Kızıl Goncalar Vaktı Vifak sükûnet zamanı anlamına geliyor. Uyum zamanı veya denge zamanı olarak tercüme edilen Türkçe bir deyim olan Vaktı Vifak kararı alındı. Vaktı Vifak deyimi iç huzur ve denge durumuna ulaşma fikrini somutlaştırıyor.
“Kızıl goncanın sosyolojik önemi, bir sosyal hareketin sembolü olarak güçlü bir mesaj iletme yeteneğinde yatmaktadır. Kızıl gonca, özgürlük, devrim ve kadın hakları gibi güçlü kavramları temsil eder. Bu çiçek, bu kavramlara olan bağlılığı ifade etmek için sosyal hareketler tarafından kullanılmaktadır. “
İsmailağa Cemaati son olarak, tarikat gölgesinde küçük yaşta evlendirilen kız çocuğunun hikayesini anlatan Kızıl Goncalar dizisini hedef göstererek yayından kaldırılmasını talep etmesiyle gündeme gelmişti.
Kızıl Goncalar dizisinde yer alan vaktı mekat sahnesi sosyal medyada en çok konuşulan konular arasında yer aldı. Vaktı Mekat, bir kişinin işlediği günahı ikrar etmesi veya bedelini ödemesi durumunu ifade ediyor.
Vaktı Mekat; bir kişinin işlediği günahı ikrar etmesi veya bedelini ödemesi durumudur.
İlgili 15 soru bulundu
Bu iki kelimeden ilki 'vakt' yani zaman diğer ise 'mekatıl' yani savaş, hesaplaşma, ceza demek. Bu iki kelimenin oluşturduğu Vakt-ı Mekatıl ifadesi bir tür ceza kesme anlamında kullanılır. Arapça kökenli olan bu ifade, günah işleyen bir kişinin bu günahı ikrar etmesi veya bedelini ödemesi durumunda kullanılır.
Makat egzaması olarak da bilinen anüs egzaması; makatta kızarıklık, döküntü gibi problemlere yol açan bir egzama çeşididir. Makatta en sık kaşıntı yapan hastalık olması sebebiyle son derece rahatsız edicidir. Yağ salgısının çok fazla olduğu makat bölgesinde olduğu için “yağlı egzama” sınıfına girer.
Vakt-ı Mekatıl, Vakt yani vakit, zaman kelimesi ile Mekatıl savaş, hesaplaşma, ceza anlamındaki kelimenin birleşimiyle oluşur. Arapça kökenli Vakt-ı Mekatıl halen tarikat, cemaat gibi yapılarda uygulandığı iddia edilen bir tür ceza kesme, hesaplaşma yöntemi olarak bilinir.
Vakti Vifak, "sükûnet zamanı", "uyum zamanı" veya "denge zamanı" olarak tercüme edilen Türkçe bir deyimdir. Bu deyim, iç huzur ve denge durumuna ulaşma fikrini somutlaştırır. Her şeyin uyum içinde olduğu ve hayatın sorunsuz aktığı bir zamanı ifade eder.
Kızıl Goncalar dizisinde merak dikkat çeken karakterlerden biri de Sadi Hüdayi Güneş oldu. Sadi Hüdayi Güneş tarikatta varis, tarikatın sözcüsü. Yeğeni Cüneyd'i korumak en büyük önceliği Sadi Hüdayi Güneş' Erkan Avcı hayat veriyor.
Kızıl Goncalar dizisi ile ilgili RTÜK'e gelen şikayetler üzerine inceleme başlatılacağı açıklandı. Bu gelişmenin ardından dizinin yapımcı şirketi Gold Film, çekimler için alınan izinlerin iptal edildiğini duyurdu.
Çünkü RTÜK verdiği yayın durdurma kararını Bölge İdare Mahkemesi onayladı. Karara göre, "toplumun milli ve manevi değerlerine aykırılıklar" bulunduğu gerekçesiyle verilen iki kez program durdurma cezası nedeniyle yayınlanmayacak. Kızıl Goncalar Yayından Kaldırıldı mı? Kızıl Goncalar yayından kaldırılmadı.
Faniler Tarikatı gerçekte var mı? Kızıl Goncalar dizisi ile gündem olan Faniler Tarikatı gerçekte yok. Faniler Tarikatı, dizide hicivsel bir anlam taşıyor. Nakşibendi Tarikatı: İslam'ın Hanefi mezhebine bağlı olan Nakşibendi tarikatı, manevi öğretileri ve tasavvuf geleneği ile tanınır.
Kızıl Goncalar; seküler bir Atatürkçü olan Levent ve mutaassıp bir tarikatın içinde yaşayan Meryem'in kaderlerinin kesişmesini konu alıyor. Dizinin gerçek hikaye ya da uyarlama olduğuna ilişkin bir ibare bulunmuyor.
Kızıl Goncalar dizisinin gerçek bir hikayeden uyarlama olup olmadığına dair resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak dizi Halit Ziya Uşaklıgil'in aynı eserinden uyarlanmıştır. Bu nedenle dizinin tamamen kurgusal bir hikayeye sahip olması muhtemel.
"Vakti vifak" ifadesi, Osmanlıca kökenli bir terim olup, "dostça bir fikir üzerinde birleşmek, samimi anlaşmak, barış, uygunluk, uyum ve birbirine uyma" anlamlarına gelmektedir. Bu ifade, genellikle insanlar arasında uyumlu ve barışçıl ilişkilerin kurulmasını, fikir birliği ve anlaşmanın sağlanmasını ifade eder.
Güneşin doğmasından yükselmesine kadar olan zaman diliminde, güneş tam tepe noktasındayken ve güneşin batma zamanında namaz kılmak hadislerde yasaklanmıştır. Bu vakitlere kerâhet vakitleri denilir.
Güneşin doğmasından önce beliren tan yeri ağarması. Oruçlunun belli bir zaman içinde kendini bazı şeylerden alıkoyması anlamında fıkıh terimi.
Zeval kelimesi, öğle namazı vaktini belirlemek için kullanılan bir fıkıh terimidir. Güneşin tam tepe noktasına gelip kısa bir süre için gölgelerin kısalıp uzamasının durduğu vakte, zeval vakti denir. Ayrıca gün ortası ve öğle zamanı anlamlarına da geliyor.
a) Sabah namazının sünneti hariç olmak üzere imsak vakti girdikten sonra, güneş doğuncaya kadar olan sürede, b) İkindi namazını kıldıktan sonra güneş batıncaya kadar olan sürede, c) Akşam namazı vakti girdiğinde farz kılınmadan önce, d) Cuma günü hatibin minbere çıkmasından sonra (Merğînânî, el-Hidâye, I, 269-271).
Farz ve Nafile bütün namazların kılınmasının mekruh olduğu vakitler üçtür: Güneşin doğuşundan itibaren ışınları gözleri kamaştırır hâle gelinceye kadarki sabah vakti, kerahat zamanıdır. Bu vakit, güneşin doğuşundan sonraki takriben 45-50 dakikalık bir zamandır.
Yani öğle kerâhet vakti 12:47 – 13:09 arasıdır. Sidneyde ise, Öğle vakti olan 12:05'den 17 dakîka öncedir. Yani öğle kerâhet vakti 11:48 – 12:05 arasıdır.
Perine ya da halk arasında bilinen adıyla apış arası, makat ile testis torbalarının arasında kalan bölgedir. Bu bölgeden girilerek üretra bulunur ve buraya ağızlaştırılır. Bu işleme perineal üretostomi adı verilir.
Tuvalet (dışkılama) sonrası makat bölgesinin su ile temizlenmesi ve tahriş edilmeden kurutulması gerekir. Kurutma için tuvalet kağıdı tahriş etmeden kullanılmalıdır. Makat bölgesi temizliği sonrası bu bölge ıslak bırakılmamalıdır. Nemli ortamlarda mikroplar ve mantar kolay ürer.
Makattan kan gelmesinin başlıca nedenleri hemoroid, kabızlık, anal fissür, fistül, kolorektal kanser, inflamatuar bağırsak hastalığıdır. Makattan taze kan gelmesine sebep olan ancak az görülen durumlar ise ülser, enfeksiyonlar, anal polipler ve gastrointestinal problemlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri