Doğal ortamlarda otlamış hayvanların sütleri doğru oranda karıştırılarak 67 derecede 30 dakika pastörize edilir ve pastörize işleminin ardından mayalanması için buzağıların midesinden alınan şirden adlı enzim kullanılır.
Büyük marketlerde ve özellikle de online satış sitelerinde şirden ile yapılmış doğal peynir mayalarını satın alabilmeniz mümkün. Peynir mayası nereden alabilirim? diye soruyorsanız internete başvurabilirsiniz. Genellikle 100 ml şişelerde satılan peynir mayası fiyatı 12-13 tl arasında değişmektedir.
Ezine peyniri de alırken kırık beyaz olması kalıbının ortalama 750gr -850gr gelmesi gerekir. İçerisinde ne kadar süt bol ise o kadar ağır basmalıdır. Hafif ekşimsi bir tat olmalı bıçağa az miktarda yapışmalı ancak akmamalıdır. Yumuşak değil orta sertlikte veya sert olmamalıdır.
İnek sütünü 1.15 TL'den, keçi sütünü 1.70 TL'den, koyun sütünü 2.50 TL'den satın alıyorlar. 7 kg inek veya keçi sütünden 1 kg beyaz peynir, 6 kg koyun sütünden 1 kg beyaz peynir üretiliyor.
İlgili 37 soru bulundu
Şirden mayası, otla beslenmeye başlamamış buzağıların ve oğlakların midelerindeki şirden olarak adlandırılan bölgesinden elde edilir.
Şirden mayası buzağı ve oğlakların midelerinde bulunan ve şirden olarak bilinen kısımdan elde edilir. Hayvanların midesindeki rennin adı verilen enzimden salgılanır ve maya olarak peynir yapımında kullanılır.
Doğal ortamlarda otlamış hayvanların sütleri doğru oranda karıştırılarak 67 derecede 30 dakika pastörize edilir ve pastörize işleminin ardından mayalanması için buzağıların midesinden alınan şirden adlı enzim kullanılır. Mayalanma ardından oluşan pıhtı, kesilme ve presleme işlemine tabi tutulur.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Ezine'nin markası: Tahsildaroğlu
Üçüncü olarak en çok tercih edilen peynir türü olarak araştırma verilerine yansıyan ezine peynirinde tüketicinin ilk tercihi markasız peynirler olmasına karşın ezine peyniri markaları içerisinde Tahsildaroğlu (yüzde 21,7) en çok tercih edilen marka olarak karşımıza çıkıyor.
Ezine yöresine ait eşsiz keçi sütleri 65º'de kıvam aldırılır. Daha sonra, 34º'de mayalanan sütler 1 saat 45 dakika bekletildikten sonra 15 dk dinlendirilir ve baskıya alınır. Baskı aşamasının ardından 2 gün boyunca dinlendirilen Keçi peynirleri özel şartlarda 12 ay bekletilir.
Ezine peynirinin diğer beyaz peynirlerden en önemli farkı, bu peynirin üretiminde kullanılan sütün belirli bir yöreden sağlanması ve starter kültür(mikroorganizma) kullanılmaması Ezine peynirine diğer beyaz peynirlerden farklı ve tüketiciler tarafından beğenilen bir özellik kazandırıyor.
Ezine peyniri, aynı zamanda küçük çaplı gözeneklere sahiptir. Ezine peyniri, tat ve aroma bakımından ise hafif krema tadına sahip olmasının yanı sıra üretiminde uygulanan ısıl işlemden dolayı pişmiş süt aromasını hissedeceğiniz bir peynirdir.
3-Her 5 litre süte piyasada satılan 1/16000 kuvvetindeki standart peynir mayalarından bu mayanın kendi kapağının ¼ ü kadar(Dörtte biri) peynir mayası katılır.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur.
Peynir için maya da çok önemlidir. İnternetten, peynircilerden, aktarlardan ya da kendi peynirini yapan bir tanıdığınızdan peynir mayası alabilirsiniz. Ancak mayanız yoksa limon ya da sirke gibi asitli bir madde ya da peynir altı suyu kullanarak sütün kesilip peynirleşmesini sağlayabilirsiniz.
Ancak peynir yapımında çiğ süt kullanılması halinde hayvandan geçebilecek zoonoz hastalıkları riski bulunmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için süt kaynatılmakta kaynayan süte soğutulduktan sonra kalsiyum Klorür katılmaması nedeniyle iyi bir peynir yapılamamaktadır.
Bu sütten 25 ml. alınarak 1/10'luk maya çözeltisinden belirli bir miktar, genellikle 1 ml. ilave edilerek ilk pıhtının görülmesine kadar geçen süre belirlenir. Ortalama 100 lt. 30°C 35°C'deki süte cinsine ve hava şartlarına göre 1015 ml maya kullanılması tavsiye edilir.
Sütü derin bir tencerede kısık ateşte kaynatın. Kaynadıktan sonra ocak alıp sıcaklığı 36-37 dereceye gelene kadar bekletin. İstenen ısıya ulaşınca peynir mayası ilave edin ve tahta kaşık yardımıyla karıştırın ve tencerenin kapağını kapatıp temiz bir bezle sarın. Mayalanma işlemi için oda sıcaklığında 1,5 saat bekletin.
Su en iyi çözücüdür. Bu sebeple tuz oranı çok fazla olan peynir, yeterli genişlikte bir kaba su koyularak bu suyun içerisinde bekletilebilir. Ancak bu işlemin günlük olarak yapılması gerekir. Özellikle kahvaltıda az tuzlu peynir tüketebilmek için, tüketilecek miktardaki peynirin geceden suda bekletilmesi gerekir.
Beyaz peynir; ambalajı açıldıktan sonra, peynirin her tarafı suyun içinde kalacak şekilde ve içme suyuna, ortalama 1 çorba kaşığı kadar tuz eklenerek hazırlanan sıvıda saklanabilir.
Peynir mayası çeşitleri aslında elde ediliş şekillerine göre üç gruba ayrılır. Bunlar mikrobiyal, genetik ve hayvansal peynir mayalarıdır.
Şirden Peynir Mayası 250 ml Fiyatı 118,86 TL.
çok sorulan sorulardan biri de şirden maya ile yapılan peynirin kokması. Şirdenin kendine has kokusu olduğu için peynirin de kötü kokacağı düşünülür. Fakat şirden doğru ellerde hijyenik koşullarda kurutulduğu takdirde asla kokmaz.
Yapılışı: Bir tencere içerisine koyduğunuz süte şirden mayasını ve koyu ayranı ekleyerek hafifçe karıştırın. Daha sonra tencerenin kapağını kapatıp yoğurt mayalar gibi sararak ılık bir ortamda 1,5 saat kadar bırakın. 1,5 saatin sonunda kapağı açtığınızda sütün pıhtı haline geldiğini göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri