Kızıl hastalığı, bakterinin üst solunum yollarına yerleşme eğilimi nedeniyle, damlacık yoluyla başkalarına hızla bulaşabilir. Damlacık yoluyla bulaşma, hastanın ağız veya burun salgılarının öksürük, hapşırma veya temas yoluyla başka yüzeylere ulaşması ya da doğrudan sağlıklı bireylere teması ile gerçekleşebilir.
Özellikle çocuklarda sıklıkla görülen kızıl hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır damlacıklar yoluyla kişiden kişiye bulaşır. Kızıl hastalığı olan bir kişi yakınınızda hapşırıp öksürürse bakteriler su damlacıkları aracılığıyla havaya karışır.
Enfeksiyon, belirtilerin başlamasından iki ila beş gün önce başkalarına bulaşmaya başlar. Hastalık, enfekte kişinin tükürüğünden ve burun salgılarından hapşırma veya öksürme yoluyla çevreye yayılan damlacıklarla temas sonucu bulaşabilir.
Özellikle 5-15 yaş arası çocukları etkileyen bu hastalık, yetişkinlerde de görülebilir. Erken dönemlerde tedavi edilmesi ile birlikte iyileşmeyi hızlandırır. Kişiden kişiye öksürük veya hapşırma gibi yollarla bulaşabilir.
Kızıl hastalığına neden olan bakteriler vücutta yayılarak akciğer, böbrek, deri, kalp ve kulak gibi organları enfekte edebilir ve hasar verebilirler. Bu nedenle semptomların şiddetli seyrinde mutlaka uzman doktor kontrolünde tedavi yapılmalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Kızıl hastalığı streptokok bakterilerinin boğaz enfeksiyonu sonrası ortaya çıktığı için klinik belirtiler de bu kapsamda kendini gösterir. Hastalar belirtileri hissetmeden 2 ila 5 gün önce hastalık bulaşıcı hale gelir ve burun-ağız salgılarının devam ettiği süre boyunca bulaşıcılığını sürdürür.
Kızıl hastalığının en yaygın belirtisi deride görülen ve hastalığa adını veren kızıl döküntüdür. Bu kızarıklık deride güneş yanığı gibi görünür ve temas edildiğinde zımpara kağıdı gibi hissedilir. Tipik olarak yüzde veya boyunda başlar ve gövdeye, kollara ve bacaklara yayılır.
Döküntü genellikle belirtiler ortaya çıktıktan sonraki ilk iki günde ortaya çıkabileceği gibi belirtilerden önce ve belirtilerden sonraki yedi gün içinde de ortaya çıkabilir. Öksürük, ses kısıklığı, burun akıntısı olmaması ile karakterizedir.
Diğer isimler arasında morbilli, rubeola, kırmızı kızamık ve İngiliz kızamığı bulunmaktadır. Alman kızamığı olarak da bilinen kızamıkçık ve roseola, birbiriyle ilgisi olmayan virüslerin neden olduğu farklı hastalıklardır.
Bu döküntüler genellikle kaşıntısız olmasıyla alerjik hastalıklardan ayrılır. Oluşan döküntüler ateş düştükten sonra 3 gün içerisinde kendiliğinden solarak iyileşir. Çoğunlukla kış ve bahar aylarında görülme sıklığı artar ancak yılın her döneminde vakalar görülebilir.
Toksin oluşturacak bakteriyofaja sahip olmaları halinde hastalık ortaya çıkar. Bunların farklı serotipleri olması nedeniyle insanlar birden fazla kere bu bulaşıcı hastalığa yakalanabilirler. Kızıl, damlacık enfeksiyonu ile ya da hastalıklı kişinin salgılarıyla doğrudan temas yoluyla bulaşır.
Vitamin eksikliği: Vücudunuz folik asit veya B-12 vitamini bakımından yetersizse, diliniz görünüşte kırmızı olabilir. Coğrafi dil: Bu iyi huylu (zararsız) rahatsızlık, dilinizin üzerinde düzensiz kırmızı lekelerin görünmesine neden olur.
Boğazda veya damakta küçük kırmızı noktalar strep boğaz enfeksiyonunun yaygın belirtileridir. Ateş, ağrılı yutkunma, kırmızı ve şişmiş bademcikler ile boyundaki lenf bezlerinin şişmesi enfeksiyonun diğer semptomlarıdır.
Strep A kaynaklı boğaz enfeksiyonu için antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Antibiyotikler bulguların süresini yaklaşık bir gün azaltmaktadır. Tedavideki amaç ciddi komplikasyon gelişimini azaltmaktır. Parasetamol ve/ya ibuprofen gibi tedaviler de semptomlara yardımcı olabilmektedir.
Çocuklarda sıklıkla görülen döküntü nedenlerinin başında viral enfeksiyonlar önde gelir ve çoğunlukla ateş eşlik eder. Suçiçeği, kızamık, kızamıkçık, 5.hastalık, 6.hastalık, el-ayak-ağız hastalığı örnek gösterilebilir.
Kızamık olan çocuğa ne yedirmeli? Kızamık olan çocuğun bağışıklığını güçlendirmek ve gerekli olan vitaminleri vücuda almasını sağlamak için flavonoidler açısından zengin olan sebze ve meyve tüketmelerine yardımcı olmak gerekir.
Kızamık döküntüsü, ilk semptomlardan birkaç gün sonra, (yaklaşık olarak virüse maruziyetten 14 gün sonra (7-18 gün) ) genellikle yüz ve üst boyun bölgesinden bir döküntü başlar. Yaklaşık 3 gün içinde döküntü tüm vücuda yayılır. Döküntü 5-6 gün sürdükten sonra kaybolur.
BETA enfeksiyon tedavisinde penisilin türevi antibiyotikler kullanılmaktadır. BETA enfeksiyonu tedavisinde kullanılan penisilin türevi ilaçlar ağızdan alınacaksa 10 günlük antibiyotik tedavisi önerilmektedir. Bunun yanında kalçadan enjeksiyonla tek doz penisilin de BETA tedavisinde kullanılabilmektedir.
Dil kırmızı renkli ise besin eksikliği vitamin eksikliği anlamı çıkarılabilir. Özellikle kırmızı dil b vitamini ve demir eksikliğini işaret eder. Dil parlak kırmızı renkte ise kalp rahatsızlıklarının ve kan rahatsızlıklarının belirtisidir. Dil mor renkte ise yüksek kolesterolün habercisidir.
Rozasea hastalığı yüzde, burun ve göz-kirpik dipleri gibi yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde, kızarıklık ve küçük cilt lezyonları şeklinde gözlenen bir cilt rahatsızlığıdır. Ortaya çıkan bu semptomlar haftalarca veya aylarca sürebilir ve belirli zamanlarda şiddetini artırarak alevlenebilir.
Altıncı hastalık viral enfeksiyonlar içinde çocukluk çağında ateşli havaleye (febril konvülziyon) en sık neden olan viral enfeksiyondur. Ateş 4 ile 7 gün arasında devam edebilmekte ve bu sürede çocukta halsizlik, iştahsızlık ve boyun lenf nodlarında şişme olabilmektedir.
Strep A Enfeksiyonu Tehlikeli mi? Strep A nadir de olsa A grubu streptokoksik enfeksiyona neden olabilir ve bu durum ölümcül sonuçlar yaratabilir. Bu enfeksiyon, bakterilerin bağışıklık sistemine geçmesi ile yaşanır. Hastalık durumunda kişide şiddetli kas ağrıları ve 38 derecenin üzerinde yüksek ateş görülür.
Genellikle 5-15 yaş arasındaki çocuklarda daha sık görülüyor. Strep A bakterisi sinüzit, zatürre, eklem iltihabı, irinli burun iltihabı (bebeklerde daha sık), kanda enfeksiyon ve geç dönemde böbrek iltihabı oluşturabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri