Klima kumandanızın üzerinde “Sleep (uyku)”, “Silent (sessiz)” veya “Comfort (konfor)” yazan bir tuş bulunacaktır. Kumandanın üzerindeki bu tuşu kullanarak klima iç ve bazı modellerde dış ünitenin de çalışma devrini düşürerek daha sessiz ve sizi rahatsız etmeyecek bir hava akımı ile çalışma moduna geçebilirsiniz.
Yaz aylarında klima derecelerinin genellikle dışarıdaki sıcaklık değerinden 7-8 derece daha az olması tavsiye edilir. Örneğin 30 derecelik bir sıcaklıkta uyku halindeyken klimanın derecesinin 23 civarına sabitlenmesi önerilir.
SLEEP (Uyku) Modu:
Klimanın bulunduğu odada yatanlar bu özellik sayesinde oda sıcaklığının artması ve hava akımının düzenlenmesiyle rahat bir uyku uyurlar. Uyku modu açık olan bir klima yaklaşık 6 saat sonra otomatik olarak kapanacaktır. Cihaz kapatıldıktan sonra uyku fonksiyonu iptal olur.
Oradan doğru cevabı bulabilirsiniz. Sonuç: nem alma (dry mode) modunda daha az enerji harcar.
Klima kumanda ekranın sağ alt kısmında bir köşeli üçgen sembolü göreceksiniz. Bu tuşa her bastığınızda klimanın kaç saat sonra duracağını gösteren rakam artacaktır. Uyku ayarını en az 1, en fazla 7 saate kadar ayarlayabilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Klima uyku modunda elektrik harcar mı sorusunun cevabı şüphesiz ki evettir, ancak bir turbo modu ya da standart mod ile karşılaştırıldığında klima uyku modu çok daha az elektrik harcar, bu da elbette elektrik faturalarınıza olumlu yansır. Sonuçta, klimanız evi çok daha verimli bir şekilde soğutabilecektir.
Öncelikle yeni model değilse karbüratörlü araba gibi acımadan harcar, öte yandan uyku modu varsa uyku moduna alın daha az harcar ve hafif hafif üfler. Yeni modeller şüphesiz daha az enerji tüketse de programlayabiliyorsa klima 1 saat sonra kapansın 3-4 saat sonra yeniden çalışsın.
En verimli kullanım ise sıcaklığın 24 ile 26 derece arasında tutulmasıyla olur. Sıcaklığı her bir derece düşürmenin ek yüzde 8 maliyet olduğunu unutmayın. En verimli kullanım içerinin sıcaklığını dışarının sıcaklığından 2 ila 3 derece daha düşük seviyeye ayarlamak olacaktır.
Klimanızı 2 – 3 saat fan modunda çalıştırarak içindeki rutubeti almalısınız. Filtrelerinizi kullanım kılavuzunda belirtilen aralıklarla temizleyin. Klimanın dikey ve yatay kanat yönünü ayarlayarak oda sıcaklığının ve hava akımının eşit olarak dağılmasını sağlayın. Yetkili servisinize danışmadan bakım yapmayın.
Klima en çok enerjiyi hedef ısıya ulaşırken harcar. Bu nedenle klimanın ısısında dramatik değişiklikler yapmak, diyelim ki 24 derece santigrattan 18 derece santigrata düşürmek çok fazla enerji sarfiyatına neden olacaktır.
Uzmanlara göre ve birçok kaynakta yer alan bilgilere göre uyumak için klima ile oda ısısını ayarlamak istiyorsanız, ideal derecenin 18,3 0C olduğu belirtilmektedir. Fakat her kişinin vücut koşullarına ve alıştığı iklim koşullarına göre kabul edebileceği bir soğukluk ya da sıcaklık derecesi de yer almaktadır.
Telefonunuzda Android 7 Nougat sistemi çalışıyorsa, telefonunuz şarj olmadığı ve ekran kapalı olduğu sürece sabit tutulmasına gerek kalmadan Uyku moduna girer. Uyku modundayken: Wi-Fi bağlantınız açık olsa bile Wi-Fi taramaları gerçekleştirilmez. Uygulamalar ağ erişimine sahip olmaz.
Klimalı odalarla uykuya dalınmasının birçok rahatsızlığa davetiye çıkardığını belirten uzmanlar, yatak odasında klima bulunduranların gribal ve viral enfeksiyonlar, kas ağrıları, kas tutulması ve zatürree gibi rahatsızlıklara yakalanabilecekleri uyarısında bulundu.
Özellikle uyku esnasında klima açık şekilde durmak sağlık sorunlarına yol açabilir. Gece modu da böyle durumlarda devreye girmektedir. Gece modunda klima; uyuyan kişinin vücut ısısına uygun olarak cihazın ısısını ayarlar ve gerekli konforu sağlar.
Yani sıcak bir günde 4 saat çalışan bir klima 2 liralık elektrik tüketmektedir. Bir evde ortalama olarak 6 ila 8 saat çalışan klimanın günlük maliyeti 3 ila 8 lira arasında olacaktır. Yazın sıcak günlerinde kullanılan klima ortalama 110 ila 140 lira arasında elektrik yakmış olacaktır.
18000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? Geniş mekânlarda (büyük evler ve işletmeler gibi) tercih edilen 18.000 BTU'luk A sınıfı klima modelleri en hızlı modda saatlik 1,78 kW elektrik harcar.
Bu hesaplamaya göre, sadece günün sıcak saatlerinde 8 saat kullanılan bir klima yaklaşık olarak günlük 13 TL elektrik tüketir. Tüm gün kullanıldığında 24 saat için 40 TL civarında bir elektrik tüketimi gerçekleştirir. Sadece belirli saatlerde kullanılan bir klimanın aylık yaklaşık elektrik maliyeti ise 410 TL olur.
Her elektronik cihazda olduğu gibi klima kullanımda da aşırıya kaçarsanız zararlarını görürsünüz. Ancak doğru ve makul düzeyde klimanızı kullandığınızda 24 saat çalıştırdığınızda dahi herhangi bir zarar görmezsiniz.
Yaz aylarında ayarlanacak ortam sıcaklığının dış sıcaklıktan 7'-8' C düşük olması konfor sağlar. Örneğin 35 derecelik dış sıcaklıkta klimanızın sıcaklığı 28 – 27 derece olmalıdır. İster split, ister pencere tipi veya mobil olsun, hava temizleme filtreleri belli aralıklarla temizlenmelidir.
Maksimum güçte kullanılan 24000 BTU bir salon tipi klimanın saatlik enerji tüketimi 2,19 kWh'tir. Bu klimanın günde 10 saat çalıştırıldığı düşünülürse günlük tüketim 21,9 kWh, aylık tüketim ise 657 kW olarak bulunmuş olur.
1. Enerji tüketiminizi azaltır: Klimanın fan modunda çalıştırılması, soğutma, ısıtma ve kurutma modu dahil olmak üzere diğer klima modlarına göre önemli ölçüde daha az enerji kullanır. Bunun nedeni, fanı çalıştırmak için kompresörden daha az güç gerektirmesidir.
Bu noktada da uyurken nem kaç olmalı en merak edilen değerler arasında. Buna göre; ideal uyku ortamı için nem oranının yaklaşık %40 ila %60 arasında olması öneriliyor.
Klimayı sürekli açıp kapatmak doğru değil
Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor. Sonuç olarak, elektrik tüketimi de yaptığınız açma ve kapama sıklığına bağlı olarak sürekli artıyor.
Eco mod, klimanızın belirli bir ısı aralığında çalışmasını sağlar. Ortam sıcaklığını belli bir aralıkta tuttuğu için daha az enerji sarfiyatı yapar. Örneğin soğutma modunda kullandığınız ekonomik mod, ortamı 23-30 derece aralığında tutar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri