Kıl Gönyeler, iş parçalarının yüzeylerin düzgünlüklerinin ve dikliklerinin kontrolünde kullanılır. Gönyelerin uç kısımları konik (keskin) olduğundan bu isim verilmiş olup bu özelliği sayesinde de kontrollerin hassas bir şekilde yaparlar.
Gönye Seçenekleri Nelerdir? Gönyeler, kullanım amaçlarına ve alanlarına bağlı olarak farklı tip seçeneklere ayrılır. Kıl gönyeler, şapkalı gönyeler, sabit açılı gönyeler, üniversal açı gönyeler, saatli açı gönyeler, ayarlı açı gönyeler gibi farklı tasarımlara sahip modeller bulunmaktadır.
90 derecelik açılı alanlarda birleştirme işlemlerinde kullanılır. Şekli gereği köşebent veya mobilyaların alt kısımlarının ölçümünde de yine gönye şapkalı kullanılır. 90 derecelik açının kontrol edilme işleminde de mobilyacı ustalarının tercih ettiği bir alettir.
Açılı Gönye
Bir cetvel üzerinde bulunan açıölçeri sayesinde, istediğimiz bir ölçü noktasından itibaren açı ölçmemizi sağlayan bu ürün sayesinde, aynı anda hem de cetvel kullanmaya gerek duymayız. Ayrıca diğer ürünler gibi 90 derece açıya değil 180 derece açıya sahip bir gönyeye sahiptirler.
Gönye makineleri ahşap üzerine kesim yapılmasını sağlayan bir araçtır. Bu makineler yardımıyla teknik çizim gerektiren alanlarda kolayca kesim işlemleri gerçekleştirilebilir. Bu makineler birçok malzemenin kesiminde kolaylık sağlamaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Kıl gönyeler iş parçalarının, yüzeylerin düzgünlüklerinin ve dikliklerinin kontrolünde kullanılır. Gönyelerin uç kısımları konik (keskin) olduğundan bu isim verilmiş olup, bu özelliği sayesinde de kontrollerin hassas bir şekilde yapılmasını sağlar. Paslanmaz çelik malzemeden imal edilmiştir.
İletki gönye ile bazen karıştırılır. Gönye ile 30, 60 ve 90 derece gibi açıların çizimi yapılabilir. Ancak, en yüksek açı olan 360 dereceyi ölçebilmek için iletkiye ihtiyaç duyulur. Eğer, sürekli değişken dereceli işlemlerle uğraşıyorsanız bu özel tasarımlı aracı kullanmalısınız.
Ermo Düz Gönye, dolap, raf ve mobilya üreticilerinin köşe kısımları birleştirilmesinde, sunta, tahta yada mdf yüzeyine çakılarak sabitleme işlemi amacı ile kullanılan mobilya bağlantı parçasıdır.
Gönye Nedir? Gönye yüzeyler üzerinde bulunan düzlemsel alanların yüzeyler ile birlikte aralarında bulunan açıyı ölçüp, kontrol edilmesinde kullanılır. Bu açıların kontrol edilmesinde gönye tercih edilir.
Gönye, genellikle dik üçgen şekline sahip plastik ya da metal yapıda ölçüm aletidir. Teknik çizim yapılmasına imkân sağlayan alet, düz çizgiler ve açılar çizmek için kullanılır.
Gönye; dik üçgen şeklinde, özellikle mühendislik ve teknik çizimde yaygın olarak kullanılan bir araç. İki çizgi veya yüzeyin birbirine göre dik açı (90°) yapmasını sağlamakta veya dik açıları ölçmekte kullanılır.
Standart gönyeler ile çizilemeyen 0° ile 360° arasındaki açıların ölçüm ve işaretlenmesinde kullanılır.
%100 Yerli Üretimdir. Kalıp çıkartırken arka yaka kavisinin çiziminde kullanılır. Kalıp çıkartırken kol tepesi kavisleri, kol oyuntuları, arka oyuntusu gibi kısımların çiziminde kullanılır.
Gönye, bir açının dik açı olup olmadığını kontrol etmeye veya dik açı çizmeye yarayan (dik açı çizimi gerektiren durumlar; bir doğruya dikme çizme ya da bir üçgenin veya paralelkenarın yüksekliğini çizme olabilir) bir geometrik çizim aletidir.
Trabzon-Batum ile Çıldır-Kars güzergâhı üzerinde yer almaktadır.28 Bu tarihte Gönye mutasarrıfları aynı zamanda FaĢ muhafazasında görevlendirilmiĢtir.29 Sancak statüsündeki Gönye, Temmuz 1745‟te FaĢ muhafazası Ģartı ile malikâne olarak kaydedilmiĢtir.
%8 indirimle Rox Wood 0022 Abs Plastik Üçgen Marangoz Gönye 175 mm 75 TL'ye, %13 indirimle Troy 25000 Metal Marangoz El Rendesi 419 TL'ye, %8 indirimle Rox Wood 0102 Çok Fonksiyonlu 23 cm x 50 cm Gönye 128 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Gönye yapilmasinin amacı, kenetlenme boyu dedigimiz Lb boyunun saglanmasidir.
Etriye, betonarme yapılarda kolon, kiriş gibi taşıyıcı sistem elemanlarının boyuna donatılarını saran, inşaat çeliğinin bükülmesiyle elde edilen bir sargı donatısıdır.
İletki ya da açıölçer, açıları ölçmeye yarayan alet. Tipik bir iletki genellikle 1°lik aralıklarla ölçeklendirilir ve her 5 veya 10°lik aralık uzun bir çizgi ile belirtilir. Bununla birlikte, daha karmaşık işlerde kullanılan iletkiler daha hassas şekilde ölçeklendirilmiş olabilir.
Gönye Yardımıyla Altıgen Çizimi
Çember çizilir. 2. 30o-60o lik gönyeyle merkezden geçer şekilde çemberi kesen doğrular çizilip altıgene ait A, B, C ve D noktaları bulunur. 3. 30o-60o lik gönyeyle bu noktalar birleştirilip altıgen çizimi tamamlanır.
Lu Ban için keskin tereste beraberinde, aşılabilen teknik sorunları getirdi, örneğin tahtanın yüzeyinin nasıl dümdüz hale getirileceği. Lu Ban yine birçok deneme yaptıktan sonra rende, ayrıca ayarlı gönye icat etti, "Lu Ban Gönyesi" olarak da bilinen ayarlı gönye günümüzde hala kullanılıyor.
Hassas Üniversal açı gönyesinde verniye bölüntüsü bulunur, verniyeli açı gönyesi de denir. Bu gönye markalama, açı iletim ve hassas kontrol işlerinde kullanılır.
Pergel, birbirine üstten eklenmiş iki koldan meydana gelen, çember çizmeye ve küçük mesafeleri ölçmeye yarayan alet. Pergel, geometri şekillerinin çiziminde kullanıldığı gibi çeşitli meslek dallarında da ölçü aleti olarak kullanılmaktadır. Küçük doğru parçaları ve açılar arasındaki mesafeler de pergellerle ölçülür.
Masonluk denince akla ilk gelen sembollerden olan gönye ve pergel sembolü, aynı zamanda mason ritüellerinde de fazlaca yer alır. Masonlar ortadaki G harfini God (Tanrı) ve geometri olarak tanımlamaktadır. Pergel ve gönye ise maddeyle ruhun bir araya gelişini aynı zamanda da dünyevi ve ruhsal sorumlulukları temsil eder.
Açıların birçok çeşidi vardır: Geniş açı, dar açı, dik açı, tam açı, doğru açı, tümler açı, bütünler açı, pozitif açı, negatif açı, merkez açı, çevre açı gibi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri