Tedavide kıl kurduna karşı etkili topikal ve sistemin antibiyotiklerden yararlanılır. Pirantel pomad gibi cilt üzerine sürülen ilaçlarla mebendazol, albendazol etken maddelerine sahip ağızdan alınan tabletlerin uygun şekilde kullanımıyla kıl kurdu enfeksiyonu tedavi edilebilir.
Antibiyotiklere dirençli tüm mikro organizmaları kurtlar ya yiyerek ya da salgıladıkları enzimlerle öldürüyorlar.
Genellikle 14 gün arayla kullanılabilen mebendazol, pirantel pamoat veya albendazol içeren ilaçların ailece alınması sayesinde kıl kurdu tedavisi yapılabilir. Her ilaç alımından sonra kişisel eşyaların (el havlusu, yatak örtüsü, kıyafetler) sıcak suda yıkanması önerilir.
Hemen her antibiyotik türü genellikle belirli bakteri veya parazit türlerine karşı etkilidir.
Kıl kurdu kolayca tekrarlar. Aile bireylerinin hepsinin aynı anda tedavi alması ve ortam temizliği gerekir. Ağızdan tek seferde alınacak ilaç ile tedavi mümkündür. Tedavinin 2 hafta sonra tekrarı gerekir.
İlgili 17 soru bulundu
Küçük iplik parçaları gibi görünen bu kurtlar, altı hafta kadar yaşayabilir. Yumurtaları çıplak gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Kıl kurdu kişiye çoğunlukla kaşıntı ve rahatsızlık hissi dışında zarar vermez ve tedavisi kısa sürer.
Her sabah bir tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı içmek, kıl kurtlarının kısa sürede dökülmesini sağlar. Daha etkili sonuç için her gece yatmadan önce makat bölgesine Hindistan cevizi yağı sürebilirsiniz. Karanfil yağı ve çay ağacı yağı da kıl kurtlarına karşı etkilidir.
Kıl kurdu tanısını koymak için gaita tahlillerinden çok selefon bant testi, ile işlem gerçekleştirilerek tanı konulur. Yapılan tahliller sonucunda kıl kurdu oluşumunun sonucunu veren parazitolojik testtir.
Tedavi edilmeyen bağırsak kıl kurdu enfeksiyonunun olası sonuçları: Kaşıntı ve rahatsızlık: Tedavi edilmeyen enfeksiyon, anal bölgede şiddetli kaşıntı ve rahatsızlık hissine neden olabilir. Uykusuzluk ve huzursuzluk: Anal kaşıntı nedeniyle gece uykusunda kesintiler yaşanabilir ve uyku düzeni bozulabilir.
Enfeksiyon hafif olduğunda sağlıklı kişilerde birkaç hafta içinde kendiliğinden geçebilir.
Kıl kurdu tedavisi için doktor tavsiyesine göre altı hafta süreli bir sıkı hijyen programı veya ilaç tedavisi uygulanabilir. Kıl kurdu enfeksiyonunu tedavi etmek için doktor normalde reçetesiz satılan ilaçlar önerebilir.
Doktorlar ortaya çıkan şikayetler doğrultusunda parazitlerin dışkıda görülüp görülmediği sorgulayabilir. Bazı parazit türleri direkt mikroskopi ile dışkı örneğinden gözlemlenebildiği gibi bazı türler için anüs çevresinden bant ile sürüntü örneği alarak parazit yumurtalarının gözlenmesi gerekir.
Feridun Kunak, içerisinde incir kurusu, dut kurusu, kekik ve kabak çekirdeği tozu olan bağırsak parazitlerini önleyen doğal sirke yapımını izleyicilere aktardı. Sirkeyi yirmi gün bekletip süzdükten sonra buzdolabında saklanmasını söyleyen Kunak, günde bir fincan içilmesinin faydalı olacağını açıkladı.
Makat bölgesi rahatsızlıkları için proktoloji doktoruna gidilir.
Tedavinin yapılmadığı ve ertelendiği durumlarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Parazitin türüne bağlı olarak kişilerde kansızlığa, karaciğer ve dalağın büyümesine, bağırsaklarda tıkanmaya, deride döküntülere, astıma veya farklı organların hasar almasına neden olabilir.
ANDAZOL® domuz tenyası ve köpek tenyası gibi bağırsak kurtlarının neden olduğu belirli enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.
Vücutta parazit, ishal, kabızlık, cilt dokusunda değişiklik, kilo kaybı belirtileriyle ortaya çıkar. Bu belirtiler kesin teşhisi ifade etmese de doktor kontrolünde testlerin yapılması gerektiğinin bir habercisidir. Parazit türüne bağlı olarak belirtileri de farklılık gösterebilir.
“İşleyen bir köy sağlık ocağı”olma hedefiyle, birinci basamak için gerekli laboratuvar testleri (hemoglobin, hematokrit, kan grubu, gebelik testi, TİT, dışkıda parazit, ASO, CRP, RF, EKG, açlık kan şekeri, kolestrol, trigliserid) ocağımızdaki tüm sağlık çalışanları tarafından aynı kalitede yapılmaktadır.
Hastalık sıklıkla anal veya vajinal bölgedeki yumurtaların kaşınma veya temas yoluyla el cildine geçip, buradan gıda alımı veya temas yoluyla başkalarına bulaşması yoluyla yayılır. Etken yumurtaları mikroskobik düzeyde olduğundan gözle görülemez ve hijyen şartlarına dikkat edilmediği takdirde kolaylıkla bulaşabilir.
Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji bölümünde virüs, parazit, bakteri ya da mantar gibi mikroorganizmaların sebep olduğu rahatsızlıkların tanı ve tedavisi gerçekleştiriliyor.
Üreme organında ya da karın boşluğunda enfeksiyon: kıl kurtları anüs bölgesinden vajinaya ve vajinadan karın boşluğundaki organlara yayılarak endometrit ve vajinit gibi enfeksiyonların oluşmasına sebebiyet verebilir.
Bağırsak parazitleri erken tedavi edilmediği takdirde çocuklarda ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir. Parazitin cinsine bağlı olarak; kansızlık, karaciğer ve dalakta büyüme, bağırsakta tıkanma, deride döküntüler, astım, büyümede gecikme ve ayrıca ağır organ hasarları bile yaşanabilir.
Yaygın parazit belirtileri şunlardır:
Ağız ve Diş Sağlığı Sorunları: Bazı parazitler ağız ve diş sağlığını etkileyebilir. Diş eti problemleri, ağız kokusu ve diş çürükleri gibi sorunlar görülebilir.
Genellikle oral yolla alınan antiparaziter ilaçlar hastalığın tedavisinde kullanılır. 2-3 hafta düzenli ilaç kullanımından sonra vücut, parazit canlıdan tamamen kurtulur. Bu süreçte, ilaç almayı aksatmamak ve belirtileri takip etmek oldukça önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri