Türk Medeni Kanunu 11'nci maddesinde fiil ehliyeti koşulu olan erginliğe yer vermiştir. Yasa metnine göre kişinin ergin sayılabilmesi için 18 yaşını doldurmuş(tamamlamış) olması gereklidir.
TMK'nun 11. maddesi gereğince “- Erginlik onsekiz yaşın doldurulmasıyla başlar. ”. Yani 18 yaşını dolduran kişi ergin, reşit olur.
Genel olarak reşit olmak düzenlenmiştir. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu m. 11'e göre erginlik 18 yaşın doldurulması ile başlar.
Görüldüğü üzere yasa, 17 yaşında ya da 18 yaşında dememekte, doldurulan yaşı kullanmaktadır. Kişinin doldurduğu yaşın hesabı için, bugünün tarihinden, kişinin doğum tarihi çıkartılır. Ortaya çıkan yıl, kişinin doldurduğu yaşı belirtir. Basit hesapla, doğum gününüzde yaşınızı doldurmuş olursunuz.
Parmak hesabı yeterli. Doğduğu yılı saymadan bir ileriki Yıldan başlarsınız. Parmağa denk gelen rakamlar o yaşın bitirildiğini göaterir. 19 yaşından gün almayan kişi de 18 yaşını doldurmamış sayılır.
İlgili 42 soru bulundu
18 yaşına girmek 17 yaşını doldurmak anlamına gelir.
Çünkü reşit olma hali 4721 sayılı Medeni Kanunda 11 ve 12. maddelerde düzenlemiş olup, sadece fiil ehliyetinin alt unsurlarını ifade etmektedir. Bir başka ifade ile, reşit olmak (erginlik) 18 yaşının doldurulması, evlenme veya mahkeme kararıyla mümkün olmakta olup, tek başına fiil ehliyetine yeterli olmamaktadır.
Yukarıda da belirtildiği üzere erginlik 18 yaşın doldurulması ile başlar. Dolayısıyla fiil ehliyetine sahip olmak için 18 yaşın doldurulmuş olması zaruridir. 18 yaşına girmek, 18 yaşından gün almak evlenebilmek için tek başına yeterli olmaz. 18 yaşından gün almak kanuna göre 17 yaşını doldurmak anlamına gelir.
Bu durumda 2005'te doğan kaç yaşında olur, baktığımızda, 2024 yılından 2005 yılı çıkarılmalıdır. 2024 yılında 2005'liler kaç yaşında, sorusuna yapılan işlem sonucu cevap olarak 18 yaş cevabını veririz.
Günümüzde ortaöğretim üçüncü ya da son sınıf öğrencileri olan 2006'lılar, 18 yaşındadırlar. Ancak yaş hesaplarken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, doğum ayıdır.
18 yaşını dolduran her vatandaş kendi kararıyla evlenebilir. İlke olarak istediği yerde oturmak, istediği yere gitmek, istediği kişiyle -evlilik dışı da olsa- ilişki kurmak, çalışmak özgürlüğü vardır. Yasalar 18 yaşını doldurmuş gence büyük bir yetki ve sorumluluk veriyor.
Seçme ve seçilme hakkı bulunuyor. İşgüzar, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, "gençten kasıt, Medeni Kanun anlamında 18 yaşından küçüklerdir" dedi. 18 yaşını geçmiş kişilerin, kadın ya da erkek, aynı evde bulunmaları konusunda ise, kanun gereği ailelerin bile müdahale hakkı bulunmuyor.
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) 6/1-c maddesi uyarınca 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun (ÇKK) 3/1-a maddesi uyarınca daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur.
18 yaşından küçüklerin attığı imza butlandır. Gerekli durumlarda çocuk değil veli/vasinin imzası alınır ve o geçerlidir. 18 yaşından küçüklerin attığı imza butlandır.
İş Kanunu 15 yaşını doldurmuş gençlerin çalıştırılmasına belirli şartlarla izin vermekte. Çocuk ve genç işçilerin çalıştırılması sıkı şartlara bağlı ve sadece hafif işlerde çalışabilirler. İş Kanunu 18 yaşın altındaki çocuk ve genç işçilerin çalıştırılmasına belirli şartlarla izin vermiştir.
Yani, 2004 doğumlu birisi için 2024 - 2004 = 20 olarak buluruz. Yani 2004'te doğan biri 2024 yılı için 20 yaşındadır. Burada şöyle bir durum vardır ki, bu hesaplama yapılırken yılın ilk ayı olduğu için Ocak ayı baz alınır. Eğer siz 2004 yılının Ocak ayında doğmadıysanız tam olarak 20 yaşında sayılmazsınız.
Günümüzde öğretim hayatına devam eden 2007 doğumluların birçoğu, ortaöğretim ikinci veya üçüncü sınıf öğrencisidir. Yakın gelecekte reşit olacak olan 2007'liler, içinde bulunduğumuz 2024 yılında 17 yaşına girmiştirler. Önümüzdeki yıl ise 18 yaşına gireceklerdir.
Yani kişi 24 yaşında olur. Doğum ayı ve doğum gününe geldiği zaman ise 24 yaşından gün almış olur. 01 Ocak 2000 gününde doğmuş bir kişi, 01 Ocak 2024 gününde 24 yaşında olur. 02 Ocak 2024 tarihinde 25 yaşından da gün almaya başlar.
Erginlik (Rüşt) : belirli bir yaşın doldurulmasıyla ya da bu yaşın doldurulmasından önce, evlenme veya hâkim kararıyla kazanılan olgunluktur. Türk Medeni Kanunu'na göre rüşt 18 yaşın doldurulmasıyla kazanılır.
Şu anki yılı doğum yılından çıkarırsanız yaşınız ortaya çıkacaktır. Bu çıkan yaşa + 1 eklerseniz. Kaç yaşından gün aldığınızı bulmuş olursunuz.
Yasalara göre otele giriş yaşı 18 olduğu için ebeveynlerin karakoldan izin belgesi alması gerekiyor. 18 yaş altı otel rezervasyonu; kişinin bağlı olduğu ilçe karakolundan alınan izin belgesi ile yapılabilmektedir.
Yetişkin. Cinsel rüşt yaşına ulaşmış kimse.
"Bir Yaşına Daha Girmek" deyimi, Türkçede bir kişinin yaşını bir yıl daha ilerletmesi, doğum gününü kutlaması ve bir yaş daha alması anlamına gelir. Bu ifade, genellikle kişinin yaşının bir yıl artmasını, yeni bir yaşa girmesini ve bu yeni yaşın başlangıcını ifade eder.
Türkiye ise BM'nin belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak kabul etmektedir. Gençlik dönemi böylece ergenlik yaşına girmeyle başlamakta ve 18 yaşından sonra da göreli olarak yetişkinlik dönemine girmeyle sonlanmaktadır (1).
İşgücüne katılma, mülk edinme, vergi ödeme, aile kurma yeterliliği; psikolojik, cinsel ve fiziksel gelişim, cezai ehliyet gibi faktörler dikkate alınarak varılmış ortalama bir değer 18. Yoksa gelişme hızı kişiden kişiye değişir. Kültürel olarak 18 yaş "yetişkinlik" kabul edilmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri