Kıl dönmesi rahatsızlığı tespit edilen kişilerin alabileceği en etkili tedavi cerrahidir. İlaçla tedavi mümkün değildir.
Kıl dönmesi tedavisi için kara merhemler çok kullanılmaktadır. Bu kremler ihtiyol pomad dediğimiz antibakteriyel dezenfektan bir kremdir. Bu kremler alışkanlık ve kültürden geldiği için her kabaran yere sürülmektedir.
Kıl dönmesi tedavisi için en sık başvurulan yöntem kıl dönmesi ameliyatıdır. Kıl dönmesi ameliyatı dışında uygulanan yöntemler alternatif çözüm olarak değerlendirilir. Ameliyat dışındaki kıl dönmesi tedavileri kistin boşaltılması, fenol tedavi, antibiyotikler ve lazer tedavisidir.
Özellikle bu rahatsızlığın ortaya çıkacağı bölgelerdeki kıllar lazer epilasyon ya da tüy dökücü krem gibi etkenlerle ortadan kaldırılmalıdır. Aksi takdirde bölgede çıkan kıllar size ileride ciddi rahatsızlık olarak dönebilir. Bunun haricinde ensenizden dökülerek o bölgeye gelen kıllar da sizi rahatsız edebilir.
Fenol Tedavisi: Ameliyatsız kıl dönmesi tedavilerinde en başarılı ve en çok başvurulan yöntemlerden biri fenol tedavisidir. Fenol tedavide; iltihaplı akıntı olan delikler genişletilir, içindeki kıl yumakları ve iltihap tamamen temizlenir. Son olarak oluşan boşluğa kristalize fenol verilerek tedavi tamamlanır.
İlgili 25 soru bulundu
Evde kıl dönmesinin tedavisi yapılamaz. Ev içerisinde kılları çıkarmak amacıyla yapılacak bilinçsizce uygulamalar hastalığın biraz daha ilerlemesine ve daha zor tedavi edilebilir hale gelmesine neden olabilir.
Kıl dönmesi bitkisel yollarla tedavi edilebilir: Kıl dönmesi sorunu cerrahi tedavi ve lazer yöntemi ile tedavi edilebilir. Bitkisel tedavilere sonuç veren bir hastalık değildir.
Kalçadaki tüylerden Buz Lazer ile kalıcı bir şekilde kurtulabilirsiniz. Buz Lazer ortalama 8 seans önerilir. Her seans sonrasında tüylerde azalma, incelme ve seyrelme fark edilir. İlerleyen seanslarla birlikte kıl kökleri bir daha kıl üretemeyecek şekilde tahrip edilir.
Akıntıya kötü bir koku da eşlik eder. Bazen kanlı akıntı da görülebilir. Kıl dönmesinde görülen diğer belirtiler ise makatta kaşıntı, kızarıklık, şişlik ve ağrıdır. Zaman içinde ağrı o kadar şiddetli bir hâl alır ki, hasta artık günlük aktivitelerini yerine getiremeyecek hale gelir.
Eğer kıl dönmesi sorunundan kalıcı olarak kurtulmak isterseniz bunun tek yolu lazer epilasyondur. Lazer epilasyon uygulamaları sırasında lazer ışınları kıla rengini veren melanin pigmenti tarafından emilir ve kıl kökünde kalıcı hasara neden olur. Böylece işlem yapılan bölgelerde bir daha kıl uzamaz.
Kıl dönmesi apsesi durumunda halk arasında kara merhem diye bilinen pomadın (ham petrol özelliğindeki karışımın sülfürik asit ile muamele edilerek suda çözünür hale getirilmiş şekli) sürülmesinin etkili olduğu ancak soruna geçici bir çözüm ürettiği bilinmektedir.
Kıl dönmesi için birçok farklı tedavi mevcuttur: Cımbızla alınabilir (ancak bu acı verici olabilir) veya döndürülebilir bir tıbbi cihazla yerinden çıkarılabilir. Kronik olarak kıl dönmesi yaşayan bazı kişiler, kıl büyümesini tamamen önlemek için lazer tedavisi veya elektroliz kullanmaktadırlar.
Kıl dönmesi evde çıkartılır mı? Kıl dönmesi olan yer ile ilgili evde tedavi uygulaması pek mümkün değildir. Bunun için bazı hekimler bitkisel tedavi yöntemlerini önerse de en kısa sürede alanının uzmanı bir doktora görünmek ve gerekli tedaviyi almak gereklidir.
Kıl Dönmesi Tedavi Yöntemleri
İlaçla tedavi mümkün değildir. Ancak öncesinde bölgede oluşan enfeksiyonun yok edilmesi için antibiyotik tedavisine başlanır.
Hastanın yürümesi, yara üzerine oturması, sırtüstü yatması serbesttir.
Kıl dönmesi tedavisinde hastalığın evresine göre lokal bakım ve banyolar, epilasyon, kristalize fenol uygulaması gibi yöntemlerin yanı sıra cerrahi yöntem de uygulanabiliyor. Çok yeni, küçük, orta hatta 1-2 sinüsle ortaya çıkan hastalarda sadece epilasyon ve lokal bakım/banyolarla bu durum gerileyebiliyor.
Tıraş bıçağıyla tıraş ettiğiniz her yerde kıl dönmesi olabilir. Bununlar birlikte genelde koltuk altları ve bikini bölgesi gibi kalın ve sert kılların bulunduğu bölgelerde görülür. Bunun nedeni, kılların yoğun ve kıvırcık olduklarında cildin içine doğru kıvrılmalarının daha kolay olmasıdır.
Kıl dönmesinin belirtileri ise ağrı, şişlik, kızarıklık, akıntı ve kaşıntıdır. Kıl dönmesi tanısı genellikle fizik muayene ile, bazı durumlarda ultrason, tomografi veya MR gibi görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir.
Kıl dönmesinde çok fazla ilerlemeyen vakalarda hekim tarafından ameliyatsız tedavi önerilebilir. Normal dokuya dokunmayarak, kıl keseciğinin alınması olarak ifade edilen ameliyatsız kıl dönmesi tedavilerde; lokal anestezi koşullarında pilonidal sinüs kesesi kısa sürede kıllardan temizlenir.
Duşta yumuşayan cilt ve tüyler, yapılan peeling yöntemi ile epilasyona oldukça uygun hale gelir. Bu sayede epilasyon işlemi sırasında batık oluşumu en az seviyeye iner ve işlem sonrası daha pürüzsüz bir cilt görünümüne kavuşmak mümkün olur.
O yüzden eğer bir nebze de olsa kıl birikiminin önüne geçmek istiyorsanız gerek bölgesel gerekse de makat çevresi kılları komple temizlemeniz gerekecektir.
2. Tüy Dökücü Krem, kasık, kasık bölgesi, penis tabanı, skrotum (testis torbası) ve kalçalardaki tüylerin alınması için uygundur. Tüy dökücü kremi penisin gövdesine veya üstüne, kalça aralarına, anüs ve perianal bölge çevresine uygulamayın.
Kıl dönmesi (pilonidal sinüs) iltihaplanıp apse yaptığında yalnızca enfeksiyon tedavisi uygulanmalı. Cerrahi olarak boşaltılmalı. İltihap iyice geriledikten sonra kıl dönmesi ameliyatı yapılmalıdır.
Tedavi edilmez ve bekletilirse kişilerde oluşturacağı zararlar şunlardır; Kaşıntı ve koku şikayetlerinde ki durum artış gösterir. Var olan apse giderek şiddetini arttırır. Bölgede bulunan pilonidal sinüslerin sayısı artarak yeni hastalık odakları oluşturabilir.
Akalın, “Kıl dönmesi tedavi edilmezse bölgede bakteriyel enfeksiyon gelişebilir. Bunun dışında kalıcı yaralar ve cilt kararması oluşabilir. Ayrıca bazı durumlarda kıl dönmesi hastaya çok fazla ağrı verir ve hasta oturmakta ya da yürümekte güçlük geçer. Bu gibi durumlarda acil müdahale gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri