Gümrükleme işlemi ile devletler arasında yapılan ticarete konu olan ürünlerin sınırlardan içeriye girmesi denetlenir,düzenlenir ve kayıt altına alınır. Gümrük işlemlerinin yapılmaması durumunda ilgili ülkeye girecek olan ithal ürünlerden ve ticaret mallarından hiçbir paydaş kar elde edemeyecektir.
Gümrükleme İşlemleri Neleri Kapsar? Esasen, gümrüklü gözetimi altında bulunan eşya, Gümrük Kanunu'nda belirlen “gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma” tabi tutulur. Bu işlemler; eşyanın bir gümrük rejimine tabi tutulması, bir serbest bölgeye konulması, imhası, yeniden ihracı veya gümrüğe terk edilmesidir.
Bir eşyanın bağlı olduğu ülke gümrüklerine giriş çıkışlarında alınan bedel, gümrük vergisi olarak adlandırılır. Eşyalara uygulanan ithalat ve ihracat sırasındaki geçişler, belli bir ücret karşılığında gerçekleşir. Bu miktarın içerisinde uluslararası taşıma ücreti ve sigorta bedeli yer alır.
Gümrük memuru, yurt dışından ülkeye gelen mal ve eşyaların gümrük işlemlerini yürüten kişidir. Bu işlem, mal ve eşyaların gümrük mevzuatına uygun olarak ülkeye giriş veya çıkış yapmasını sağlar. Gümrük memuru, ülkenin gümrük yönetmeliğine uygun olarak mal ve eşyaların ithalat ve ihracat işlemlerini düzenler.
Tipik olarak gümrük işlemleri24 saatten kısa sürer.
İlgili 15 soru bulundu
Gümrüğe takılan ürünler genellikle yurtdışından gelen yüksek bütçeli ürünlerdir. Aynı zamanda yasaklı eşyalar da gümrüğe takılmaktadır. Eşyanın gümrükte takıldığını düşünen kişiler gümrük idaresine başvurmaktadır. Eşyanın gümrüğe takılması halinde gerekli izin ve kontrol işlemleri başlatılmaktadır.
Hızlı kargo (Speedpost EMS gibi) seçeneklerinde ise DHL gibi firmalar devreye girer ve kargonuz beş gün ile on gün arasında Türkiye'ye ulaşır. Tabii, iş ürünün Türkiye'ye ulaşmasıyla bitmez. Gümrüğe veya incelemeye takılırsa, 5 günde Türkiye'ye ulaşan bir ürünün Türkiye içinde size teslim edilmesi 15-20 günü bulabilir.
eleman.net verilerine göre, Gümrük Memuru 2023 yılında ortalama 18.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gümrük Memuru , Temmuz 2023 yılında ortalama 18.200 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 14.080 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
eleman.net verilerine göre, Gümrük Muhafaza Memuru 2023 yılında ortalama 22.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gümrük Muhafaza Memuru , Temmuz 2023 yılında ortalama 22.500 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 17.600 TL maaş alıyordu.
Gümrük muhafaza hizmetlerini yürüten Gümrük ve Ticaret Denetmen Yardımcıları ve Aday Gümrük Muhafaza Memurlarına, silah bilgisi ve atış eğitimi verilmesini müteakip silah zimmetlenebilir.
Gümrük vergisini ürün ya da hizmetin giriş yaptığı ülke tahsil eder. Yurt dışından ürün satın alan şirketler ve kişiler gümrük vergisi ödemekle yükümlüdür. İhracat sırasında ödenecek vergi gümrük kanunlarına göre %20'den %30'a kadar çıkarılmaktadır.
Yurt dışından 1.500 Avroya kadar olan alışverişte gümrük vergisi, mal ÖTV tabi bir mal ise ÖTV ve gümrük sunum ücreti ödenmektedir. Buna göre çeşitli bedeller için yurt dışından posta yoluyla alışverişteki vergi yükü aşağıdaki gibi olmaktadır.
Aldığınız ürün 75 eurodan pahalı olduğu için gümrüğe takılmışsa muayene memuru tarafından gümrük vergisi hesaplanır ve bu tutarı vergi dairesine gümrük vergisi olarak ödersiniz. Vergiyi ödediğinizi gösteren dekontu gümrük muayene memuruna beyan ettikten sonra ürününüzü alabilirsiniz.
MADDE 11 – (1) Gönderilerin tahakkuk ettirilen gümrük vergilerioperatör tarafından tahsil edilebilir ve operatör tarafından gümrük idaresi adına tahsil edilen vergiler, eşyanın operatöre teslimini takip eden en geç 7 işgünü içerisinde ödenir.
Yurt dışından gelen Kargo gümrük vergisi nasıl ödenir? Gümrük vergisi ödemeleri aynı zamanda gümrük saymanlık veznelerindeki ortak POS uygulamasında bulunan kamu bankalarının DEBIT kartları ile de yapılabilir. Hali hazırda Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halk bank DEBIT kartları bu uygulamada kullanılabilir.
Cevap: Türkiye Gümrük Bölgesi dışında kabul edilen serbest bölgede bulunan ve bu nedenle de ithalat kapsamında yer alan eşyanın ihtisas gümrüğü uygulamasına tabi bir eşya olması halinde bu eşyanın gümrük işlemlerinin de ihtisas gümrük müdürlüklerinden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Çalışma Şartları
Türkiye'nin sınır bölgelerinde görev yapan gümrük muhafaza memurları, iş yoğunluğuna bağlı olarak 12'ye 12, 12'ye 24 ya da 24'e 24 saat çalışmaktadır.
Erkek ve kadın personelin siyah çorap giymesi zorunludur. ğ) Branş ve rütbe işaretleri sökülmek suretiyle resmi kıyafetler sivil kıyafete dönüştürülerek kullanılamaz, resmi pantolon, sivil gömlek, kazak, ceket gibi şeylerle birlikte giyilemez, resmi kıyafetlerin üzerine sivil palto, pardösü ve benzerleri giyilemez.
1956 yılına kadar Genelkurmay Başkanlığına bağlı "Gümrük Muhafaza Umum Komutanlığı" adıyla askeri bir teşkilat olarak hizmet eden Gümrük Muhafaza Memurları günümüzde Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı bünyesinde görev yapan, kolluk kuvveti olup asli görevi kaçakçılıkla mücadeledir.
Bunlar içerisinde işletme, iktisat, İktisadi ve İdari Bilimler, siyasal bilimler ile hukuk fakülteleri gibi bölümler öne çıkar. Aynı zamanda yüksekokulların gümrük işletme bölümlerinden mezun olmak da geçerlidir. Daha sonra yapılan KPSS sınavına giriş yapılarak en az 70 puan almak gerekir.
Gümrük memuru olabilmek için İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Adalet Meslek Yüksek Okulu veya 4 yıllık Gümrük İşletmeciliği bölümlerinden mezun olmak gerekir. Bu eğitimler doğrultusunda meslek edinmeye engel bir durum yoksa gümrük memuru alımına başvurulabilir.
Gümrük memuru olmak için üniversitelerin İşletme, İktisat, İktisadi ve İdari Bilimler, Siyasal Bilgiler ve Hukuk fakültelerinden ya da 4 yıllık eğitim veren yüksekokulların Gümrük İşletme bölümünden mezun olmak gerekir.
Mal, sahibi tarafından 30 gün içerisinde geri alınmazsa tasfiye kararı verilir. Bu karar ile birlikte ilgili malın mülkiyeti artık kamuya geçmiş olur. Mallar ihale yoluyla, yeniden ihraç edilmesi amacıyla perakende şekilde satılmalıdır. Bu şartlar Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında düzenlenmiştir.
Yurt dışından getirilen ama bir sahipleri tarafından gümrükten çekilmeyen, veya gümrüğe takılan getirilmesi yasak olan malları gümrük satış mağazalarında bulabilirsiniz. Perakende satışlar ise Ticaret Bakanlığı'nın Bölge Müdürlükleri tarafından işletilen “perakende satış mağazaları” vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri