Galata Kulesi denildiği zaman en fazla duyulan iki ayrı efsanevi hikaye akıllara gelir. Efsanelerden ilkine göre; Romalılar, bir kadın ve erkeğin Galata Kulesi'ne ilk kez birlikte çıktıklarında, onların mutlaka evlenmeleri ile sonuçlanmaktadır.
Efsaneye göre yüzyıllardır ayakta durmalarının nedeni iki kulenin arasındaki sonsuz bağdır. Çok meşhur olan Galata Kulesi hikayesi de böyle bilinmektedir. Ayrıca Galata Kulesi efsanesi hala dilden dile aktarılan bir efsanedir.
Galata Kulesi toplamda 11 kattan oluşmakta ve 210 metrekarelik bir alana sahiptir. Galata Kulesi'nin en bilinen hikayesi, Hezarfen Ahmet Çelebi'nin baş rolde olduğu hikayedir. 17. Yüzyılın önemli Türk bilim adamlarından birisi olan Hezarfen Ahmet Çelebi rivayetlere göre dünyanın ilk kez uçmayı başarmış insanıdır.
Efsaneye göre Galata, Kız Kulesi'ne deliler gibi aşıktır. Öyle bir aşk ki adeta Kız Kulesi'ni sevmek, Galata'nın ayakta durmasındaki en büyük sebeptir. Onu seyre dalıp gittiği her an Galata'nın aşkı denizleri taşma noktasına getirir. Efsane bu ya; İstanbul Boğazı bu iki aşığın bir araya gelmesini engellemektedir.
Hem Beyoğlu'nun hem de İstanbul'un sembol yapılarındandır. Bizans İmparatorluğu ile ittifak hâlinde olan Cenevizliler 1267'de, Haliç'in kuzeyinde bulunan Galata'da "Pera" adlı bir koloni kurmuş, bu koloninin hâkimiyet alanını da zaman içinde Bizans tarafından verilen izinlerle genişletmişti.
İlgili 29 soru bulundu
Dönemin Bizans krallarından birinin kızı olur ve prenses hakkında 18 yaşına geldiğinde yılan sokması sonucunda öleceğine dair bir rivayet ortaya atılır. Bunu duyan kral kızını korumak için derhal denizin ortasındaki adaya kule yaptırır ve prensesin yaşayabileceği bir alan oluşmasını sağlar.
Kule'ye 1964 yılında yapısal bir ilave ile asansör kuyusu (kovası) oluşturulmuş ve asansörler bir dizi modernizasyon geçirerek günümüze kadar gelmiş. Mevcut asansörler 450 kg kapasiteli ve 1m/s hızında ve makine dairesi kuyunun altında olarak yapılmıştı.
Bu efsane, Roma döneminden kalma. Galata Kulesi'ne ilk kez beraberce çıkan bir kadın ve erkek, mutlaka evlenirmiş o zamanki inanca gör. Eğer taraflardan biri, önceden kuleye çıkmışsa bu tılsım bozulurmuş ama. Ayrıca eğer kuleye beraber çıkacak çiftin kaderinde kavuşamamak varsa karşılarına mutlaka bir engel çıkarmış.
Kız Kulesi de aşıkları izledikçe zamanla kendi yalnızlığını hissetmeye başlamış. Bir gün karşısında Galata Kulesi yükselmeye başlamış, tüm büyüleyici duruşuyla. O an Kız Kulesi ve Galata Kulesi tüm İstanbul huzurunda birbirlerine âşık olmuşlar. Lakin araya giren koskoca İstanbul Boğazı, imkânsızlaştırmış aşklarını.
Galata Kulesi'nden Üsküdar'a kanat takarak uçtuğu öne sürülen Hezârfen Ahmed Çelebi, sadece Evliyâ Çelebi'nin Seyahatnâme'sinde anıldığı ve başka hiçbir kaynak tarafından doğrulanamadığı için efsaneden öte bir anlam taşımaz.
İstanbul'un Kadim Sembolü: Galata Kulesi
Galata Kulesi'nin, Bizans İmparatoru Justinianos döneminde gözetleme kulesi olarak inşa edildiğini kaydeden Vural, “Galata Kulesi, günümüzdeki kule görüntüsüne ise bölgeye yerleşen Cenevizliler tarafından 1348 yılında ulaştırıldı.
Galata Kulesi, dünyanın en güzel kulelerinden biri. Çoğu gezgine göre dünyanın en güzel manzarasına sahip olan Galata Kulesi, aynı zamanda İstanbul'un görsel simgesi. Konstantinopol'den İstanbul'a farklı medeniyetleri gözetlemiş olan kule, İstanbul tarihinin önemli parçalarından.
Kız Kulesi ise Boğaz'ın yalnız ve büyüleyici bir olarak tüm şehrin ilgi odağı haline gelmiş bir yapı. İkisinin de hakkında çok efsan olmasına rağmen en güzeli, birbirlerine olan aşklarıdır. Kız Kulesi ise MÖ 5. Yüzyıl'da Yunanlılar tarafından yapılmıştır.
Galata Kulesi, 68 metre yüksekliğinde olup deniz seviyesinden itibaren kulenin tepesi 140 metrelik bir irtifadadır. Kulenin zirvesine kadar taşdan ve tahtadan 211 basamak mevcut olup 95 adedi taşdır.
Galata Kulesi'nde seyir terasına çıkan yabancı uyruklu bir şahıs, metrelerce yükseklikten düşerek hayatını kaybetti. Üzerinden kimlik çıkmayan şahsın intihar ettiği üzerinde duruluyor. Olay, saat 15.00 sıralarında Beyoğlu Bereketzade Mahallesi Büyük Hendek Caddesi üzerindeki Galata Kulesi'nde meydana geldi.
Galata Kulesi ilk olarak Bizans İmparatoru Justinianos tarafından MS 507 - 508 yılında inşa edilmiştir. Günümüzdeki kuleyi 1348 - 49 yılında Cenevizliler yeniden inşa etmiştir. Kule 1445 - 46 yılları arasında yükseltilmiştir. 1500'lü yıllarda depremden zarar görerek Mimar Murad bin Hayreddin tarafından onarılmıştır.
Battal Gazi'nin korkusundan deniz yüzünde büyük bir kale yaptırıp Üsküdar Tekfuru'nun kızını ve diğer kıymetli ve lüzumlu insanı içine koydurur. O kuleye de 'Pirgos Tiskuris' dediler ki, 'Kız Kulesi' demektir.
Galata Kulesi her gün 08:30 - 24:00 saatleri arasında açıktır. Galata Kulesi bileti ne kadar? Galata Kulesi giriş ücreti 100 TL'dir. Not : İstanbul Müzekart Sahipleri ücretsiz giriş hakkına sahiptir.
Tarihi Galata Kulesi, uzun zamandır İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı Büyük İstanbul Eğitim Turizm ve Sağlık Yatırımları İşletme (BELTUR) tarafından işletiliyordu. Ancak tarihi kule, 2020 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlandı.
Kulenin bugünkü temelleri ve alt katın önemli kısımları Fatih Sultan Mehmet zamanında yapılmıştır. Tarihi boyunca birçok kez harap olup tekrar restore edilen Kız Kulesi, 1998 yılında başlayan restorasyon çalışmalarının ardından 2000 yılında turizme açıldı.
GALATA KULESİ Giriş Ücreti 650 TL, Durum: AÇIK- NOT 1: 18 YAŞ ALTI ÇOCUKLARIN YANINDA ANNE VE BABALARI OLMADAN ZİYARET GERÇEKLEŞTİRMESİ YASAKTIR. NOT 2: 1 KASIM 2023 İTİBARİYLE 8.KAT( SEYİR TERASI) RESTORASYON SEBEBİ İLE KAPALI OLACAKTIR, DİĞER KATLAR ZİYARET EDİLEBİLİR DURUMDADIR.
Açılış Saati: 10:00 Kapanış Saati: 20:00 Gişe Kapanış Saati: 19.00 Her gün açık.
Türkiye genelinde asansör sayısı 550 bini aşarken, en çok asansör 147 bin 271 adetle İstanbul'da bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri