İyi geldiği problemlerden bir tanesi de, kıl dönmesidir. Bunun için; kıl dönmesi olan alana pamuk yardımı ile elma sirkesi uygulayın. Ardından da üzerini sıcak havlu ile kapatıp bir süre bekletin. Ilık su ile duruladıktan sonra dezenfekte edilmiş bir cımbız ile kıl kökünü ciltten çıkarabilirsiniz.
Kıl dönmesi ne kadar zamanda iyileşir? Kıl dönmesinin tedavisi cerrahi ve lazer yöntemi ile sağlanmaktadır. Lazer yöntemi cerrahi tedaviye nazaran hastalara avantaj olmakta ve iyileşme süreçlerini de en aza indirmektedir. Sonuç olarak kıl dönmesi iyileşme süreci 7-12 gün arasıdır.
Öncelikle kıl dönmesinin olduğu bölgenin yumuşatılması ve kılın kendiliğinde çıkması beklenir. Bazı durumlarda kıl çok içeri girmemiş olur ve keseyle, ılık banyoyla kendi kendine geçer. Ancak bu şekilde geçmeyen kıl dönmesi için cerrahi müdahale edilmesi gerekmektedir. Buna karar vermesi gereken uzman doktordur.
Fenol Tedavisi: Ameliyatsız kıl dönmesi tedavilerinde en başarılı ve en çok başvurulan yöntemlerden biri fenol tedavisidir. Fenol tedavide; iltihaplı akıntı olan delikler genişletilir, içindeki kıl yumakları ve iltihap tamamen temizlenir. Son olarak oluşan boşluğa kristalize fenol verilerek tedavi tamamlanır.
Kıl dönmesi tedavisinde hastalığın evresine göre lokal bakım ve banyolar, epilasyon, kristalize fenol uygulaması gibi yöntemlerin yanı sıra cerrahi yöntem de uygulanabiliyor. Çok yeni, küçük, orta hatta 1-2 sinüsle ortaya çıkan hastalarda sadece epilasyon ve lokal bakım/banyolarla bu durum gerileyebiliyor.
İlgili 17 soru bulundu
1 kase şekeri yarım kase zeytin yağı ile karıştırın.10 damla çay ağacı yağı ve lavanta yağı ekleyin. Kıl dönmesi veya batık oluşan bölgeye sürün.Yuvarlak hareketlerle masaj yapın. Ilık suyla temizleyin.Haftada 2 kez tekrarlayın.
Soğan kürü, miyom, iyi huylu prostat büyümesi, polikistik over, kıl dönmesi, menopoz, hamile kalma gibi rahatsızlıkların tedavisinde sıkça kullanılan bitkisel bir kürdür. Evlerinizde taze olarak yapabileceğiniz kürü düzenli olarak 15 gün boyunca kullanmanız gerekir.
Kıl dönmesi tedavisi için kara merhemler çok kullanılmaktadır. Bu kremler ihtiyol pomad dediğimiz antibakteriyel dezenfektan bir kremdir. Bu kremler alışkanlık ve kültürden geldiği için her kabaran yere sürülmektedir. Bir zararı yoktur ancak sanıldığı kadar avantajı da yoktur.
Kıl dönmesi rahatsızlığı tespit edilen kişilerin alabileceği en etkili tedavi cerrahidir. İlaçla tedavi mümkün değildir.
Kıl Dönmesi Apse Boşaltma Nasıl Yapılır? Kıl dönmesi apse boşaltma, çoğunlukla poliklinik şartlarında lokal anestezi altında apse üzerinden yapılan küçük bir kesi ile apse boşaltılır ve apse boşluğu (loj) yıkanarak temizlenir. Antibiyotik tedavisi başlanır.
Belinizden yapılan bir iğne ile ortalama olarak 2-3 dakika sonrasında uyuşma belirtisini gösterecektir ve ameliyat sırasında yüz üstü olarak yatacaksınız. Kıl dönmesi ameliyatı 4-5 gün içinde iyileşme göstermektedir. Kıl dönmesi ameliyatı rapor süresi ne kadar diye merak edenler için ise 10+10 olarak verilmektedir.
Kıl dönmesinden kurtulmanın en etkili yolu tedavi olmaktır. Kıl dönmesi tedavi yöntemleri lokal bakım ve banyolar, kristalize fenol uygulaması, lazer ve cerrahi yöntemdir. Cerrahi tedavilerin dışında uygulanan diğer yöntemler fazla etkili olmamakla birlikte en etkili yöntem lazer ve cerrahi yöntemdir.
Kıl dönmesi tedavi edilmezse enfeksiyon ve apse büyür.
Kıl dönmesi tedavisinde özellikle lazer tedavisini önerilir. Tedavide lazer cihazı ile beraber özellikle kuyruk sokumundaki oluşan tünellerin içerisine müdahale edilerek tüneller lazer ışınının enerjisi ile kapatılır ve iyileşme sağlanır.
Kıl dönmesi insanlara ciddi rahatsızlık verdiği gibi aynı zamanda günlük yaşamı da direk olarak etkiler. Bu konuda ameliyat çözüm yöntemlerindendir. Ancak lokal anestezi ile ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi uygulanabilir.
Hastalıklı bölgenin çıkartılıp yara dudaklarının karşılıklı dikildiği yöntem (eksizyon + primer onarım) az tercih edilen bir ameliyat türüdür. Nadiren, sadece küçük iltihaplarda uygundur. Ameliyat süresi 20 dk. yara iyileşme süresi 10-15 gün, ancak hastalığın tekrarlama oranı %20-30'dur.
Ayrıca bazı durumlarda kıl dönmesi hastaya çok fazla ağrı verir ve hasta oturmakta ya da yürümekte güçlük geçer. Bu gibi durumlarda acil müdahale gerekir.
Akıntıya kötü bir koku da eşlik eder. Bazen kanlı akıntı da görülebilir. Kıl dönmesinde görülen diğer belirtiler ise makatta kaşıntı, kızarıklık, şişlik ve ağrıdır. Zaman içinde ağrı o kadar şiddetli bir hâl alır ki, hasta artık günlük aktivitelerini yerine getiremeyecek hale gelir.
Kıl batmasını önlemek için neler yapılır? Ağda ya da tıraş sonrasında zeytinyağı sürülerek cilt rahatlatılabilir. Böylece kıllar çıkacakları kökleri rahatlıkla bulabilir. Duş alınırken kişilerin kese yapması da kıl batmasını önlemek konusunda yardımcı oluyor.
Çünkü kıl dönmesi kendiliğinden iyileşmez; aksine hastalıklı alan zamanla büyür ve ihmal edildiğinde daha geniş bir alanı tutarak, ameliyatta daha geniş bir cilt ve cilt altı dokusunun çıkarılması gerekebilir. Kıl dönmesinin temel tedavisi ameliyat ile hastalıklı alanın çıkarılmasıdır.
Kıl dönmesi başlangıcı olan bir kişide hastalığın yayıldığı bölge zamanla hassaslaşır ve bu bölgede akıntı meydana gelebilir. Akıntının ortaya çıktığı safhada kişi otururken hala herhangi bir rahatsızlık hissetmiyor olabilir. Ancak genellikle kişinin iç çamaşırında akıntıdan kaynaklı bir nemlilik olur.
Kuyruk sokumu ağrısı için krem kullanabilirsiniz. Kuyruk sokumu ağrısı kremi eczanelerden alınabildiği gibi eğer basit bir ağrı durumu varsa bitkilerle de hazırlanabilir. Kuyruk sokumu iltihabı İbrahim Saraçoğlu ısırgan otu kürüyle rahatlatılabilir. Yan yatmak sizi rahatlatacak bir pozisyondur.
Hastanın yürümesi, yara üzerine oturması, sırtüstü yatması serbesttir. Ancak ilk bir hafta boyunca yara üzerine uzun süreli ağırlık verilmesi, yarayı aşırı derecede gerecek şekilde davranılması uygun değildir. Tuvalete oturulabilir ve pansumanı kirletmeyecek şekilde temizlik yapılabilir.
Ancak bazı durumlarda doktorlar ölü deri hücrelerinin atılmasına yardımcı olması açısından birtakım ilaçlar önerebilirler. Bunun yanında kıl dönmesi apsesi yoğun ise iltihabı azaltmak için steroid kremler tavsiye edilir. Kuyruk sokumu kıl dönmelerinin tedavileri ise antibiyotik kullanımı ile olur.
Sıcak kompresler ve kaşıntı önleyici kremler gibi kişisel bakım önlemleri, belirti ve semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Kıl kökü iltihabı için şu yöntemler uygulanabilir: Sıcak Kompres: Rahatsızlığı gidermek ve lezyonun boşalmasına yardımcı olmak sıcak, nemli bir bez ile günde birkaç kez kompres uygulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri