Findeks Kredi Notu; kişilerin kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarındaki ödeme alışkanlıklarına, limit ve borç durumlarına, yeni kredili ürün açılışlarının yoğunluğu gibi detaylara göre hesaplanan nottur. Findeks Kredi Notu 1-1900 arasında değişir. Not 1'den 1900'e doğru ilerledikçe risk seviyesi azalır.
Kredi notu aralıkları
Bu sisteme göre kredi kullanma olasılığınızın en düşük olduğu aralık 0 ile 699 puan aralığıdır. Kefil ve ipotek göstererek kredi kullanımı mümkün olan puan aralığı ise 700 ile 1099'dur. 1100 - 1499 puan aralığı daha az risklidir. İhtiyaç kredisi kullanabilirler.
1100-1499 puan arası: Az riskli olarak nitelendirilen bu gruba dahilseniz gelirlerinize odaklı incelenen başvurunuzun kabul edilme olasılığı bulunmaktadır. 1500-1699 puan arası: İyi olarak nitelendirilen bu gruba ait bireylerin başvuruları yüksek ihtimalle kabul edilir.
Normal şartlarda müşteri kredi notları 1-6 ay arasında yükselir, ancak kara listeye düşmüşseniz bu süre 2 yıla kadar uzayabilir, ödemelerinizi düzene sokarsanız kredi notunuzun kolaylıkla yükselebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Bu noktada krediyi komple kapatmak için erken ödeme yapılması durumunda kredi notunuz etkilenmeyecektir. Ancak erken ödeme öncesinde kredi taksitleri geciktirilmeden zamanında ödendiyse, banka bunu olumlu skor olarak işler ve kredi notunu olumlu anlamda katkısı olur.
Kredi Notu 1 Ayda Kaç Puan Yükselir? Kredi notunuzu ayda en az 100-150 puan artırmanız mümkün.
İş Bankası, Ziraat Bankası, TEB, Akbank, Garanti BBVA, Vakıflar Bankası, Odeabank, Akbank ve Fibabank gibi büyük kurumlar kredi notu ortalama 800 olan kişilere kredi verebiliyor ancak hatırlatmalıyız ki bu tamamen bankanın inisiyatifinde ve düşük bir ihtimal.
Riskli kredi notu kapsamında değerlendirilen; yani puanı 1 ila 699 arasında olan kişiler, bloke teminatlı kredi kartlarına başvuru yapabilir. Notu 700 puan ve üstünde yer alan banka müşterilerinin ise çalışma durumlarına ve gelir beyanlarına göre kredi kartı sahibi olmaları mümkün.
1100 - 1499 puan aralığı: Az risk grubuna sahiptir. Büyük olasılıkla kredi alabilir. Ancak, kefil istenebilir. 1500 - 1699 puan aralığı: Kredi alma ihtimali yüksek bir gruptur.
Bu nedenle ek hesap kullanımı kredi notunu da etkiler.
Kredi Notu; 1 - 699 çok riskli, 700 - 1099 orta riskli, 1100 - 1499 az riskli, 1500 - 1699 iyi, 1700 - 1900 çok iyi aralıklarında değerlendirilmektedir ve bankaların kredi vermesi için kredi notunun 1500 ve üstü olması gerekmektedir. Kredi notu 0-1900 puan arasında hesaplanır.
Söz konusu bileşenler üzerinden hesaplanan kredi notunuz 1 ile 1900 arasında bir değer alır. 1900 en yüksek puandır. 0 (sıfır) puan ise bankalar ile daha önce hiçbir çalışma yapmadığınız anlamına gelir.
Çekebileceğiniz maksimum ihtiyaç kredisi tutarı yasalarla sınırlandırılmıştır. Buna göre aylık taksit ödemeleriniz, belgelenebilir aylık gelirinizin %50'sini geçemez. Yüzde elliye kadar olan kısım için kredi kullanmanız mümkün.
Notunuzu olumlu yönde etkilemek isterseniz birden fazla faktörü değerlendirmek zorundasınız. Kredi notu sorgulamak, kredi notunu düşüren durumlar arasında yer almıyor.
Bankadan bankaya değişiklik göstermekle beraber; kurumsal bankalar genellikle kredi notu 900'ün veya 1000'in altında olanmüşterilere kredi vermek istemezken, 1200'ün üstünde olanlara daha kolay şekilde kredi verebilirler. Kredi notunuz yükseldikçe finans kurumlarındaki prestijiniz artar.
Bunun için, Turuncu Ekstra programına katılıp Banka Kartı'nızdan alışveriş yaparak veya vadesiz hesabınızdan fatura ödeyerek kredi tutarınıza göre aylık 2.000 veya 4.000 puan toplamanız yeterli.
2023 yılı itibariyle İş Bankası, ING, Enpara, Akbank, TEB ve Vakıfbank; ipotek, kefil ve gelir belgesi istemeden kredi çekme imkânı veriyor. Söz konusu bankaların mobil ve internet bankacılığı üzerinden hızlıca kredi başvurusu yapmak mümkün.
Notu etkileyen bilgilerin büyük kısmı günlük olarak güncellenmekte ancak bazı bilgiler aylık olarak güncellenmektedir. Finansal kurumların paylaştıkları bilgilerin raporu etkileme süresi yaklaşık 2 gündür. Geciken bir borcun ödenmesi, kredi notunu aynı gün içinde etkilememektedir.
Borç ödemesindeki gecikmeler kredi notunu düşürüyor
Orandan da anlaşılacağı üzere en önemli etken ödeme alışkanlığı. Ödemelerin gününde ve düzenli yapılması kredi notunu yükseltiyor. Borçların geri ödenmesinin gecikmesi ya da temerrüde düşmesi kredi notunu düşürüyor.
Aktif hesaplar kullanıcılara gereksiz borçlar çıkarabiliyor. Yıllar önce açık kalan bir nakit avans hesabı borç faiziyle yüklü bir borç altına girmenize sebep olabiliyor. Kullanılmayıp unutulan bir hesap Findeks kredi notunuzun düşmesine sebep oluyor.
Geciken ya da Kaçırılan Ödemeler
Kredi kartı veya kredi ödemelerinin gecikme ile yapılması yalnız faiz ödemeye değil, kredi notunda da düşüşe sebep oluyor. Ödemelerin gecikmemesi adına kişilerin otomatik ödeme talimatı oluşturması tavsiye ediliyor. 1 gün bile gecikme yaşanması kişinin finansal sicilinde iz bırakıyor.
Erken Kredi Kapatmak Kredi Notunu Etkiler Mi? Mevcut kredi ödemelerini zamanından önce yaparak krediyi erken kapatma yoluna giden pek çok kişi, kredi notunun olumlu ya da olumsuz değişip değişmeyeceğini merak eder. Kredi ve kredi kartı borçlarının erken kapatılmasının kredi skoruna doğrudan etkisi bulunmamaktadır.
Bireylerin kredi, ve kredi kartı gibi kredili ürünleri ödeme alışkanlıkları, mevcut hesap ve borç durumları, yeni çektikleri krediler, kredi kullanım sıklığı ve yoğunluğu kredi notuna en çok etki eden faktörler arasında sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri