Îcâb, evlilik akdi inşâ etmek üzere ilk olarak ortaya konulan irade beyanıdır. Kabûl ise, evlenme konusunda îcâbdan sonra ifade edilen irade beyânıdır. Hanefîlere göre karşılıklı olarak ortaya konan irade beyanının rızaya dayanması ise nikâh akdinin şartıdır.
Tüm Hukuk Sistemlerinde, sözleşmenin oluşabilmesi için en az iki karşılıklı ve birbirine uygun iradenin bulunması gerekmektedir. Hukuk terminolojisinde bunlara, öneri (icap) ve kabul denilmektedir.
Kızı veya kız kardeşiyle sınırlı olmayan birine veli bulunan 2 kişinin, herhangi 2 kadını, karşılıklı olmak şartıyla birbirlerine mehir olmaksızın nikahlamasıdır. Şiğar nikahında mehir olmadığı için alimlerin ittifakıyla bu nikah caiz görülmüyor.
Cahiliye Arapları arasında yaygın olan nikâh şekli maruf ölçülere göre kızın istenmesi, velinin evlendirmesi ve mehir ödenerek, şahitler huzurunda kıyılan nikâhtır. Gerçekleştirilen akit, ticarî bir akde benzer. Bu nikâh, İslam döneminde kıyılan nikâhla hemen hemen aynıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Dini açıdan gerekli görülen dini nikah resmi nikahla birlikte kıyılabilir. Dini nikahın tek başına hiçbir hükmü bulunmaz. Resmi nikah ise yasalar önünde kişilerin evli olduğunun göstergesidir.
İmam, evlenecek kişilerin, şahitlerin isimlerini, anne/baba isimlerini bir kağıda yazar. Kuran'dan ilgili ayet ve hadisler okur. Önce kadına, sonra erkeğe üçer defa "bu kadını/erkeği kabul ettin mi" diye sorar. Şahitlerin huzurunda bu nikahı gerçekleştirir.
Muta nikahı, bir kadın ve bir erkeğin birlikteliğinin, belirli bir ücret karşılığında ve belirli bir süre boyunca, dini olarak onaylanması amacıyla yapılmaktadır. Muta nikahı özellikle İran'da sıklıkla uygulanan bir nikah türüdür ve farklı şekillerde de yorumlanabilmektedir.
misyar nikahı: sorumluluk almadan birarada yaşama. kadın babasının evinde kalıyor, erkek istediği zaman kadının yanına gelip gidiyor. erkek eşinin hiçbir ihtiyacına karışmıyor. misfar evliliği: sadece yolculuklara veya gezilere münhasıran yapılan evlilikler .
Şiğar nikahı/berdel: Karşılıklı nikah
Şiğar nikahında mehir olmadığı için alimlerin ittifakıyla bu nikah caiz görülmüyor.
Muhâlea kelimesi "ha-le-a" ) ďĥì ( sözlükte elbiseyi veya ayakkabıyı çıkarmak anlamına gelmektedir.5 Terim olarak ise kocanın eşinden veya bir başkasından aldığı bir bedel (ıvaz) karşılığında belli sözlerle eşinden ayrılmasıdır.
Bunlardan en önemlisi okullarda ve şehirlerde yayılan örfi nikah. Söz konusu nikahta iki kişi, ailelerine haber vermeden ve iki tarafın yerine getirmesi gereken görevleri yapmadan şahitler huzurunda nikah kıyarak evleniyor.
BATIL EVLİLİK NEDİR
Eşler arasındaki akrabalık bağları, çok yakın akraba olmaları yeni yapılacak olan evliliği batıl kılar. Evlilik oluşturulmadan Aile Avukatı nıza veya Boşanma Avukatı nıza danışmada fayda sağlayacak durumlar olabilir.
islama göre bu konuda bir sözlü şart bulunmamaktadır. nikah memuru zaten "kabul ediyor musun" gibi bir şey söyler, buna "evet" dediğinizde de bu yeterlidir. bu bir irade beyanıdır, etraftaki insanlar anlıyorsa yeterlidir. başka bir ifadeye gerek yoktur.
Nikâhın unsurlarıyla alakalı şartlara denir. Bu şartlardan birinin eksik olması halinde nikâh batıldır. hiç bir sonuç ifade etmez. kadar mevkuf (askıda hükümsüzlük) olarak adlandırılır. Onay olmaması halinde hiçbir sonuç doğurmaz.
a)öneri(icap): Sözleşmenin kurulmasını sağlamak üzere yapılan çağrıdır. Öneri tek taraflı ve karşı tarafa varması gereken irade açıklamasıdır. Öneride bulunan kişiye icapçı denir. Öneride sözleşmenin esaslı unsurları olmalıdır.
Acem nihakı ya da muvakkat nikahı olarak da bilinen Muta nikahı, İslamiyet'in ilk yıllarından kalan ve Şia'nın birçok mezhebinde ve Rafizilik'te halen uygulanan bir nikah şekli. Bu nikaha göre, erkek, rızası olan bir kadınla belirli bir ücret karşılığında anlaşarak, belirli bir süreliğine evleniyor.
Misfar, seferde bulunmak manasındadır. Misyaf, yazlıkta vakit geçirmek demektir. Mut'a ise belirli bir süre faydalanmak demektir.
Öz: Erkeğin kadına vereceği belirli bir bedel karşılığında belirli bir süre bir erkekle bir kadının karı-koca hayatı yaşamaları hususunda anlaşmaları şeklinde tanımlanan müt'a nikâhı, İslâm öncesi Arap toplumlarında var olduğu bilinen bir evlilik çeşididir.
Müt'a veya Muta nikâhı (Arapça: زواج المتعة Zawāj al-Mut'ah veya نكاح المتعة Nikāh al-Mut'ah), ilk Müslüman toplumunda ve günümüzde bazı Şii mezheplerinde uygulanan kadın ve erkeğin belirli bir süre ve ücret karşılığında anlaşarak başlattıkları bir evlilik çeşididir.
İslam öncesi Arap toplumunda kullanılan dört çeşit nikâh vardır. Hz. Ayşe'nin bildirdiğine göre İslam'dan sonra bunlardan biri uygun görülmüş ve devam ettirilmiştir. Bu da kişinin beğendiği bir kızı velisinden istemesi, mehrini vererek, anlaşma çerçevesinde, onunla evlenmesidir.
Hülle, bir erkeğin, üç talakla boşadığı eşi ile tekrar evlenebilmesi için, o kadını rızasıyla başka bir erkekle nikahlayıp, bir geceliğine zifafa sokması demektir.
Nikâh akdi esnasında hükmî kirlilik sayılan; hayız, cünüplük ve abdestsizlikten temiz olmak nikâhın geçerli olması için şart değildir. Bu nedenle âdetliyken kıyılan nikâh geçerlidir.
Erkeğin eşine boş ol, seni boşadım, seni terk ettim gibi ifadeler kullanması nikahı bozar. Erkeğin 3 kez eşine "boş ol" demesi durumunda nikah düştüğü gibi nikahın geri dönüşü de yoktur. Erkeğin eşine, "babanın evine git, defol evimden git ya da cehenneme git" gibi ifadeler kullanması nikahı düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri