Fazla güneşe maruz kalma, uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı, hormon tedavisi alımı, uzun süreli kortizon kremleri kullanımı ve sahip olunan bazı iç hastalıkları kılcal damar oluşumunun belirgin sebepleridir. Bunun yanında kılcal damar oluşumu yaşlanmaya ve genetik faktörlere bağlı olarak da gelişebilmektedir.
Bacakta kılcal damar çatlaması, cilt yüzeyine yakın damarların çatlamasıyla oluşur. Kırmızı ve mor renkte görülebilir. Dar kıyafetler, uzun süre ayakta kalmak, obezite, sigara kullanımı sebep olabilir.
Günümüzde kılcal damar tedavisi lazer ve ışık tedavileriyle etkili ve başarılı bir şekilde yapılmaktadır. 4D Lazer, KTP Lazer ve IPL uygulaması sık kullanılan yöntemler arasındadır. Uygulama sırasında kılcal damar boyunca lazer ışını uygulanır. Lazerle kılcal damar tedavisi, ince kılcal damar çatlamasında kullanılır.
Kılcal damarlar, derinin üst tabakasında bulunan en küçük kan damarlarıdır. Genellikle kırmızı veya mor renkte görünen ince çizgiler veya noktalar şeklinde kendini gösterirler. Kılcal damar çatlaması genellikle zararsızdır ve ciddi bir sağlık sorununa işaret etmez.
İlgili 26 soru bulundu
Yaşlandıkça cildiniz incelir ve elastikiyetini kaybederek damarlarınızı daha görünür hale getirir. Ayrıca yaşlandıkça damarlarınızdaki kapakçıklar zayıflar. Bu, kanın damarlarınızda daha uzun süre birikmesine neden olabilir. Bu damarları büyütür.
C1 seviyesindeki varisler yani kılcal damar çatlamaları tedavi edilmez ise büyük boy varislere dönüşmez. Yalnızca örümcek ağına benzer şekilde yayılırlar. Bu durum sağlık açısından bir şikâyete neden olmaz. Ancak estetik açıdan rahatsız edici bir görüntüye neden olurlar.
Varis olarak adlandırdığımız genişlemiş kılcal damarların çapı inceyse ve damarlar cilde yakınsa kırmızı ve mor görünüm oluşur. Genişleyen kılcal damarların çapı daha büyükse ve damarlar derine yerleşmişse bacakta mavi damar belirginleşmesi olur.
Bacaklardaki safen damarlardaki tıkanık ve kabakçık bozulmaları nedeni ile açığa çıkmaktadır. Cilt altında oluşmaları nedeni ile derinin rengini değiştirmemektedir. Özellikle bacakların iç kısmında ve baldır bölgesinde oluşan büyük toplardamar varisleri; damarın rengi olan yeşil renkte görülebilmektedir.
Isı artışı, fazla ayakta durma, bacakları sarkıtarak uzun süreli oturma kılcal damar oluşumunu artırır.
Burunda Kılcal Damar Çatlaması Bitkisel Tedavisi
İşte burunda kılcal damar çatlaması için kullanılabilecek bazı bitkisel tedaviler: Aloe Vera: Aloe vera yaprağından çıkan jeli, kılcal damar çatlamalarının iyileşmesine yardımcı olabilir.
Günümüzde kılcal damar tedavisi lazer ve ışık cihazlarıyla başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Daha önceleri kullanılan buz ve elektrik cerrahisi kılcal damar tedavisinde başarılı olmamıştır.
Bu damarlar ince olduğu için kan akışı çok yavaştır. İnsan vücudunda ortalama 40.000 km uzunluğunda kılcal damar bulunur. Zaman zaman bu damarlarda çatlama meydana gelir. Kılcal damar çatlaması tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır.
Yüzdeki kılcal damar tedavisi için genellikle lazer ve ışık tedavileri ön plana alınabilmektedir. Bununla beraber yüzdeki kılcal damar tedavisi yöntemleri arasında IPL, KTP Lazer ve 4D Lazer gibi uygulamalar yapılabilmektedir.
Bol miktarda lif içeren meyve ve sebzeler de damarları korumak için önemli besin kaynaklarındandır. Özellikle brokoli, ıspanak, lahana, havuç ve turpgiller gibi sebzeler, antioksidanlar ve flavonoidler açısından zengindir ve kan basıncını düşürerek damarlardaki tıkanıklık riskini azaltır.
İnsan vücudundaki en ince kan damarları olan kılcal damarlar yapıları gereği vücudun uç noktalarına kan taşıyabilirler. Kılcal damarlar dolaşım sisteminde atardamarlar ile toplardamarlar arasında kan akışını sağlayan organlardır. Vücut dokuları ile iç içedirler ve bu dokular arasındaki beslenmede önemli rol alırlar.
Varisli damarlar ve örümcek damarlar, damarlardaki arızalı kapakçıklar nedeniyle kalbe verimli bir şekilde kan göndermeyi durduran damarlar için bir venöz yetersizlik belirtisidir. Bu, kanın damarda geriye doğru akmasına ve toplanmasına ve sonunda görünür bir varisli damar veya örümcek damar oluşturmasına neden olur.
Genetik yatkınlık genç yaşta varis oluşumunun büyük oranda nedenidir. Ayrıca özellikle vücut geliştirmek için ağırlıkla yapılan sporlar, ayakta uzun süre durmak, bacakları biryerlere vurmak çarpmak bu hastalarda daha fazla varis oluşumuna neden olmaktadır.
Varisli damarlar iyileşme eğilimi göstermez ve tedavi edilmezse zamanla kötüleşebilir.
Fazla güneşe maruz kalma, uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı, hormon tedavisi alımı, uzun süreli kortizon kremleri kullanımı ve sahip olunan bazı iç hastalıkları kılcal damar oluşumunun belirgin sebepleridir. Bunun yanında kılcal damar oluşumu yaşlanmaya ve genetik faktörlere bağlı olarak da gelişebilmektedir.
Ayak bileğinin yanı sıra baldır ve kaslarda oluşan kılcal damarlar hareketsiz ve durağan yaşam şeklinden ve kötü kan dolaşımı gibi sebeplerden ötürü kendini gösterebilmektedir. Bacaklarda kılcal damar belirginleşmesini önlemek için İzmir varis tedavisi görebilir, doktor kontrolünden geçebilirsiniz.
Kılcal damar varisleri venöz kapakların çalışmaması ve alt bacağın ve uyluğun derin damarlarından normal kan akışının bozulmasından kaynaklanır. Sonuç olarak, kan cildin içinde veya yüzeyinin altında bulunan yüzeysel damarları ve kılcal damarları doldurmaya başlar.
Kadınlarda erkeklerden daha sık görülüyor. Kalıtımsal, yani ailesinde varis olanlarda daha sık görülüyor. Bunun dışında şişmanlık, yaşlanma, hamilelik, menopoz, uzun süre ayakta kalmanın yanı sıra derin toplardamarların tıkanıklığı ve bu damarlardaki kapak yetersizlikleri sonucunda da gözleniyor.
“Varis zayıflayınca geçer mi?” sorusuna cevap olarak; zayıflama ile kalp ve damar hastalıklarının oluşmasına engel olarak, varis oluşumunun önüne geçmenize yardımcı olur. Beslenmenin yanı sıra varise yönelik çeşitli egzersizleri de uygulayabilirsiniz.
Bacakta kızarıklık varsa, şişlik mevcutsa, üzerine basamama gibi durumlar varsa acil varis tedavisine başlanmalıdır. Çünkü varisler ölümcül bir durum oluşmasına sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri