Müşterilerimizin Türk Lirası mevduatına belirlenen faiz oranında getiri sunarken aynı zamanda birikimlerinin yabancı para karşısındaki değerini koruyan vadeli mevduat hesabıdır. Bu hesabın aslında temelde vadeli mevduat hesabına benzer olduğunu söyleyebiliriz.
Kur korumalı mevduat, Türk Lirası cinsinden açılan bir mevduat hesabıdır ve açılan zaman itibariyle belirlenen kur fiyatı üzerinden hesabın bakiyesi korunur. Bu durum ise hesap bakiyesindeki Türk Lirasının değerinin kayıp yaşama riskinden korunmasını sağlar.
Vade sonunda kur farklılığının faiz oranı üzerinde olması durumunda oluşabilecek fark müşterimizin hesabına TL olarak yansıtılacaktır.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hesabının endekslendiği döviz düşerse kur korumalı mevduat faiz oranları dikkate alınarak hesaplanan gelir müşteri hesabına yansıtılır.
Bankalarla piyasa arasındaki kur makasının açılması, kur korumalı mevduatta (KKM) yatırımcının zarar etmesine neden oluyor. İktidarın ekonomi politikalarına uyum sağlamak için Merkez Bankası, 'arka kapı' satışlarıyla dövizi uzun süredir belli bir seviyede tutmaya çalışıyor.
İlgili 41 soru bulundu
Kur korumalı mevduat hesabı , Türk Lirası'nın vade sonunda dolar, euro veya sterlin gibi dövizler karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki fark ödenmesini gerektiren, rekabetçi bir mevduat üründür.
Türkiye, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemiyle 20 Aralık 2021 gecesi tanıştı. Sistemin hayata geçirileceğinin açıklanmasının hemen ardından, Türk lirası döviz kuruna karşı %40 değer kazanmıştı. Aralık 2021'de yaklaşık 16 liradan 11 liraya düşen dolar, neredeyse iki yıl sonra bugün 30 liraya yaklaştı.
Kur Korumalı Türk Lirası Vadeli Mevduat Hesabı'nda gelir kazanmak için, yatırılan para belirlenen vade boyunca hesapta kalmalıdır. Kur Korumalı Türk Lirası Vadeli Mevduat Hesabı'ndan vade boyunca para çekebilmek için, hesabın kapatılması gerekir.
Cevap: Bu hesaplarda esas alınacak vade başı/vade sonu kuru olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın saat 11'de açıkladığı USD/TRY, EUR/TRY ve GBP/TRY Döviz alış kurları kullanılacaktır. Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecektir.
Örneğin; 10.000 TL ile hesabı açtığınızı ve dolar kurunun hesap açılışında 10 TL olduğunu düşünelim. Bu durumda paranızın dolar karşılığı 1.000 dolar olmaktadır. Vade öncesi çıkış yaptığınızda ise dolar kuru 9 TL ise 1.000 dolara karşılık gelen TL tutarı 9000 TL olmaktadır ve bu tutar geri çekilebilmektedir.
Eğer vade sonunda kur belirlenen alt sınırın üzerinde ise, yatırımcı mevduatını ana para birimi cinsinden geri alır. Ancak kur belirlenen alt sınıra düşerse, yatırımcı mevduatını döviz cinsinden geri alır ve kur farkı nedeniyle zarar etmez.
Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı Nedir? Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı müşterilerimize avantajlı TL faiz oranında getiri sağlayan ya da kurun faiz oranından daha fazla artması durumunda kur farkı korunması sunan bir vadeli mevduat ürünüdür.
Genç Çiftçi Kredisi ile 1.000.000 TL'ye Kadar Kredi
Faizsiz ve 2 yıl anapara ödemesiz olan Genç Çiftçi Kredisi, gençlerin 1.000.000 TL'ye kadar kredi kullanabilmelerine olanak tanıyor. Bu çerçevede kredi için gerekli harcama kalemlerini de bilmek gerekiyor.
Kişi başına 250 bin liraya kadar verilecek bu kredinin yıllık faiz oranı yüzde 9,75 ve vade süresi 36 aya kadar olacaktır.
KKM faiz ve prim ödemeleri vergiden hariç tutulduğu için devlet bu vergilerden de mahrum kalmaktadır. (4) Merkez Bankası, bu ödemelerde yer almasa kâr edecek ve kârını Hazineye devredecekti. Bu sistemle zarar etmekte ve zararını para basarak karşılamak zorunda kalmaktadır.
Vade sonunda, faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik olarak kapatılarak, bakiye vadesiz hesaba aktarılacaktır. Vade başındaki temdit türü tercihinize göre veya vade sonunda talep etmeniz durumunda, hesabınızı yenileyebilirsiniz.
31 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete'de yer alan 7016 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Hazine destekli Kur Korumalı Mevduat hesaplarında faiz tavanı kaldırıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri