Ahıska Türkleri, bugün eski Sovyetler Birliği coğrafyasında ve Türkiye'de dağınık olarak yaşamaktadırlar. Türkçe yazında Ahıska Türklerinin etnik olarak Kıpçak Türklerinden olduğu iddia edilse de kullandıkları dil, Oğuz grubundan olup Türkiye Türkçesi altında sınıflandırılmaktadır.
Ahıska Türklerinin gerek gelenek, gerekse dil özellikleri olarak Oğuz boylarından bazı farklılıklara sahip olması dikkat çekicidir. Fizikî yapı itibariyle, Ahıska Türklerinin Oğuzlardan çok, Kıpçak boylarına benzerlik gösterdiği tespit edilmiştir.
Ahıska Türklerinin Osmanlı torunları olduğu da yanlış bir söylemdir. Osmanlı, Ahıska'yı 1578-1580 yıllarında fethetmiş, oysaki Ahıskalı Türkler Ahıska'nın yerli halkıdır. Bun Türklerinin ve Kıpçak Türklerinin torunlarıdır.
Ahıska Türkleri 76 yılda yaşadıkları zorluklara rağmen kimliklerini kaybetmemişlerdir. Geleneksel medyadan yeterince yararlanamayan Ahıska Türkleri, yeni medyanın verdiği imkânları kullanmaktadırlar. Sosyal medya vasıtasıyla fiziksel mesafe engellerini aşmaya çalışmaktadırlar.
Ahıska Kürtleri, (Gürcüce: მესხი ქურთები Kürtçe: Kurdên Ahıska/Mesxhetî) Gürcistan'ın güneybatı ucunda, merkezi Ahıska (Ahaltsihe) olan Mesheti bölgesinde yaşayan Müslüman ve kendini "Kürt" olarak tanımlayan etnik grup.
İlgili 38 soru bulundu
Özbekistan'ın Fergana vadisinde yaşayan yaklaşık 20 bin Ahıska Türkü ise 5-10 Haziran 1989'da yaşanan trajik olayların ardından Rusya'nın Krasnodar bölgesine Sovyet ordusu tarafından götürüldü. Türklerin bir bölümü de Ukrayna'nın doğusuna göç etti.
Ahıska Türkleri, Gürcistan'ın güneybatı ucunda, merkezi Ahıska (Ahaltsihe) olan Mesheti bölgesinde yaşayan Müslüman nüfusa 20. yüzyılın ikinci yarısında verilen addır.
Bu çerçevede Göç İdaresi Başkanlığı, Kırım Tatarı Türklerine verilecek yeni statüyle ilgili çalışmaları tamamladı. Ahıska, Uygur, Bulgaristan ve Yunanistan Türklerinin sahip olduğu "Türk Soylu" statüsüne Kırım Tatarları da dahil edildi.
Ahıska Türkleri, aslen günümüz Güney Gürcistan'ındaki Mesheti bölgesinde yaşamıştır. Tarihçiler arasında kökenlerine dair bir fikir birliği yoktur. Ahıska Türkleri etnik olarak Türk olabileceği gibi, bölgedeki Osmanlı yönetimi sırasında Müslüman olan Türkleşmiş Gürcüler de olabilirler.
Türkiye'nin birçok kentinde yaşayan Ahıska Türkleri ağırlıklı olarak Bursa, Antalya, İzmir, Erzincan ve Bitlis'te yaşıyor. Gürcistan'daki Ahıska Türkü nüfusu da bin civarında ve ağırlıklı olarak Tiflis'te yaşıyorlar. Azerbaycan'da bu sayının 90 bin civarında olduğu düşünülüyor.
On farklı ülkede dağınık bir şekilde ya- şamakta olan Ahıska Türkleri, aslında, yüzyıllar boyunca Gürcistan'ın sınırları içinde kalan ve 1829 Edirne Anlaşma- sı'na kadar Osmanlı toprağı olan Meshe- ti-Cavahetya bölgesinde yaşamış, Türkçe konuşan (Doğu Anadolu ağızlarına yakın bir Türkçe), Hanefi-Sünnî inancına sa- hip ...
erzurum özelinde türklerin etnik yapısı oğuzlar olduğu kadar özellikle orta ve kuzeyinde kıpçak ağırlıklıdır.
1944 yılında, Ahıska Türkleri diğer birçok Slav olmayan etnik grup gibi Sovyetler Birliği'nin güvenliğine tehdit oluşturdukları suçlamasıyla anavatanlarından Orta Asya'ya sürgün edilmişlerdir. Bu sürgün, Ahıska Türklerinin maruz kaldığı ne ilk ne de son hak ihlalidir.
On farklı ülkede dağınık bir şekilde yaşamakta olan Ahıska Türkleri, aslında, yüzyıllarca günümüzde Gürcistan'ın sınırları içinde kalan ve Edirne Anlaşması'na dek Osmanlı toprağı olan Gürcistan'ın güneybatısındaki Mesheti-Cavahetya bölgesinde yaşamış, Türkçe konuşan, Hanefi-Sünnî inancına sahip bir halktır.
Rusya Federasyonu: Günümüzde Rusya Federasyonu'nda yaşayan toplam Ahıska Türkleri 85 bindir. Bu ülkede yaşayan nüfusun büyük bir kısmı Krasnodar ve Rostov bölgelerindedir.
Binlerce yıl farklı coğrafyalarda hükmetmiş olan Türklerin asıl soyu nereden geliyor'un cevabı belli oldu.Türkler, dört büyük beyaz ırk gurubundan biri olan Europid gurubunun Turanid kolundandırlar.İşte Anadolu'nun dört bir yanına dağılan o boyların soy ağacının şehir şehir listesi ve özellikleri!
IV. Yüzyıl sonlarında doğu seferine çıktığı zaman Kafkasya'da ona karşı çıkan kuvvetli bir Türk varlığının olduğu bilinmektedir. Bu Türkler Kafkasların kuzeyinden güneye göçeden ilk Kıpçaklar ile Bun-Türk olarak bilinen Türklerdir.
1829'dan 1918'e kadar Rus egemenliğinde kaldı. Ahıska şehri, Türkiye'nin kuzey doğusunda Gürcistan toprakları üzerinde yer alan ve Ardahan ilimize komşu olan çok eski bir Türk yurdunun merkezidir. Abastuban, Adigon, Aspinza, Ahylkelek, Azgur, Hıdırz gibi şehirleri ve bu şehirlere bağlı yaklaşık 200 köyü vardır.
Türkler, dört büyük beyaz ırk gurubundan biri olan Europid gurubunun Turanid kolundandırlar. Kafatası yapısı brakisefal (geniş kafalı) olan Türklerin, kendilerini başka ırklardan ayıran antropolojik özellikleri vardır.
Moğol İmparatorluğunun dağılmasından sonra, batıya gelen Türk çoğunluklu Tatarlar, Altınordu Devleti'ni kurmuşlardır. Tatarların soyu hakkındaki araştırmalar bitmemekle beraber, Tatarlar Türklerin Kıpçak boyundan gelmektedirler.
Kırım Tatarları ya da Kırımlılar (Kırım Tatarcası: qırımtatarlar, qırımlar), anayurtları Karadeniz'in kuzeyindeki Kırım yarımadası olan Türkî halktır.
Sovyetler Birliğinin lideri Stalin, 14 Kasım 1944'te, Gürcistan'ın Türkiye sınırına yakın bölgesi Ahıska'da yaşayan Türkleri birkaç saat içinde trenlere doldurarak sürgüne gönderdi.
Gürcü vakayinamesi Kartlis Tshovreba'da yazılan bilgiye göre, 40.000 Kıpçak ve 5000 kölemen/köle sipahi (monaspa) Gürcistan'a göç etmiştir. Gürcistan topraklarına ilk dalga olarak gelen bu Kıpçaklara, yetmiş yıl sonra gelen ikinci dalga Kıpçaklardan ayırmak için Gürcü kaynaklarında Eski Kıpçaklar denir.
Destansı bir kurtuluĢ mücadelesi veren Ahıska Türkleri 28 Ağustos 1828‟de kadın ve çocuk demeden büyük bir katliamdan geçirildikten sonra, Ahıska toprakları da Rusların eline geçmiĢ oldu. 1829 Osmanlı- Rus SavaĢı sonunda imzalanan Edirne AntlaĢması‟yla birlikte bu topraklar kesin olarak Ruslara terk edildi11.
Ahıska şehri, Türkiye'nin kuzeydoğusunda, Ardahan ilimizle sınır teşkil eden, Gürcistan toprakları içinde yer alan, çok eski bir Türklük yurdunun merkezidir. Abastuban, Adigön, Aspinza, Ahılkelek, Azgur ve Hırtız gibi kasabaları ve bu kasabalara bağlı 200 kadar köyü vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri