Termoplastik Kleinert Ateli, özellikle fleksör tendon yaralanmalarının tedavisinde kullanılan, el ve parmak hareketlerini düzgün bir şekilde yönlendirmeyi amaçlayan özel bir ateldir. Bu atel, termoplastik malzemeden üretilmiş olup, rehabilitasyon ve fizik tedavi süreçlerinde kritik bir rol oynar.
Fleksör tendon yaralanmalarında ameliyat sonrası rehabilitasyon amacı ile kullanılır.
Yaralanma sonrasında tanının konması gecikirse, kesilen tendon uçları arasındaki mesafe giderek açılır ve ameliyatla eski haline getirmek zorlaşır. Tam olmayan tendon kesilerinde hastanın parmaklarını bükmesinde sorun olmayabilir ama zaman geçtikçe incelen tendon bölgelerinden tendon tekrar kopabilir.
El parmağında tendon kopması, genellikle ağrı, güçsüzlük ve hareket kısıtlılığı gibi belirtilerle kendini gösterir. Tendon kopması genellikle ani bir travma sonucu oluşur ve genellikle parmakta anormal bir şekilde bükülme veya eğilme gibi belirgin bir deformiteye neden olabilir.
Tendon yaralanması oluştuğunda tendon uçları birbirinden kasların çekmesi nedeni ile uzaklaşır. Kesi bölgesinde tendon uçları hemen bulunamayabilir. Fleksor tendon kesisi oluştuğunda hasta parmağını bükemez. Eğer tendon tam kesik değil ise parmağın bükülmesi hasta tarafından sağlanabilir.
İlgili 33 soru bulundu
4-6 hafta sonra parmakların yavaşça ve dirençsiz hareket etmesine izin verilir. İyileşme, onarımdan sonraki ilk üç ayda gerçekleşir. Parmağı kendi kas gücünü kullanarak bükmek zorsa, onarılan tendonun ayrıldığı veya yara dokusunda yapışıklıkların olduğu anlamına gelebilir.
Özellikle ısınmadan spor yapmak, ani ve aşırı zorlanmaların yanı sıra merdiven inip çıkmak ya da bir ev işi de bu tendonun kopmasına zemin hazırlayabiliyor. Geçmişte yalnızca cerrahi müdahale uygulanan aşil tendonu kopması, PRP yöntemi sayesinde ameliyatsız olarak da tedavi edilebiliyor.
Tendon kopması tedavi edilebilir bir durumdur. Bu yaralanmaların iyileşme süreci kopmanın meydana geldiği bölgeye ve tendonun büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Ancak tendon tedavileri için uzun bir süre gerekebilir. Bu süre zarfından kişilerin tedaviye tam olarak uyması ve sabırlı olması oldukça önemlidir.
Buda bağ ve tendon problemlerinin hem damarsal yapıdan fakir olması hemde kişinin istirahate yeterince uymaması durumunda problemin yavaş iyileşmesine neden olmaktadır. Ortalama bağ ve tendon problemlerinin iyileşme süresi 4-6 hafta arasında değişmektedir.
Uygun tedavi ile çoğu aşil tendonu yırtılması dört ila altı ay içinde tamamen iyileşir. Cerrahi tedavilerde nüks oranı oldukça az iken cerrahi dışı tedavilerde dikkat edilmezse aşil tendonunun tekrar kopma ihtimali bulunmaktadır.
Aşil tendonu kopması tanısı öncelikle klinik olarak konur. Ayak bileği arkasında ani başlangıçlı ağrı ve çıt sesi duyulması gibi belirtileri vardır. Her ne kadar tanı fizik muayene ile konulsa da röntgen, ultrason veya manyetik rezonans (MR) gibi görüntüleme yöntemlerinden de faydalanılabilir.
Aşil tendonunun kısmi olarak yaralanması ve zorlanması gibi hafif sayılabilecek şikayetlerde tendon dinlendirilir. Bu şekilde tendonun daha fazla zarar görmesi engellenir ve tendon kendini onarır.
Tendon yaralanmaları tedavisi için: Ağrılı bölge dinlendirilir ve ağrıyı daha da kötüleştiren aktivitelerden kaçınılır. İlk 48-72 saat boyunca her seferinde 10-15 dakika olmak üzere saatte 1 veya 2 kez buz veya soğuk paketler uygulanır. Yardımcı olduğu sürece buz kullanmaya devam edilir.
KARPAL TÜNEL TEDAVİSİ
Hastalığın erken evresinde karpal tüneldeki basıncın artmasını engelleyecek önlemler alınır. Gece kullanımı için verilen el bilek ateli, bileklerin bükülmesini engelleyerek basıncın artmasını önler.
Atel işlemi genellikle kırık bir kemiğin sabitlenmesi ve hareketsiz kalması için tercih edilirken daha şiddetli vakalarda hastanın tedavisi doktor kontrolünde yapılır. Kırılmanın yanı sıra incinme veya burkulma durumlarında da atel kullanılabilir.
Termoplastik malxemeden üretilmiş, iç yüzeyi havlu kumaş kaplıdır. Pasif flexsiyon ve aktif ekstansiyona olanak sağlar. Flesör tendon yaralanmalarında tendon onarımı sonrası erken kontrollü harekete olanak sağlar ve adezyonların oluşumunu önler.
Egzersiz ve esneme hareketleriyle sorun giderilmeye çalışılır. Fizik Tedavi: Tendon yaralanması daha şiddetliyse veya yukarıdaki öneriler hastaya fayda sağlamadıysa fizik tedavi uygulaması değerlendirilir. Hastaya atel veya alçı uygulanabilir. Cerrahi: Bazı tendon yaralanmalarının cerrahi tedavisi gerekir.
Buda bağ ve tendon problemlerinin hem damarsal yapıdan fakir olması hemde kişinin istirahate yeterince uymaması durumunda problemin yavaş iyileşmesine neden olmaktadır. Ortalama bağ ve tendon problemlerinin iyileşme süresi 4-6 hafta arasında değişmektedir.
Aşil Tendon Ameliyatı Sonrası
Aşil botu yaklaşık 4 hafta kullanılırken bu süreçte fizik tedavi uygulanır. Bu sürecin sonunda aşil tendonu tamamen iyileşir ve tam sağlıklı bir ayak bileği elde edilir.
Bazı durumlarda ameliyat öncesi muayene ile saptanamayan damar, sinir veya tendon kesileri olabilir. Bunlar operasyon süresini uzatır, ancak ortalama ameliyat süresi 1-3 saattir.
Tam kopmuş aşil tendonu kısa sürede ve uygun şekilde tedavi edilmezse, tendonun fonksiyonları zayıflar. Yürüyüş gibi normal günlük aktiviteler, koşma ve diğer spor aktiviteler için gerekli bacak gücünü sağlayamaz.
Tendinopatinin, yani tendon hasarlanmasının belirtileri çoğunlukla etkilenen bölgede hareket kaybı, güç kaybı ve ağrı olarak kendini göstermektedir. Tendonun bulunduğu eklem kullanıldığında ağrı daha da kötü bir hale gelebilir ve sabah uyanınca veya gece boyunca daha fazla sertlik ve ağrı hissi yaşanabilir.
Bir kaza sonucu parmak kesilmesi durumunda, genellikle bir ameliyatla kopan parmak tekrar dikilmeye çalışılır . Kemikler önce birleştirilir ve sabitlenir . Daha sonra cerrah fleksör tendonları , kan sağlayan arterleri ve sinir yollarını birbirine dikmelidir .
Zira bir replantasyon ameliyatı kopmanın seviyesine göre 2 saat ile 14 saat arasında sürerken, kopan kısmın birden fazla olması (4-5 parmak veya iki kolun birden kopması gibi) durumunda bu süre daha da artabilmektedir. İyileşme süresi ise yine kopmanın seviyesine göre en az 2 ay ile 2 seneye kadar değişebilir.
Tendonun kopan bölümü belirlenir ve bu bölüme kesi yapılarak ulaşılan kopan tendon birbirine dikilir. Aşil tendonu ameliyatı yaklaşık olarak 30 dakika sürmektedir ancak hastanınhazırlanması ve ameliyat sonrası derlenmesiyle toplam süre 2 saat olmaktadır. Hasta en fazla 1 gece hastanede kalmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri