) Türkiye başkanlığını yürüten Prof. Ahunbay, aynı zamanda Türkiye Mimarlar Odası ile Europa Nostra-Türkiye üyesidir. Halen Ayasofya ve Diyarbakır Ulu Camisi gibi anıtların bilim kurullarında görev yapmaktadır.
Kız Kulesi Restaurant menüsüne göz at ve restoranın en popüler yemeklerini keşfet! Kız Kulesi Restaurant mekanında yer ayırttığında seni bekleyen atıştırmalıklardan tatlılara birçok lezzeti incele. Lezzetlerin yanı sıra seni bekleyen fiyatlara da bakabileceğini unutma.
Kehanete göre; Kral'a çok sevdiği kızının 18 yaşına geldiğinde bir yılan tarafından sokularak öleceği söylenir. Kral bu kehanet üzerine, denizin ortasında bir kule yaptırır ve prensesi buraya yerleştirir. Ancak kuleye gönderilen üzüm sepetinden çıkan bir yılan, prensesinin ölümüne neden olur.
Efsanelerin merkezi Kız Kulesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında restorasyon çalışmaları başlatıldı. Çalışmalarda Kız Kulesi, depreme dayanıklı hala getirildi ve aslına uygun yapısına döndürüldü.
Kız Kulesi yıkıldı iddialarına yalanlama Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden geldi. Yapılan açıklamada restorasyon çalışmalarının sürdüğü 2023 yılında anıt eser olarak hizmet vereceği açıklandı.
Kız Kulesi, yaklaşık 3 yıl süren restorasyon çalışmaları sonrasında 11 Mayıs'ta ziyarete açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, yapıya ulaşım ve ziyaretlerin 1 Haziran'a kadar ücretsiz olacağını duyurdu.
Kız Kulesi'ne ÜCRETSİZ giriş yapacak olan MüzeKart sahipleri sadece 50 TL olan ulaşım ücretini ödeyecekler. MüzeKart'ı olmayan ziyaretçiler için bilet fiyatı aşağıdaki gibidir: Kız Kulesi Giriş Bileti: 550 TL. Kız Kulesi Ulaşım Ücreti: 50 TL.
Kız Kulesi haftanın her günü, 09:00 - 18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Kız Kulesi'nde İstanbul Manzarası Eşliğinde Romantik Akşam Yemeği 295 TL yerine 245 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri