Cevap: Bu hesaplarda esas alınacak vade başı/vade sonu kuru olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın saat 11'de açıkladığı USD/TRY, EUR/TRY ve GBP/TRY Döviz alış kurları kullanılacaktır.
Kur Korumalı TL Vadeli Hesapla ilgili tüm ödemeler TL cinsinden yapılacaktır. Ürün açılışlarında açılış tarihinde TCMB tarafından ilan edilen USD, EUR ve GBP döviz kuru dikkate alınacaktır.
Kur Korumalı TL Vadeli Hesabın vade sonu geldiğinde, TCMB tarafından ilan edilen döviz alış kuru ile hesap açılışındaki döviz alış kuru karşılaştırılır. Vade sonundaki kur getirisi hesabın faiz getirisinden yüksekse kur getirisinden yararlanılır.
Vade sonunda, faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik kapama ile kapatılarak, bakiye vadesiz hesaba aktarılacak olup yeniden vade uzatımı müşteri talebi ile yapılabilecektir.
Döviz veya altının TL'ye dönüşümü sırasında saat 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00'de ilan edilen alış kurlarından en güncel olanı üzerinden işlem yapılır. Vade sonunda saat 11:00'de ilan edilen döviz alış kuru ya da altın alış fiyatı ile bu dönüşüm kuru/fiyatı karşılaştırılarak getiri hesaplanır.
İlgili 32 soru bulundu
Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı Nedir? Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı müşterilerimize avantajlı TL faiz oranında getiri sağlayan ya da kurun faiz oranından daha fazla artması durumunda kur farkı korunması sunan bir vadeli mevduat ürünüdür.
Tüzel kişi, çeşitli sosyal ya da ticari amaçlar doğrultusunda bir araya gelenlere verilen isimdir. Kur korumalı mevduat ile döviz dönüşümlü mevduat hesaplarının farkı da bu noktada ortaya çıkar. Dönüşen kur korumalı TL vadeli mevduat hesabından yararlanmak için gerçek kişi olma şartı aranmaz.
Hesap açılışı ve vade bitiş tarihlerinde TCMB'nin saat 11.00'de açıklayacağı USD/EUR/GBP kuru baz alınır. Kur farkından kaynaklı gerçekleşebilecek olası kazancınız, mevduat faiz getirinizden daha yüksek olur ise, kur farkı hesabınıza yansıtılır.
Hesap açılışında referans kur olarak seçilen döviz cinsine göre TCMB tarafından ilan edilen saat başı döviz alış kurlarından saat 11:00 kuru açılış kuru olarak kullanılacaktır. Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesap vadesiz hesaba dönüşerek faiz hakkı ortadan kalkmaktadır.
Bu hesap türü, Türk Lirası'ndaki değer kaybından endişe duyanlar için mantıklı bir seçenek olabilir. Döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için: Kur korumalı mevduat hesabı, döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için mantıklı bir seçenek olabilir.
Kur korumalı mevduat hesabı , Türk Lirası'nın vade sonunda dolar, euro veya sterlin gibi dövizler karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki fark ödenmesini gerektiren, rekabetçi bir mevduat üründür.
Kur korumalı mevduat hesabında ise ek olarak mevduatınızı kur değişikliklerine karşı korumuş olursunuz. Kur koruması ile hesabınızın kapanış tarihindeki döviz kuru, hesabınızın açılış tarihindeki döviz kurundan yüksek ise aradaki fark size ödenecektir.
Bu miktar, kurda yaklaşık yüzde 26'lık bir artış olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla “kur korumalı mevduat hesabı” sahibi yüzde 16'lık faizin üzerine, kur farkından doğan kazancını da Hazine'den alacak. Yani 24 Aralık günü kur korumalı mevduat hesabına 10 bin lira yatıran bir kişi, 2 bin 627 lira kâr elde etmiş olacak.
Yenilenen hesaplarda vade tarihinde TCMB'nin saat 11:00'de ilan ettiği döviz veya altın alış kuru dönüşüm kuru olarak kabul edilir.
6 ay vade % 3,00. 12 ay vade % 4,00 faiz oranları üzerinden ek ödeme yapılacaktır.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı ile TL birikimlerinizi kurdaki değişimlere karşı korurken, aynı zamanda TL mevduatınıza faiz almaya devam edebilirsiniz. Bu üründe, vade sonunda, kur artışı ile TL mevduatınıza sunulan faiz oranı kazancı karşılaştırılır.
Yani bankalar vatandaştan döviz alırken (TL'ye çevirirken) resmi kuru baz alıyor. Fakat aynı bankalar vatandaşa dövizi çok yüksekten satıyor. Banka ismi zikretmeden ifade etmek gerekirse, bir kamu bankası 19,40'tan dolar alıyor ama satarken 20,52'ten veriyor. Bu hemen hemen bütün bankalar tarafından yapılıyor.
Nominal efektif döviz kuru, Türkiye'nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, Türk lirasının ağırlıklı ortalama değeridir.
YÖNETİLEN DALGALI KUR REJİMİ (MANAGED FLOATİNG EXCHANGE RATE REGİME) NEDİR? Resmi bir kur hedefi olmaksızın döviz kurlarının serbest olarak piyasada belirlendiği, ancak otoritelerin piyasaya döviz satmak veya piyasadan döviz almak suretiyle kurlara müdahale edebildiği kur rejimidir.
Yenileme talimatı olmayan hesaplar otomatik olarak kapatılacaktır. Hesabın vade sonunda yenilenmesinin tercih edilmesi halinde, vade sonundaki TL bakiye tutarını aşmayacak şekilde hesabın vadesi yenilenecektir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kur korumalı TL vadeli mevduata ilişkin belirlediği esaslara göre vadeden önce hesap bozulursa hem faizden hem de kur korumasından yararlanılamıyor ve ana parada eksilme meydana geliyor.
Cevap: Bu hesaplarda esas alınacak vade başı/vade sonu kuru olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın saat 11'de açıkladığı USD/TRY, EUR/TRY ve GBP/TRY döviz alış kurları kullanılacaktır. Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecektir.
Kur Korumalı Mevduat Hesabı
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı ile birikimlerinizi TL mevduatta %25,00'e varan faiz oranıyla değerlendirirken yabancı parada oluşacak kur değişimine karşı da koruyun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri