Sarmanın yanına sebze çorbası, patates salatası, cacık, börek, közlenmiş patlıcan salatası ve kabak mücver gider. Salata olarak sarmanın yanına marul salatası önerilir. İçecek olarak ise ayran ya da gazlı içecekler sarmanın yanına gider.
Güvecin ya da döküm tencerinin altına birkaç lahana yaprağı yerleştirin. Üzerine kaburgaları dizin. Biraz tuz ve karabiber ekleyin. İçi: Derin bir kasede incecik kıyılmış, soğanları, taze baharatları ve diğer iç malzemesini iyice harmanlayın.
İlgili 25 soru bulundu
Pişmiş sarma kokusu duymaya başladığınızda kapağını açıp çatalla tabağı ve üste örttüğünüz yaprakları hafifçe kaldırın. Üst tarafa koyduğunuz pirinçler pişmişse eğer sarmalarınız pişmiş demektir.
Lahanalarınızı sarmalık ebata küçültün, iç ekleyerek sarın. Tencerenize dizdiğiniz sarmalara limonsuyu ve küçük doğradığınız sarımsakları ekleyin, dolma seviyesinden 1 parmak eksik sıcak su koyarak, dolma kapağı veya porselen kapak kapatarak 40-50 dk pişirin.
Sarmış olduğunuz tüm lahanaları sırt sırta dizin. Ayrı bır sos tenceresinde 2 yemek kaşığı sıvıyağ ile bir yemek kaşığı salçayı kavurun. Bir miktar su ile açın ,içine tuz ve çay kaşığının ucuyla şeker ekleyin ve lahanaların üzerine dökün. Kapağını kapatarak kısık ateşte sarmalarınızı pişirin.
Öncelikle, tencerenin dibine kullanmadığınız damarlı yaprakları serin. Bu kısımda, domates kabuğu yada halka soğan dilimleri eklemeniz lezzeti katlayacak. Sarmalarınızın daha parlak görünmesini istiyorsanız, üstüne biraz zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Limon dilimlerini eklemek de olmazsa olmazlar arasındadır.
Eğer bir gece önceden suya yatırmayı unutursanız aynı gün içinde yaprak sarmaları sarmaya başlamadan önce salamura yapraklarınızı ılık suda 2-3 saat kadar bekletebilir, hiç vakit bulamazsanız kaynattığınız suya atıp bir süre beklettikten sonra çıkarabilirsiniz. Bu, sert yaprakların da yumuşamasını sağlayacaktır.
Çorba her mevsim rahatlıkla tüketilebilen besinlerden birisidir. Lahana sarması ile beraber tüketilecek olan sebze çorbası da hem besleyici hem de lezzetli olmaktadır. Sizlerde lahana sarmasından önce sıcak bir sebze çorbası tüketerek midenizi rahatlatabilirsiniz. Sarma yanına yakışan isimlerden birisi de yoğurttur.
Kereviz salatası tarifi
Kuru patlıcan, ıspanak, pırasa derken kışın en şifa dolu sebzelerinden kerevizi de unutmak olmaz. Özellikle yoğurtla bir araya geldiği bu nefis meze söz konusuysa lahana sarmasının yanına ondan çok yakışan olmaz.
Domates rendesini de suyunu çekene kadar kavurduktan sonra pirinci, şekeri ve tuzu ilave edin. İçine bir çay bardağı ılık su ekleyip pirinçler suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Ocaktan aldığınızda içine kıydığınız dereotu, maydanoz ve naneyi ekleyin. Baharatları da ekleyip güzelce karıştırın ve ılınmaya bırakın.
Faydalı Bilgiler: Yaprak Sarmasının İçine Neler Konur? Yaprak sarması yaparken gerekli olacak malzemeler öncelikle az damarlı ve taze asma yaprağı olacak. İç harcını hazırlamak için de gerekli olan malzemeler zeytinyağı, kuru soğan, pirinç, dolmalık fıstık, kuş üzümü ve arzuya göre ekleyeceğiniz baharatlar olacak.
Zeytinyağı ve limon ekledikten sonra sarmaların üzerine hafif bir şekilde sıcak su ilave etmeniz gerekmektedir.
Sarmanın püf noktaları:
İç harcınızdaki pirinç, bulgur gibi malzemeleri önce sıcak suda bekletirseniz nişastasından arınır ve sarmalar daha yumuşak olur. Pişerken dağılmamaları için sarmaları tencerenin tabanına sıkı sıkı yerleştirin, mümkün olduğunca tek sıra dizin, üzerlerini pişerken porselen bir tabakla kapatın.
dolma içi fazla gelirse, su ekleyerek çorba yapılabilir, başka çorbalara, yemeklere katılabilir, etli veya etsiz pilav yapılabililir.
Nahna Küftesi (Malatya Lahana Sarması)
Malatya'da köfte olarak adlandırılır. Bu köfte Malatya'da nahna küftesi adını alır.. Malatya Pöçüklü Lahana Sarması / Malatya Nahna Küftesi 27.07.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Tamamen soğuyunca dolaba kaldırıyoruz. Mümkünse bir gün dolapta dinlendirip ertesi gün servis ediyoruz. Afiyet olsun.
Soğanlar kavrulunca kıyma ve salça eklenir, karıştırılır. 10 dk kadar bu şekilde kavrulur. (kıymanın iyice erimesi lazım) Ardından tüm baharatlar, tuz ve toz şeker eklenir. (bunları tercihe göre pirinç ve bulguru ekledikten sonra da ekleyebilirsiniz) Baharatlardan sonra yıkanıp süzülen pirinç ve bulgur eklenir.
Üzerlerine tuz, bir tatlı kaşığı şeker, bir çay bardağı zeytinyağı ve iki su bardağı sıcak suyu ilave edilip yirmi - otuz dakika kadar orta hararette pişirilir. 4) Lahana sarmaları pişer.
İçi oyulan lahanayı lahananın sığabileceği kadar geniş içi tuzlu ve sirkeli suda içe dönük haşlayın (haşlama süresi halk arasında öldürene kadar denilir yani sarılacak yumuşaklığa gelmesi ) . Şayet böyle zorlanırsanız yaprak yaprak da haşlayabilirsiniz.
Sarmamız piştikten sonra ocağın altını kapatıp bir tavaya zeytinyağını ve salçayı koyuyoruz. Salça pişince ocağı kapatmadan hemen önce ezdiğimiz sarımsağı, naneyi ve pul biberi de ekliyoruz. Sosumuzu sıcakken tencerede sarmaların üzerine döküp yaydırıyoruz. Afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri