Bölümümüzde verilen eğitim matematiğin tüm dallarını içermektedir. Analiz, soyut matematik, doğrusal cebir, mühendislik için hesaplama, sonlu ve ayrık matematik, diferansiyel denklemler, sayılar teorisi, ileri matematik, programlama gibi dersler lisans eğitimi içinde verilmektedir.
Liselerin sayısal bölümünde okuyan öğrencilerin tercih edebileceği Matematik Bölümü, 4 yıllık lisans eğitimini kapsamaktadır. Fen-Edebiyat Fakültesi'ne bağlı olan bölüm genel olarak teorik eğitim vermekte ve alanında uzman matematikçiler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Mühendislik ve fen fakülteleri başta olmak üzere birçok bölümde matematik dersi bulunmaktadır. Bu derslerin isimleri, Matematik, Genel Matematik, Kalkülüs vb. şeklindedir. Biz bunların tümüne üniversite matematiği diyeceğiz.
Örneğin sözel alanını seçen bir öğrenci lise hayatı boyunca ağırlıklı olarak Türkçe, Edebiyat, Tarih, Coğrafya gibi sözel dersler görecektir. Sayısal alan MF yani matematik-fen olarak isimlendirilmektedir. Buna göre bu bölümü seçmiş öğrenciler ağırlıklı olarak sayısal derslerde eğitim görmektedirler.
İlgili 42 soru bulundu
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları akademisyen olabilirler. Metin yazarlığı ve editörlük yapabilirler. Ayrıca özel alanlarda (kütüphane, arşiv, müze vb.) araştırmacı sıfatıyla memur olabilecekleri gibi formasyonlarını tamamladıkları takdirde öğretmenlik de yapabilmektedirler.
Hukuk fakültelerine daha önceleri sözel puan ile öğrenci alınırdı. Sonra ortalama puan ile alınmaya başlandı. En son olarakta liseden türkçe matematik tercih ederek mezun olanlar alınmakta.
Yükseköğretim kurumlarında okuyan tüm öğrenciler için kendi alan derslerinin yanı sıra eğitim-öğretim süresince Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türkçe ve yabancı dil zorunlu derslerdendir. Ayrıca öğrenciler beden eğitimi veya güzel sanat dallarından birini de seçmek zorundadırlar.
Matematik Bölümü, 6 Anabilim Dalından oluşmaktadır: Analiz ve Fonksiyonlar Teorisi, Geometri, Uygulamalı Matematik, Cebir ve Sayılar Teorisi, Matematiğin Temelleri ve Matematik Lojik, Topoloji.
Bazen spekülatif matematik olarak da kategorize edildiği olur. Soyut matematik navigasyon, mühendislik, fizik, astronomi gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.
Mezunlar; Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak, Türkçe öğretmeni olarak, üniversitelerde akademisyen olarak, televizyon kanallarında, kütüphane ve arşivlerde, reklam ajanslarında, Türk Dili Kurumunda, içerik yazarı ve editör olarak görevler üstlenmektedir.
İyi bir edebiyat öğretmeni olmak için üniversitede Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü veya Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü okunmalıdır.
Coğrafya, Gazetecilik, Halkla İlişkiler, İlahiyat, Sanat Tarihi, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Çocuk Gelişimi gibi alanlar sözel bölümler arasında yer alır.
Hukuk fakültesinin en zor sınıfı olarak çoğunluk tarafından 2.sınıfın dillendirilmesindeki en büyük sebep mahşerin üç atlısı: idare hukuku, borçlar hukuku ve ceza hukuku. Fakültenin en zor 3 dersi sayılabilecek bu 3 ders, aynı anda, aynı sınıfta karşımıza çıkıyor. 2.sınıfın diğer dersleri de hiç kolay değil.
Yüksek puanlı bir bölüm olan Hukuk Fakültesine girip avukat olmak için ise; Türkçe, matematik, edebiyat, tarih ve coğrafya derslerinin iyi olması önemlidir. Üniversite sınavında bu 5 dersten gelen sorulara önem gösterilmeli ve soru kaçırılmamalıdır.
Hukuk okumak için eşit ağırlık bölümünü seçmeniz gerekmektedir.
Matematik. Bölümde, Analiz ve Fonksiyonlar Teorisi, Cebir ve Sayılar Teorisi, Geometri, Matematiğin Temelleri ve Matematik Lojik, Topoloji ve Uygulamalı Matematik olmak üzere altı (6) Ana Bilim Dalı mevcuttur.
Mezunlar, öğretmenlik, araştırma, finans, bilişim teknolojileri, veri analizi, danışmanlık ve yönetim gibi farklı alanlarda iş bulabilirler.Matematik mezunları, matematiksel teoremler ve yöntemler kullanarak problemleri çözmek konusunda uzmandırlar.
Sayısal bölüm yaygın olarak MF kısaltmasıyla bilinir. MF, matematik – fen derslerinin baş harflerinin alınmasıyla oluşan bir kısaltmadır. Sayısal puan olan MF puanı hesaplanırken matematik ve fen derslerinde yaptığın başarı göz önüne alınır.
Üniversitelerde okutman olmak suretiyle aynı zamanda ortaöğretimde öğretmenlik görevini Türk Dili ve Edebiyatı mezunları yapabilir. Genel çerçevede bu meslek grupları ile beraber aynı zamanda medya ve televizyon kanalları üzerinden de farklı görevler üstlenirler.
Türk Dili ve Edebiyatı 4 yıllık lisans bölümünde temel amaç, Türk edebiyatının geçmişini ve bugününü benimseyip tarihine hakim olup diğer ülkelerin edebiyatları ile karşılaştırma yapacak yetkin bireylerin yetiştirmektir. Bu bölümden mezun olanlara “Türk Filologu” ya da “Türkolog” unvanı verilir.
Edebiyat okumak bize tarih, din, gelenek ve görenekler hakkında bilgi verir; bize kendi örf ve âdetlerimizin dışındaki âdet ve inançları anlama fırsatı verir. Edebiyat, dünyadaki diğer yaşam sistemlerini anlamamıza yardımcı olur. Edebiyat okumak, yazma becerilerini güçlendirmede ve geliştirmede çok yönlü yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri