Evde bulunan evcil hayvanlardan kıl kurdu bulaşıp bulaşmayacağını soran insanlar, bu kurtların hayvanlardan bulaşmadığını bilmelidir. Kıl kurdu enfeksiyonu için risk faktörleri şunları içerir: Çocuklar: Kıl kurdu enfeksiyonu daha sık olarak 5-10 yaş arası çocuklarda ortaya çıkar.
Evcil Hayvanlara Kıl Kurdu Bulaşır mı? Evde yer alan kediler ya da köpeklerden kıl kurdunun bulaşıp bulaşmadığını merak eden insanlara, gönül rahatlığı ile kurtların hayvanlardan buluşmadığını söylemeliyiz. Yani çocuğunuza ya da size, evde bulunan evcil hayvanlardan bir kıl kurdunun bulaşması neredeyse imkansızdır.
Hastalık sıklıkla anal veya vajinal bölgedeki yumurtaların kaşınma veya temas yoluyla el cildine geçip, buradan gıda alımı veya temas yoluyla başkalarına bulaşması yoluyla yayılır. Etken yumurtaları mikroskobik düzeyde olduğundan gözle görülemez ve hijyen şartlarına dikkat edilmediği takdirde kolaylıkla bulaşabilir.
Evcil Hayvanlarda Bulunan Parazitler Ve Parazit Uygulamaları
Bu hayvanlar kendi başlarına yeterli temizliklerini yapmadıkları için tüylerinde yaşayan kene, pire gibi asalak hayvanlar insanlara geçebiliyor.
Tipik kıl kurdu enfeksiyonları insanlarda ciddi sağlık sorunlara veya ileri komplikasyonlara neden olmaz. Nadir vakalarda, kıl kurdu enfeksiyonun ağırlaşması, kadın cinsel organında enfeksiyona neden olabilir. Parazit, anal bölgeden vajinaya, uterusa, fallop tüplerine ve pelvik organların çevresine gidebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Güçlü bir antioksidan olan Hindistan cevizi yağı, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. Her sabah bir tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı içmek, kıl kurtlarının kısa sürede dökülmesini sağlar. Daha etkili sonuç için her gece yatmadan önce makat bölgesine Hindistan cevizi yağı sürebilirsiniz.
Enfeksiyon hafif olduğunda sağlıklı kişilerde birkaç hafta içinde kendiliğinden geçebilir. Şiddetli veya kalıcı enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde olduğu gibi genellikle ilaç gerektirir.
Toksoplazma olarak adlandırılan parazit türü önlem alınmadığı takdirde dönem dönem tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Körlük, beyin hasarı ve büyüme geriliği gibi riskli durumlara neden olan bu parazit bir kez atlatıldığı takdirde hastaya bağışıklık kazandırıyor.
Bir kedide parazit olup olmadığı dışkısında kan görülmesi, hırıltılı nefes alıp verme gibi semptomlar ile anlaşılır. Bunun yanı sıra anüs bölgesini ve çevresini sık temizlemesi de parazit varlığının sinyallerini verir. Kedinizde iç parazit olduğundan şüphelendiğiniz an bir veteriner hekime danışmayı ihmal etmeyiniz.
Kurt, çakal, köpek gibi hayvanların bağırsaklarında yaşayan parazit, dışkı yoluyla dışarı atılır. Bu parazitin bulaştığı maddelerin ağız ağız yolu ile alınması durumunda ise insanda da kistler oluşur. Hastalık yüzde 75-80 karaciğere yerleşirken, daha az sıklıkla akciğer, karın içi diğer organlar ve beyinde görülebilir.
Bağırsak kurdu tanısı için dışkı testi istenebilir. Bu sayede, uzmanlar kişinin bağırsağında herhangi bir canlı olup olmadığını ve varsa, türünü tespit edebilirler. Aynı zamanda, bazı parazitlerin tespit edebilmesi için kan testi istenebilir.
Kıl kurdu ile ilgili bilinen en güçlü yöntemlerden birisi de, sirke ve sarımsak karışımıdır. Bir miktar elma sirkesi ve sarımsağı bir kavanoza koyup bir süre beklettikten sonra içmek, bağırsak kurtlarını dökmenin güçlü yöntemlerindendir.
Kıl kurdu başlıca belirtileri; geceleri artan popo kaşıntısı, diş gıcırdatması, burun kaşınması, ağızdan gece yatağa salya akması, ağız kokusu, karın ağrısı, kilo alamama, gece idrar kaçırma, kız çocuklarında külotta akıntı, vajinal akıntı ve sinirliliktir.
Dişi kıl kurtları 35-91 gün, erkek kıl kurtları yaklaşık 49 gün yaşarlar. İleumda yani ince bağırsağın son kısmında erkek ve dişi kıl kurtları çiftleşir, çiftleşme sonrası erkek kıl kurtları genellikle ölür ve dışkıya karışarak dışarı atılır.
Kısacası kediden parazit bulaşır mı? sorusunun yanıtı evet olarak verilebilir. Kancalı kurtlar, bazı tenya türleri, toksoplazma gibi parazitler kedilerden insanlara geçebilir. Kediden insana geçen parazit belirtileri, parazite göre farklılık gösterir.
Evde yaşayan kedilerin izole bir hayatı ve günlük rutini olduğu düşünülse de aslında evde olmak demek kediler için sağlık sorunlarına neden olabilen dış parazitlerin yanı sıra kuduz, iç parazit, kedi lösemisi gibi sağlık sorunlarına karşı savunmasız kalabilme ihtimallerinin bulunduğunu unutmamak gerekir.
Eğer iç parazit yavru kedide meydana geldiyse bu ölümcül olabilir. Çünkü yavru kedilerin bağışıklık sistemleri çok daha zayıf ve savunmasız olur. Yetişkin kedilerde ise ölüm ihtimali oldukça düşük seyreder. Düzenli ve hızlı bir şekilde uygun tedaviler yapıldıktan kısa süre sonra kedi sağlığına kavuşabilir.
'İNSANA BULAŞMAZ'
Sadece kediden kediye bulaşır, kediden bir başka hayvana ya da kediden insana bulaşması söz konusu değildir. Çünkü hastalığın etkeni kedilere özel 'feline koronavirüs' dediğimiz kedi koronavirüsüdür.
Evcil Hayvanlardan İnsanlara Geçen İç Parazitler ;
Bu parazitler dışkı ve ağız yoluyla insanlara geçebilmektedir.Başta akciyer,karaciğer olmak üzere birçok organda yaşayabilmektedirler.
Buna göre parazite enfekte olan kedinin dışkısıyla temas sonrası solunum kanallarına temas edilmesi gerekir. Bununla birlikte toksoplazma enfeksiyonları yetişkin kişilerde ağırlıklı olarak herhangi bir semptom görülmez. Bu nedenle de genellikle doktora gidilmesine gerek olmadan soğuk algınlığı düzeyinde geçirilebilir.
Genelde solucan ve kancalı kurt gibi iç parazitler ilk olarak tuvalette fark edilirler. Olan bir dışkı, solucan enfeksiyonunun habercisi olabilir. Dışkıda solucan ve parçaları gözle görülebilir. Anüs çevresinde ve yattıkları yerde de bu parazitlere rastlamak mümkündür.
Enfeksiyonun yoğun ve şiddetinin fazla olduğu durumlarda, kişinin vücudundaki besin maddeleri parazit tarafından emilebilir ve bu durum kilo kaybına yol açabilir. Solucan, kadınların vajina bölgesine ve karın boşluğuna ilerleyerek buralarda enfeksiyonlara ve ciddi sorunlara yol açabilir.
Vücuda giren kıl kurtları 1-2 ay sonra yumurtalarını götürmek için anal bölgeye taşınırlar. Kurtların yumurtalarının anal bölgede olması bu bölgenin şiddetli bir şekilde kaşınmasına neden olur. Kişiler bu bölgeyi kaşıdıklarında kurtların yumurtaları tırnakların içine ve parmaklara yapışır.
İbrahim Saraçoğlu bağırsak kurdu düşürücü kür!
İbrahim Saraçoğlu, kekik suyunun içilmesini ve 1 hafta boyunca devam etmesini önerir. Kekik suyu idrar yollarını temizleyerek bağırsak kurtlarını vücuttan atacaktır. Sabah akşam düzenli şekilde içmeniz tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri