Köklerde çürüme, yapraklarda solgunluk şeklinde ortaya çıkan bu hastalığı toprakta oluşan mikroorganizmalar meydana getirir. Yani mantarlar toprak içerisinde uzun süre yaşayabilen sporları oluştururlar. Saksı toprağının çok nemli olması bu hastalığa yol açar. Toprağın temizlenmesi ve nem oranının ayarlanması gerekir.
Her gün sulanması durumunda çürüme meydana gelebilmektedir. Çürümüş olan yapraklar budanmalı ve sağlıklı yapraklara bulaşması engellenmelidir, aksi takdirde çiçeğin tamamı çürüyebilir.
Kılıç çiçeğinin solan kısımları budanabilir. Açık kalan kısmı soğuk silikon ile mum ile kapatabilirsiniz. Bitkiniz gürleştiyse nisan ayında kılıç çiçeği saksı değişimi yapabilirsiniz. Bir büyük boy saksıya geçiş yaparken köklere zarar vermemeye özen göstermelisiniz.
yaklaşık bir ay içerisinde köklerini göstermeye başlar. Kök uzunluğu en az 10 cm ve birden fazla kök. sayısına ulaştığında ister toprakta ister suda bakmaya. devam edebilirsiniz.
Toprağı nemli tutmak önemlidir ancak köklerin sürekli su altında kalmadığından emin olunuz. Köklerin fazla suya maruz kalması çürümeye yol açar ve bu gibi durumlarda kök, gövde ve yaprağa su taşıyamadığı için yapraklarda sararma görülmeye başlar.
İlgili 26 soru bulundu
Kılıç Çiçeği Özellikleri
Batı Afrika'da yetiştirilen çiçek sıcağı ve aydınlığı sever. Susuzluğa karşı dayanıklıdır, çok fazla sulama istemez. Haftada bir veya iki kez sulamak bitki için yeterlidir.
Salon bitkisi toprağına mutlaka humus ilave edilmeli ve ponza taşı karıştırılarak havadar ve suyu geçirgen bir ortam sağlanmalıdır. Ponza taşı koymadan hazırladığınız topraklarda kökler havasız kalacağı için kök çürümesi ile başlayıp yaprak formunda yumuşamalara ve sonuna çürümelere neden olacaktır.
Dalı 45 derecelik açıyla kesmeniz gerekmektedir. Böylece suyla temas edecek alanı büyütür ve daha kolay köklenmesini sağlarsınız. Son olarak kestiğiniz dalı tercihen içme suyu ile doldurduğunuz cam bir kaba koyup aydınlık, ancak direk güneş ışığı almayan bir yere yerleştirin. Daha sonra da köklenmesini bekleyin.
KÖKTEN ÇÜRÜYEN SAKSI ÇİÇEĞİNİN KURTARILMASI
Kılıç çiçeği herhangi bir nedenden dolayı kökünden çürümüşse yaprakları devrilebilir. Kökünden çürüyen kılıç çiçeğini kurtarmanın tek yolu yaprakları tekrar doğru bir şekilde ekip köklenmesini beklemektir.
Daha çok salon ve ofis gibi kapalı alanlarda yetiştirilen kılıç çiçeğinin rüzgarlı ve soğuk ortamlardan uzak tutulması gerekir. Yaz aylarında daha az rüzgar alan balkonlarda da yetiştirilebilir.
Benzen, formaldehit, ksilen ve toluen gibi zararlı kanserojenleri emerek oksijen seviyesini yükseltir. Dahası, evdeki kötü kokuları giderir. Yatak odanızda ya da fazla havalandıramadığınız iş yerinizde gönül rahatlığıyla ve çok sayıda yetiştirebilirsiniz.
Çiçeğinizin toprağında yeteri kadar mineral ve vitamin kalmadığı zaman çiçeklerinizin yaprakları zamanla sararabilir. Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir. Bu durumda kesinlikle çiçeklerinize besin takviyesi yapmanız gerekmektedir.
Yazın haftada 2 kez, kışın ise haftada bir veya 2 haftada bir olacak şekilde sulama yapılmalıdır. Sulama zamanını ayarlamak için, toprağın nemini kontrol edebilirsiniz. Kılıç çiçeği, çok sulandığında kökleri çürüyebilir. Bu sebeple tablada fazla su birikirse, bu su hemen dökülmelidir.
Doğal humuslu toprak paşa kılıcı için en faydalı topraktır. Bu toprağa 6 da 1 oranında kuvars kumu ve 1 ölçüde ince taneli ponza taşı karıştırırsanız kılıç çiçeği için en verimli toprağı elde etmiş olacaksınız. Perlit kılıç çiçeği bitkisi için kesinlikle önerilmez. Toprak karışımında perlit kullanmayınız.
Paşa kılıcı nadiren saksı değişimine ihtiyaç duyan ve yavaş büyüyen bir bitki. Ancak bol miktarda güneş ışığı alırsa hızla büyüyebilir ve saksı değişimi gerektirebilir. Bu bitkileri dikmek için en iyi dönem ilkbahardır.
KILIÇ ÇİÇEĞİ.PEYGAMBER ÇİÇEĞİ . PAŞA KILICI ÇİÇEĞİ . NASIL ÇOĞALTILIR İKİ ÇEŞİT ÇOĞALTILIR 1. KÖK AYRIMI YAPARAK 2. BİR TANE YAPRAK KESEREK O YAPRAĞI 15.CM KESEREK TOPRAĞA DİKİP ÇOĞALTIMINI YAPARIZ BENDE YAPRAKTAN KILIÇ ÇİÇEĞİ ÇOĞALTIMINI YAPTIM.
Kılıç çiçeği, iç mekanlarda sıklıkla tercih edilen bitkilerden biri. Bu bitki, zehirli olarak bilinen saponin adlı bir madde içeriyor. Yutulması halinde mide bulantısı, kusma ve ishale neden olabiliyor. Bu nedenle evcil hayvanlarınızı veya çocuklarınızı bu bitkilerden uzak tutmak daha güvenli olabilir.
Çok soğuk ve havasız ortamları sevmeyen kılıç çiçeği, kışın iki haftada bir kez, yazın ise haftada bir kez sulanıyor. Güneşi seven bir bitki. İnanca göre, bu çiçeğin tohumunu ektikten sonra boyunun 1 metreyi geçmesi bekleniyor. Eğer geçerse çiçeğin sahibi ev alıyor.
SANSEVİERİA diğer adı ile kılıç çiçeği, paşa kılıcı yapraktan çoğaltılır paşa kılıcı yaprakları kesilerek hatta bir yapraktan 3 ayrı parça galibde bölerek çoğaltılır, paşa kılıcı direk yaprakları toprağa dikerek çoğaltılır. kılıç çiçeği yaprakları suda da kök ve yavru verir su içerinde bekleyerekte çoğaltılır.
Kuru maya ile bitkilerinizi coşturmak için yapmanız gereken tek şey; 3 litrelik suyun içerisine 1 yemek kaşığı kadar kuru maya ekleyerek karıştırmak ve elde ettiğiniz bu su ile bitkilerinizi sulamak. Bu işlemde dikkatli olmanız gereken konu sulama esnasında yaprak kısımlarına suyun temas etmemesine dikkat etmenizdir.
Çiçek dibinin çürümesinin nedeni, genellikle fazla sulama veya nemli ortamdan kaynaklanmaktadır. Çiçeklerinizi gereğinden fazla sulamayın. Fazla su bitkinin köklerinde çürümeye neden olur ve bu durum çiçek dibini de hızlıca etkiler. Ayrıca, çiçeklerin altında biriken nem de hızlıca küflenmeye neden olabilir.
Suda köklendirme işlemi doğru bir şekilde yapıldığında yaprak güzeli birkaç gün içerisinde kök verecektir. Bitkinin köklerini suda bekletmek dışında hiçbir çabaya gerek bırakmayan bu yöntemi uygulamadan önce bitkileri iyi tanımanız gerekmektedir.
Fazla suyun saksının altındaki delikten aktığına emin olun, fazla su bitkinin köklerinin çürümesine sebep olabilir. IŞIK: Oldukça kolay adapte olan bir yapısı vardır. Her koşulda yaşayabilir. Az ışık alan alanlarda da aydınlık ortamlarda da yaşayabilir.
Bazı kaynaklarda ismi peygamber veya paşa kılıcı olarak da geçebilen bitki, susuzluğa dayanıklıdır. Fazla bakım istememesinden dolayı kılıç çiçeği birçok evde ve ofiste kendisine yer bulabilmektedir. Paşa kılıcı bitkisi, çok yıllık bir bitki türü olması ve susuzluğa dayanıklı yapısı nedeniyle dış mekan için uygundur.
Kılıç çiçeğinin yapraklarına sık sık su püskürterek yaz sıcaklarından zarar görmesini engelleyebilirsiniz. Yaz ayları boyunca; 2 gram karışık gübreyi 1 litre suda eriterek, haftada bir kere olmak üzere kılıç çiçeğinizi bu karışım ile sulayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri